Megmutatta a Samsung a jövőbe mutató fejlesztéseit

A vállalat „Élmények Korszaka” címszó alatt beszélt a robotikáról, MI-ről és sok más témáról.

Megmutatta a Samsung a jövőbe mutató fejlesztéseit

Az olyan nagyvállalatok, mint a Samsung, elképesztő mennyiségű pénzt költenek fejlesztésre, és ezek a fejlesztések borzalmasan szerteágazóak. De a dél-koreai alakulat a CES alkalmával úgy döntött, hogy megpróbál egy tömör betekintést nyújtani a felhasználóknak abba, hogy milyen újításoknak nézünk elébe.

A Samsung mindenekelőtt azt emelte ki, hogy humánközpontú gondolkodásra sarkallja a fejlesztőit. Olyan innovatív megoldásokban gondolkodik, ami a hardveres és a szoftveres színtéren is arra vannak kihegyezve, hogy a személyre szabott élményt fokozzák zökkenőmentes integrációval. A jövőben a vállalat szerint az emberek élete a technológiának hála tartalmasabb és örömtelibb lehet.

Az „Élmények Korszaka” rendezvény keretében a Samsung vázolta, megmutatta a különböző friss fejlesztéseit a robotika, a mesterséges intelligencia, az 5G és az edge computing területén. A vállalat eltökélt célja volt a CES-en, hogy betekintést nyújtson az érdeklődőknek abba, hogy milyen technológiát válhatnak elérhetővé a viszonylag közeli jövőben.

Galéria megnyitása

A Samsung a robotikában mindenképpen nagyon elkötelezett. És ennek jegyében a vállalat némi cukisággal is készült a CES-re. Bemutatta a vállalat a kiállításon Balliet, ami egy kész robot, bár igazából valószínűleg a legtöbb olvasónk nem ilyeneket vár a jövőben. Ballie egy guruló apróság, ami nagyjából egy gumilabda méretében öltött testet. És bár első ránézésre aligha várnak majd az emberek sokat ettől, vannak jó lehetőségei.

Galéria megnyitása

A guruló robot rendelkezik egy sor szenzorral, van benne kamera, és nagyon ügyesen képes átjutni a kisebb akadályokon is, miközben folyamatosan figyeli a környezetét. A masina képe interakcióba lépni az okosotthon különböző berendezéseivel, ébresztheti a felhasználót a szoba kivilágosításával nappal. Tudja a „gazdája” rutinját, és képes figyelmeztetni, amikor a szükség úgy hozza. Felismeri a kamerájával a személyeket és a háziállatokat is – előbbieket követi, utóbbiakat pedig elkerüli.

„A beépített mesterséges intelligenciának köszönhetően a robot akár fitnesz asszisztensként is képes segíteni, mobil felhasználói felületével pedig megoldásokat keres a folyamatosan változó felhasználói igényekre.” – jelentette ki a Samsung. És a vállalat azt is hozzátette, hogy Ballie megfelel a legszigorúbb adatvédelmi előírásoknak, szóval nem kell féltenie a privát szféráját annak, aki ezt beengedi az otthonába.

A Samsung a jövőben egyedi egészségügyi megoldásokkal készül. A vállalat más szereplőkkel együttműködve olyan rendszert dolgozott ki, amiben a felhasználók és az orvosok sokkal közelebb kerülnek az által, hogy a viselhető kiegészítők figyelik az embereket, a mobilok az appokkal gyűjtik az adatokat, amiket elemeznek, illetve továbbítanak is az egészségügyi dolgozók felé. A cég elsősorban az otthoni rehabilitációt emelte ki, erre helyezi a hangsúlyt.

Az otthonok a Samsung szerint úgy működhetnek majd a jövőben a mesterséges intelligenciának a fokozatos fejlődésével, mintha élő szervezetek lennének. Képesek lesznek folyamatosan igazodni a felhasználói igényekhez úgy, hogy az embereknek szinte nem is kell beavatkoznia, csak végeznie kell a napi rutinját. És az egyénekhez is igazodni tudnak majd az otthonok, hogy minden igényt megpróbáljanak kielégíteni.

Galéria megnyitása
Samsung GEMS

A Samsung a digitális és a fizikai világ közötti határok elmosódásáról beszél, és úgy véli, hogy a jövőben teljesen más élmény lesz elmenni egy étterembe, egy kiállító terembe vagy egy jógastúdióba. Szó esett a Samsung GEMS technológiáról, ami egy kiterjesztett valóságon alapuló megoldás a felhasználók motiválására a testedzések alkalmával. Virtuális személyi edzőnek az utasításai lehet például ezt alkalmazva tornagyakorlatokat végezni, vagy szimulálható akár hegymászás is.

A fejlődő okosotthonoknak már szerves részeként képzeli el a Samsung a MicroLED technológiás kijelzőket. Ezeken keresztül lehet majd a vállalat elgondolása szerint vezényelni az MI és a Dolgok Internete eszközöket. “A képernyő nem pusztán termék, hanem egy ablak a világra, amelyen keresztül a felhasználók úgy tarthatják a kapcsolatot a szeretteikkel, mintha egy szobában lennének” – mondta el a vállalat illetékese.

Galéria megnyitása

A Samsung víziójában a konyhák is jelentős mértékben robotizálhatóak majd. És a cég még egy otthoni zöldségtermesztést támogató konyhakertállomást is bemutatott, valamint megismerhették a CES-en az érdeklődők az ételkészítést segítő robotasszisztenst, a Bot Chefet.

Galéria megnyitása

A lakásoktól és minden mástól eltávolodva a Samsung beszélt arról is, hogy az okosvárosok miként alakulhatnak majd ki. „Megvannak az eszközeink és a tudásunk, hogy olyan okos rendszereket alkossunk, amelyek a nagyvárosi környezetet még hatékonyabbá és élhetőbbé teszik, így a gyermekeink és az ő gyermekeik is ugyanannyira szerethetik majd a nagyvárosi életet, mint amennyire sokan ma is szeretik” – mondta el Emily Becher, a Samsung NEXT Global ügyvezető alelnöke és vezetője. Az okosvárosok, a vélekedések szerint az MI, az IoT és az 5G technológiákra épülnek majd elsődlegesen.

A Dolgok Internetét teljesen kihasználva olyan épületeket lehet majd a Samsung szerint létrehozni, melyek az energiatakarékosságra, a károsanyag-kibocsátás csökkentésére és a növekvő lakosság fenntartható életmódjának megteremtésére lehetnek kihegyezve, és persze az emberek életét is kényelmesebbé tehetik.

A Samsung tisztában van azzal, hogy az okosépületek, okosvárosok megvalósításához magában nincs elég ereje, éppen ezért ezen a fronton a nyitott együttműködéseket helyezi előtérbe.

A dél-koreai alakulat abban is hisz, hogy a városi közlekedést is képes lesz a jövőben megváltoztatni az 5G technológia, az edge computing és a mesterséges intelligencia együttes alkalmazása. Az okosvárosok, amelyekben megtalálhatók az 5G megoldások, eddig elképzelhetetlen élményeket hozhatnak a közösségeknek.

Galéria megnyitása

Végül a Samsung arra is kitért, hogy elsősorban azoknak a technológiának a használatát fogja szorgalmazni, segíteni, amik a világ jobbá tételéhez járulhatnak hozzá. Három fő területet emelt ki ebből a szempontból a Samsung: az adatbiztonság, a jó célra szánt technológiák, valamint a közösségépítés.

Az adatvédelemre a Samsungnak már számtalan módszere van, és amellett, hogy újabbak kifejlesztésére is törekedni fog, a meglévőeket is próbálja majd a mostaninál is hatékonyabban használni. A technológia jó célra használatát olyan dolgokkal mutatta be a CES-en a Samsung, mint a láttássérültek vizuális érzékelését segítő Relumino szemüveg, a tűzoltókat segítő IGNIS, vagy a fentebb már említett GEMS. És a Samsung az oktatásból is próbálja kivenni a részét azzal, hogy folyamatosan indít edukációs programokat globálisan.

Amennyiben semmiről nem szeretnétek lemaradni, mindenképpen kövessetek minket az Instagramon, a YouTube-on és persze a Facebookon egyaránt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap