Megérkezett az Android 11 harmadik előzetes kiadása

Vezeték nélküli debug, csiszolt gesztusvezérlés, átszabott előzmények és még sok más változás várja az érdeklődőket ezúttal.

Megérkezett az Android 11 harmadik előzetes kiadása

A Google szép fokozatosan adagolja az Android 11 operációs rendszer újításait. Az előzetesekben egyre több változás figyelhető meg. Most befutott a fejlesztőknek szánt előzetesek harmadik verziója, ami a programozók és a felhasználók szempontjából is tartogat érdekességeket.

A fejlesztők minden bizonnyal örömmel fogadják, hogy itt már működik a vezeték nélküli debug szolgáltatás, ami az előző kiadásban is jelen volt már, csak használni nem lehetett. Ennek köszönhetően a szakemberek úgy tudnak a számítógépükről kapcsolódni az okostelefonhoz debug céllal, hogy nem hoznak létre fizikai kapcsolatot. A biztonságos összeköttetés kódok megadását követően fog létrejönni.

Galéria megnyitása

Megjelent egy olyan új API, amivel egyszerűen fel lehet majd tárni annak az okát, hogy egy alkalmazás miért lépett ki, omlott össze, milyen státuszban volt, amikor a probléma történt. Az optimalizálások esetén is van újdonság, melynek köszönhetően elvileg a biztonság szempontjából jobbak lehetnek majd az appok.

Az ADB változásának köszönhetően az Android 11-től kezdve a nagyobb, 2 GB-ot meghaladó méretű alkalmazásoknak a telepítése lényegesen gyorsabban mehet majd, de ez most még csak a Pixel 4-nél fog menni. Az adathozzáféréseket felügyelő rendszer is változik, ami minden bizonnyal a biztonság növelésére szolgál. Ezen a ponton néhány API át is lett nevezve.

A felhasználók szempontjából érdekesebb lehet, hogy a gesztusvezérlés használatánál a visszafelé léptetés egy új, érzékenységet befolyásoló lehetőséggel gazdagodott. Már külön lehet állítani, hogy a képernyő bal és jobb oldalán más legyen az érzékenység mértéke. A képernyőmentéseket pedig már az elkészülésüket követően a sarokból azonnal meg lehet majd osztani, vagy el is vethető az, ha nem jól sikerült.

Galéria megnyitása

Az alkalmazáselőzmények felülete úgy változott meg, hogy az alkalmazásajánló és a Google keresősávja eltűnt, és alulra került egy képernyőmentés és egy megosztás gomb. Az előbbi nem az adott kijelzőtartalomról, hanem a kiválasztott alkalmazásról készít mentést, a megosztás pedig ugyanezt csinálja, csak pluszba még azonnal be is dobja a megosztási felületet.

Ugyanitt a bezárt programokat még egy rövid ideig vissza lehet majd nyitni egy új gesztussal, így nem kell azért bosszankodni, ha véletlenül nem jó programot dobott ki az ember.

Galéria megnyitása

Az Android 11 fejlesztői előzetesei egyelőre csak a Pixel okostelefonokra érhetőek el. A Pixel 2-től kezdve bármelyik Pixelre lehet már most telepíteni a rendszert, de elsődleges használatban levő készülék esetében ez kifejezetten nem ajánlott.

Májusra várható az Android 11 első bétája, és az már lényegesen stabilabb lehet majd, a mostani előzetesnél. Plusz az már szinte biztosan elérhető lesz más gyártók okostelefonjai számára is. A korábbi évek példájából kiindulva akár egy tucatnyinál több márka mobiljai is sorban állhatnak majd a jövő hónapban érkező bétáért. Persze a végleges kiadás még mindig messze van, az legjobb esetben nyár végére lehet készen, de nem lenne meglepő, ha a koronavírus-járvány miatt a Google megcsúszna az eredeti menetrenddel.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap