Mesterséges nyelvet fejlesztenek a hamisított whiskyk leleplezésére

A technológia mérgek és a vízminőség monitorozására is alkalmas lehet.

Mesterséges nyelvet fejlesztenek a hamisított whiskyk leleplezésére

A rendszeren dolgozó skót kutatócsoport tagjainak elmondása szerint készülékük képes lesz egy sor single malt megkülönböztetésére, ugyanis meg lehet tanítani neki a jellegzetes ízeket, és utána képes megerősíteni, hogy egy termék az ismert kategóriákba tartozik-e, vagy hamisítvány. Alasdair Clark és társai célja, hogy a technológiát egy pici, hordozható készülékbe integrálják, ami aztán a szesztesztelésen túl egy sor más célra is használható lehet.

A mesterséges nyelv háromszor 2 millió apró ízdetektort tartalmaz, amelyek mindössze 100 nanométeresek, vagyis 500-szor kisebbek az emberi ízlelőbimbóknál. Hatféle különböző detektor van a rendszerben, amelyek közül három arany, három alumínium alapú. Az alap egy-egy típusnál bevonat nélküli, a többi esetében viszont ezt különféle kémiai anyagokkal vonták be.

A három nagyobb egység egy-egy fajta arany és alumínium detektorból áll. Amikor ezeket fény éri, az interakcióba lép a detektorok felszínén található elektronokkal, és a visszaverődő fény minősége a felületi bevonatnak, illetve arra került folyadéknak megfelelően változik. Így a különböző folyadékok különféle mérhető „ujjlenyomatokat” produkálnak, amelyek alapján ezeket fel lehet ismerni és akár össze is lehet hasonlítani.

Galéria megnyitása

Bár hasonló ízdetektorok készítésére korábban is történtek kísérletek, a fejlesztők elmondása szerint saját rendszerük jelentősen érzékenyebb, megbízhatóbb és kisebb ezeknél, ráadásul gyors azonosítást tesz lehetővé. A prototípust hét különböző single malttal, 40%-os vodkával és vízbe oldott etanollal tesztelték.

A rendszer mindegyik folyadék esetében jól megkülönböztethető mintázatot állapított meg, és több mint 99 százalékos biztonsággal még egy 12 és egy 18 éves Glenfiddich között is különbséget tudott tenni az ezekben jelenlevő aromás összetevők (például a vanillin és a terpének) mennyiségének piciny eltérései miatt, annak ellenére is, hogy a vizsgált folyadékok némelyikének kémiai összetétele nagyon hasonló volt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap