Megjelent az iOS 13, és bővelkedik az újításokban

Az Apple új főverziós frissítése sok változást hoz, miközben még a teljesítménye is tovább javulhat.

Megjelent az iOS 13, és bővelkedik az újításokban

Az Apple a WWDC fejlesztői konferencia keretében jelentette be az iOS 13 operációs rendszert, és akkor beharangozta az operációs rendszer legfontosabb újításait is. Mostantól pedig ez már minden felhasználó számára elérhető, aki támogatott készülékkel rendelkezik.

Az iOS 13 az első olyan operációs rendszer, ahol a táblagépek és a mobilok szoftvere egyértelműen szétválik, ettől kezdve az okostelefonoknak szól az iOS, az iPadek pedig már az iPadOS-t vehetik majd használatba. Az új generációs iOS-t azok telepíthetik, akik legalább az iPhone 6s vagy az iPhone 6s Plus modellel rendelkeznek, és még az iPhone SE is támogatott maradt. Az iPadOS érkezése pedig még néhány napot várat magára, az szeptember 24-én fog befutni, az iOS 13.1-gyel együtt érkezik majd. Eredetileg ezek szeptember 30-án jöttek volna, de a jelek szerint az Apple talán a vártnál jobban haladt a fejlesztéssel.

Galéria megnyitása

Az Apple tavaly arra koncentrált, hogy az iOS 12 minél jobban optimalizált legyen, és visszafogta az újítások mennyiségét. Az iOS 13 szeretné megtartani azt a tempót, amit az előző rendszer nyújtott, és még fokozná is, de már újítások is szép számmal akadnak benne. Az első, és az Apple által legtöbbször kiemelt dolog, hogy van már sötét mód. Ezt nagyon átgondoltan alkották meg a tervezők, és nemcsak arra szolgál, hogy az emberek szemét kímélje bizonyos körülmények között, hanem arra is, hogy csökkentse a fogyasztást az OLED kijelzős termékeknél. A frissítés egyébként több fronton is átalakuló grafikus felületet hozott, és az egész rendszer kifinomultabb lett, cserélődtek az ikonok és a menük is változtak.

Az iOS 13 esetében több dolog is érezhetően gyorsabb lehet a vállalat elmondása alapján. Az Apple arra kifejezetten nagy figyelmet szentelt, hogy a Face ID-n gyorsítson, és ennek eredményeként ez elvileg 30 százalékkal tempósabban tudja majd felismerni az illetékeseket. A programindítások pedig akár kétszer gyorsabbak is lehetnek egy új eljárásnak köszönhetően. Ráadásul ezen a ponton azt is elmondta az Apple, hogy az applikációk akár 50 százalékkal kisebbek lehetnek az első letöltéskor, a frissítéseik pedig még nagyobb mértékben, 60 százalékkal zsugorodhatnak, így hamarabb lezajlik a telepítés és a frissítés is.

Galéria megnyitása

A fényképezés terén kiemelendő, hogy a korábban bevezetett portrémegvilágítás funkciót tovább gondolta az Apple, és ennél már tetszés szerint lehet állítani a fényforrásokat, és más lehetőségek is felbukkantak ennél a funkciónál, például a monokróm beállítási opció (High-key monó). A Fotók lapon már gépi tanulást használ a vállalat annak érdekében, hogy a felhasználók mindig azt lássák, ami a legfontosabb lehet.

A képernyőmentések például nem lesznek kiemelve, de a nyaraláson készült képek már az előtérbe kerülhetnek. Az élőképek pedig automatikusan elindulnak majd, ami egészen látványos lehet, ha több ilyen is követi egymást. A fotók szerkesztésére szolgáló beépített funkciók is sokat fejlődtek, és már a videóknál is számos módosítási lehetőség van.

Galéria megnyitása

Az Apple egy teljesen új térképet tervezett, ami szintén az iOS 13-mal együtt lesz először elérhető. Az új térkép ugyanakkor kezdetben csak néhány kiemelt helyen fogja szolgálni az eszköztulajdonosokat, és fokozatosan terjeszti majd ezt ki minden régióra a vállalat. Arról nem tudunk nyilatkozni, hogy Magyarországot mikor érheti el a váltás, de idén biztosan nem kell erre számítani. Fontos, hogy már az Apple Térkép is lehetőséget nyújt majd arra, hogy 3D nézetben lehessen felfedezni a városokat és más területeket, 360 fokba virtuálisan körül lehet nézni egy utcán haladás közben.

Ezzel egy régi hátrányát dolgozhatja le az Apple a Google Térképpel szemben. Újítás még itt a kedvenc helyek elmentése, amiket nagyon egyszerűen elő lehet majd hívni a legfontosabb helyeket, például az ember otthonát és munkahelyét, és a gyűjtemények létrehozásával pedig össze lehet szedni, hogy például egy nyaralás során milyen jó helyeket járt be, vagy hova szeretne majd ellátogatni egy útja során.

Galéria megnyitása

A Siri magyarul továbbra sem beszél, és ez bizony sokak számára lehet fájó. Mindazonáltal az Apple fejlesztette a digitális asszisztenst, ami ezáltal már tisztábban beszél, jobb a kiejtése, és több hangon képes megszólalni. Jelentős fejlődésen ment át a Siri Parancsok, ezt már természetesebben lehet használni, áttekinthetőbb és többször vehető hatékonyan igénybe, mint korábban.

A HomePoddal használva hangfelismerést bevetve személyre szóló ajánlásokkal, válaszokkal tud szolgálni, a handoff pedig kiváló összhangban tudja majd átadni a mobilok és a hangszórók között a zenéket vagy más tartalmakat. És még az AirPods felhasználók is részesülni fognak a Sirit érintő újításokból.

Galéria megnyitása

A Memojik testre szabhatóbbak lettek, több helyen használhatóak ki, az Üzeneteknél pedig már jobban lehet szűrni, hogy kik láthatják az ember profilját. QuickPath néven bevetésre került az a gépelési lehetőség, amihez csak húznia kell az embernek az ujját a betűk között, így tempósabban lehet írni. Teljesen megújult Emlékeztetők app, az egész használat sokat egyszerűsödött és kézenfekvőbb lett. Megjelent itt a gyorseszközsor, amivel pillanatok alatt lehet adatokat adni egy-egy emlékeztetőhöz. Az intelligens listák pedig minden korábbinál hatékonyabban fognak működni.

Galéria megnyitása

A CarPlay is új felületet kapott, ami több információval tud szolgálni, és a Siri javaslatok itt is hasznosak lehetnek. A platformon használt naptár is frissült, így már menet közben könnyen át lehet tekintetni a napi eseményeket, az Apple Music pedig végre a borítókat is megjeleníti, így könnyebben megtalálható egy-egy dal. Az ARKit 3 pedig már olyan szoftverek létrehozására nyújt lehetőséget, amik még immerzívebbé teszik a kiterjesztett valóság élményét. A tárgyak már az emberek körül mozoghatnak, és a motion capture révén pedig lehet rögzíteni a mozdulatsorokat térben, de ehhez csak egy kamera kell.

Galéria megnyitása

Az iOS 13 egyik fontos újítása a „Bejelentkezés az Apple-lel”, ami hasonlóképpen működik majd, mint a mostanra teljesen hétköznapivá vált Google-lel vagy Facebookkal való bejelentkezés. A cupertinói alakulat ezzel a kényelmi újítással valószínűleg az szeretné elérni, hogy még jobban magához láncolja az felhasználókat. Hiszen ki akarná lecserélni egy platformváltás miatt azt a fiókját, amihez már több tucatnyi regisztrációja kapcsolódik? Ennek kapcsán az Apple kiemelte, hogy nem követi az emberek tevékenységét, az adatvédelmi beállításokat mindenki szabadon kezelheti.

Az általános adatvédelembe pedig változott a helyadatok megosztásának a korlátozása, minden korábbinál komolyabban veszi a cég az engedély nélküli követések felszámolását. És még a biztonság terén megemlíti az Apple, hogy a HomeKit-videók teljes mértékben végponttól végpontig titkosítva kezelhetőek, és felszámolás nélkül tárolhatóak az iCloud-tárhelyen – de a szolgáltatásnak van néhány alapkövetelménye.

Galéria megnyitása

Az Apple a fent említetteken túl még egy sor kisebb-nagyobb újítást is felvonultat az iOS 13 keretei között, szóval olyan módosításokba is belefuthatnak az emberek, amik itt nem láthatóak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap