Mégis ott van a sötét anyag

Egy hónapja chilei csillagászok arról számoltak be, hogy a Naprendszer környezetéből hiányzik a sötét anyag. Úgy tűnik azonban, hogy hibát vétettek a csillagok sebességének megítélésekor.

Mégis ott van a sötét anyag

Egy hónappal ezelőtt mi is beszámoltunk egy tanulmányról, amelyben chilei csillagászok arról írtak, hogy a Naprendszer környezetéből meglepő módon hiányzik a sötét anyag. Négyszáz csillag mozgását elemezték a Nap 13 ezer fényéves környezetében, és a sebességadatok alapján megbecsült anyagmennyiség nagyjából megegyezett azzal, amit közvetlenül megfigyelhetünk, vagyis a csillagok, gázok és por tömegével, így a közvetlen módszerekkel észlelhetetlen sötét anyagnak egyszerűen nem maradt hely a képletben.

A meglepő eredményt vegyesen fogadta a tudóstársadalom, egy azóta megjelent újabb tanulmány pedig nyíltan megkérdőjelezi a chilei kutatók számítási módszereit. Jo Bovy és Scott Tremaine, princetoni kutatók szerint a sötét anyag hiányát kimutató tanulmány eredményei nem helyesek, mivel a szerzők „téves feltételezésekre” alapozták számításaikat a csillagok mozgásával kapcsolatban.

A tanulmány írói a Tejútrendszer korongja által meghatározott sík alá és fölé „kilógó” csillagok galaxisközpont körüli sebességét egységesnek vették függetlenül attól, hogy ezek milyen messze helyezkednek el a centrumtól. Ez a feltételezés azonban csak a galaktikus korong síkjában keringő, fiatal csillagokra igaz a megfigyelések szerint, mivel ezek még közel tökéletes kör alakú pályán keringenek. A síkból kilógó csillagok azonban többnyire erősen elliptikus pályán mozognak, így sebességük sem egyezik a korongbéli társaikéval, a mérések alapján ezeknél jóval lassabban mozognak.

Amikor Bovy és Tremaine a megfigyelt sebességadatoknak jobban megfelelő saját modelljükbe illesztették be a chilei csoport által mért adatokat, a sötét anyag rögvest újra „felbukkant” az eredményül kapott össztömegben. A Naprendszer környezetében mért mennyiség ráadásul az átlagosnál többnek is mutatkozik, ami várható is volt, figyelembe véve, hogy igen közel vagyunk a Tejútrendszert feltételezhetően körülvevő, sötét anyagból álló burok „széléhez”. A sötét anyag sűrűsége nagyjából 20 százalékkal nagyobb a galaxisnak ezen a részén az átlagosnak tartottnál.

A számok tehát azt mutatják, hogy a sötét anyag nagyon is ott van, ahol csillagok mozgásában megfigyelt anomáliák alapján lennie kell, és az eloszlására vonatkozó modelljeink is meglehetősen pontosnak tűnnek az eredmények alapján. Ilyen körülmények között viszont lehet esélye a sötét anyag részecskéinek földi észlelésével próbálkozó kísérleteknek is.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward