Shop menü

MEGÉRKEZETT AZ ANDROID 14 MÁSODIK ELŐZETES KIADÁSA

Szépen halad a Google a fejlesztéssel, egyelőre bőven azon az időkereten belül van, amit előzetesen kijelölt magának, és reméljük, hogy ez így is marad.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Megérkezett az Android 14 második előzetes kiadása

Múlt hónapban rukkolt elő a Google az Android 14 első előzetesével, amit már elkezdhettek tanulmányozni a fejlesztők. Most pedig megérkezett a második kiadás is, ez maradt továbbra is a fejlesztői előzetes stádiumban, ebből a szempontból nem történt változás, de egyébként nagyon szépen fejlődik az operációs rendszer, ezt tisztán lehet látni.

Az Android 14 jobb teljesítményre lesz majd képes, növelni fogja a biztonságot és az adatvédelmet. A felhasználóknak minden eddiginél több tesztreszabási lehetőséget fog nyújtani és a produktivitás szempontjából is tartogat érdekességeket. Legalábbis az eddig látottak alapján, de azért még nagyon messze van az is, hogy egyáltalán a Google hivatalosan bejelentse, az elkészüléséig pedig még majdnem fél év van hátra.

Galéria megnyitása

Az Android 12L óta a Google végre elkezdett azon dolgozni, hogy a nagyobb képernyős eszközökön több lehetőséget biztosítson a szoftver, és a táblagépek, hajtogatható eszközök kijelzőjét így jobban ki lehessen használni. Az Android 14 már új eszközöket nyújt majd ahhoz, hogy az alkalmazások dinamikusabban tudjanak alkalmazkodni a változó képernyőkhöz. Még egy külön alkalmazás minőségi útmutató is lesz a programok fejlesztéséhez. Plusz nagyobb figyelmet kap a toll támogatás is.

Már évek óta elkötelezett a Google a biztonság javítása mellett, és az Android 14 esetében több olyan újítás is lesz, amik az adatvédelem fokozására fognak szolgálni. Hangsúlyosabb lesz az alkalmazásoknál a sandbox alkalmazása, és a fejlesztőket ezen a téren több újítás is várja majd. A képek és videók elérésének engedélyezése új szintre fog lépni, már kiválasztott fotókhoz is lehetőség lesz átmenetileg hozzáférést adni az appok számára.

Galéria megnyitása

Az Android 14-gyel érkezi egy olyan újítás, ami hitelesítéskezelő címszó alatt fut majd, és ezen keresztül kiemelkedően biztonságos lesz a belépési adatok kezelése. Könnyebb lesz applikációkba belépni, miközben komolyabb védelemben részesülnek majd a legérzékenyebb személyes adatok. Erről most még nem ismerjük a részleteket, de az a hír járja, hogy megfelel majd a szigorú ipari adatvédelmi előírásoknak is a rendszer, és így nem kell majd a jelszót irkálnia a felhasználónak, amivel szintén biztonsági kockázatot kerül el.

A fejlesztők az Android 14 esetében új módszereket vezetnek be a szabálytalan kódfuttatások ellen is, hogy jobb eséllyel kerüljék el az ilyen támadási módszereket. Az Android 10 óta a rendszer tiltja azt, hogy a háttérben láthatatlanul induljanak el alkalmazások, az Android 14-től pedig már az is korlátozva lesz, hogy az előtérben induló appok milyen műveletekkel indulhatnak. Lesznek olyan feladatok, amiket külön engedélyhez fog kötni az operációs rendszer, az ilyen engedélykérések száma folyamatosan nő.

Vannak olyan értesítések, amiket nem lehet elutasítani egyszerűen, de az Android 14 frissítést követően már ebből is kevesebb lesz a zavartalanabb élményért és a digitális jólét erősítése érdekében. Az alkalmazásbolt használatában is lesznek majd változások, de ezek elsődlegesen a fejlesztőket fogják érinteni, és részben az EU új szabályozásának való megfelelést fogják szolgálni. A testreszbhatóság olyan téren is változni fog, hogy már lehetőség lesz átmenetileg beállítani regionális preferenciákat például a helyi mértékegységekre. Ez az utazások során lehet érdekes.

Galéria megnyitása

Nagyon sok erőt fordít a Google arra, hogy a háttérfolyamatokat optimalizálja, és ennek köszönhetően az Android 14 gördülékenyebb élményt és jobb üzemidőt fog biztosítani. Jobb lesz a memóriamenedzsment is, egyebek mellett ezáltal javul az erőforrások kiosztása. Új API-k is jönnek, amik a hatékonyabb működést fogják segíteni.

Az Android 14 második előzetes a Pixel mobilokra telepíthető, a Google Pixel 4a 5G-től kezdve minden újabb modellre. Akik pedig nem rendelkeznek ilyennel, emulátort használva próbálhatják ki.

A Google a korábban megosztott menetrend alapján következő körben már az Android 14 operációs rendszer első előzetesével rukkolhat majd elő, és erre áprilisban kerül majd sor. Ha minden a korábban tervezett ütemben fog haladni, akkor a vállalat már augusztusban elindíthatja az újabb főverziós frissítést, amit első körben értelemszerűen a Pixel mobilok fognak megkapni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére