Otthagyják az alapítói az Instagramot

Kevin Systrom és Mike Krieger egyszerre jelentette be, hogy lemond a jelenleg betöltött posztjáról, és hátat fordít a képmegosztónak.

Otthagyják az alapítói az Instagramot

Az Instagram napjainkban a világ egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő közösségi felülete, éppen ezért nagy meglepetést okozott, hogy a két alapító egész egyszerűen otthagyja a termékét. A szakemberek tehát nemcsak a háttérbe vonulnak, hanem teljesen új vizekre eveznek a jövőben.

Az Instagram hihetetlenül sikeres lett az elmúlt években, és a szekere még mindig lendületben van. Érdekesség azonban, hogy valójában egyáltalán nem annak indult, ami végül lett belőle, eredetileg ugyanis egy közösségi helymegosztót hozott létre a két alapító Burbn néven, de hamar felfigyeltek arra, hogy az applikációjukat leginkább a beépített fotószűrők miatt használják. Szóval így indult az a szolgáltatás, ami napjainkban világszerte számos piacon megelőzi a Facebookot az aktív felhasználók számában, több mint 1 milliárd ember használja rendszeresen, és ami talán még ennél is komolyabb eredmény, hogy a Történetek felületet – ami egyébként a Snapchat elleni harc eredményeként jött létre – 400 millióan nézik napi (!) szinten. A Facebook 2012-ben, akkor még csillagászatinak számító összeget fizetett ki az Instagramért, nagyjából 1 milliárd dollárt adott érte a közösségi háló, de mostanra úgy tartják, hogy ez volt a vállalat legjobb befektetése. De mi lehet az oka annak, hogy a sikerek ellenére egyszerre mond fel mind a kettő alapító?

Galéria megnyitása

A bejelentésében sem Mike Krieger, sem pedig Kevin Systrom nem indokolta meg a távozását, de a találgatások természetesen azonnal beindultak. Állítólag folyamatos feszültség volt a Facebook és az Instagram vezetősége között, mert nem hagyták függetlenül működni a képmegosztót. A vitás helyzetek főleg akkor erősödhettek fel, amikor Kevin Weil, korábbi elnökhelyettes és termékfelelős átkerült a Facebookhoz, és a helyére Adam Mosseri érkezett Mark Zuckerberg belső köréből. Mosserivel állítólag sok volt az összetűzése az érintetteknek, és bár az elmondások alapján Systrom és Zuckerberg viszonylag jól kijött egymással, közöttük is előfordulhattak vitás helyzetek. Krieger egyébként a technológiai vezető szerepét töltötte be, Systrom pedig a vezérigazgató volt, szóval ezekre a posztokra a Facebook új szakembereket kénytelen kijelölni – nem lenne meglepő, ha az utódaikat a Facebook házon belül találná meg.

Galéria megnyitása
Ezt a képet mellékelte Krieger és Systrom a felmondásához

Merre tovább? A képmegosztó alapítói arról nem nyilatkoztak, hogy mit terveznek a jövőben. Annyit árult el Kevin Systrom, hogy mindenekelőtt pihenni akarnak egy kicsit, és szép lassan kitalálni, mivel szeretnének foglalkozni. „Az új dolgok megteremtése megköveteli, hogy visszalépjünk, és megértsük, mi inspirál bennünket, és mi egyeztethető össze azzal, amire a világnak szüksége van; és ez az, amit mi tervezünk csinálni.” – áll az Instagramon megosztott közleményben. Mark Zuckerberg közleményben számolt be arról, hogy a legjobbakat kívánja a nagyszerű vezetőknek, akiktől az elmúlt hat évben a közös munka során sokat tanult.

A Facebook mostanában nehéz időket él, de jól jöhet a számára az alapítók távozása, hiszen így olyan embereket ültethet a vezetőségbe, akik minden bizonnyal nem fognak ellenállást tanúsítani az olyan fejlesztéseknél, melyeknek köszönhetően nagyobb lesz az átfedés a két szolgáltatás között. És a közösségi háló így a képmegosztóra támaszkodva próbálhatja visszacsábítani az embereket a Facebookra, illetve így növelheti a Facebookon megjelenő tartalmak mennyiségét.

Egyébként a Facebook által megvásárolt vállalatok körében nem a mostani lemondás volt az első eset idén, korábban a WhatsApp egyik társalapítója is felmondott. Jan Koum távozásához egyértelműen a Cambridge Analytica-botrány adta meg a lökést.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap