Megérkezett az Androidra a böngésző- és a keresőválasztó

Ahogy ígérte a Google, már tálcán fogja kínálni az alternatív szolgáltatásokat a felhasználóknak.

Megérkezett az Androidra a böngésző- és a keresőválasztó

A Google április közepén jelentette be, hogy az Európai Unión belül a felhasználók megkapják majd a lehetőséget, hogy lecseréljék az általa biztosított szolgáltatásokat valamilyen egyéb megoldásra, hiszen az Android esetében szinte minden alkalmazásnak van töménytelen mennyiségű alternatívája. És most felhasználói visszajelzések szerint valóban elkezdett terjedni a kereső- és böngészőválasztói.

A vállalat egy közel 5 milliárd dolláros büntetést kapott tavaly az Európai Unió versenyügyi hatóságától, mert a bizottság döntésének az értelmében az Android esetében kiszorította a harmadik fél által készített megoldásokat. Visszaélt a pozíciójával, és nem hagyta érvényesülni az alternatív alkalmazásokat, szolgáltatásokat. Annak érdekében, hogy a továbbiakban megfeleljen az EU-nak, a cég bejelentette áprilisban, ha készül egy olyan felülettel, amelyen az emberek egyszerűen megválaszthatják majd, hogy melyik böngészőt szeretnék használni, és milyen keresőmotort fognának munkára. A Google versenytársai szkeptikusan állnak a kereső- és böngészőválasztókhoz, de a cég az ígéretének megfelelően megalkotta ezt.

Az Android Police egyik olvasója számolt be arról, hogy az okostelefonján megjelent az új felület, majd mások is jelezték, hogy összefutottak ezzel, de egyelőre még nem minden országban, és nem az összes érintett felhasználónál bukkant ez fel. Az egyik tulajdonos egy képernyőmentést is készített a keresőmotor kiválasztására szolgáló szekcióról. Itt felül ki van emelve az alapértelmezett megoldás, és alatta szerepelnek listába szedve, hogy miket lehetne használni helyette. Ebben az esetben a Google mellett felkínálta a Play Áruház a Binget, a Yahoo-t, a DuckDuckGo-t, és az Ecosiát is. Ezeknek a sorrendje véletlenszerűen alakul ki, hogy minél fairebb módon működjön, és azok kerülnek kiemelésre, amik népszerűek az adott régióban. Ha az ember úgy dönt, hogy nem kíván váltani, akkor csak meg kell nyomni a képernyő alján a „No thanks” gombot, egyéb esetben pedig a telepítésre kell bökni a kívánt applikáció neve mellett.

Galéria megnyitása

A rendszer elvileg úgy van kitalálva, hogy nemcsak, hogy feltelepítheti majd a Play Áruház segítségével a keresőt az eszköz tulajdonosa, hanem ahhoz is kap megfelelő segítséget, hogy beállíthassa azt alapértelmezett szolgáltatásnak, alkalmazásnak. Az alapértelmezett böngészőnek az átállítása eddig sem volt nehéz feladat, és itt már a keresőit is pillanatok alatt ki lehet majd cserélni, csak követni kell a kijelzőn az instrukciókat.

A már használatban levő androidos eszközöknél elvileg a Play Áruház frissülését követően fog a böngésző- és a keresőválasztó felbukkanni, az új készülékek üzembe helyezésénél pedig idővel már mindenki találkozhat majd ezzel. Érdekesség, hogy az is elképzelhető, hogy a későbbiekben más Google kötődésű, előre telepített alkalmazásoknak is lesz majd választója, hogy élénkülhessen a verseny az ágazatban, de erről egyelőre még nem lehet tudni konkrétumokat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap