Megérkezett az Android 11

A Google elkészült az Android legújabb főverziójával, és a Pixeleken már telepíthető is a rendszer.

Megérkezett az Android 11

Február 19-én jelent meg az Android 11 operációs rendszer legelső kiadása, ami még csak a fejlesztők számára volt elérhető. A vállalat dolgát a fejlesztés során megnehezítette az, hogy a koronavírus-járvány miatt a szakemberek nem minden esetben a megfelelő munkatempóval tudtak haladni, ezért egy minimálisan csúszott is a rendszer bemutatója, de most már készen áll. És a referencia mobilokra már széles körben elérhető.

A Google a bejelentés alkalmával 11 pontban szedte össze, hogy milyen újdonságokat rejt a legfrissebb Android generáció, de valójában ennél sokkal több változást hordoz ez, ha mindent számításba veszünk. A keresőóriás azt figyelembe véve fejlesztett, hogy a kezelhetőség több fronton is egyszerűbb legyen, miközben több lehetőséget kapnak a kezükbe az emberek. Előrelépést hoz az Android 11 a kommunikációban, az eszközök kapcsolattartásában és a felhasználói adatok védelmében is egyebek mellett.

Galéria megnyitása

Az Android 11 operációs rendszernél megoldható majd az, hogy az értesítési központban a hasonló jellegű appok értesítései egy helyre legyenek rendezve. Például a beszélgetéseket ugyanott láthatja majd az ember, függetlenül attól, hogy azok különböző alkalmazásoktól származnak, így gyorsabban át lehet tekinteni ezeket. És ki is emelhetőek egyes csevegések, amik így mindig felülre fognak kerülni.

Galéria megnyitása

Az értesítési buborékokat az Android már az előző verziónál bevezette, de mostantól ez szélesebb körben kihasználható majd. A buborékok révén úgy lehet visszaírni embereknek, hogy nem kell megszakítani a többi munkafolyamatot. A multitasking fontos, és ez az eszköz pedig tökéletes módja annak, hogy a csevegéseket gördülékenyen lehessen kezelni a támogatott appokkal.

A képernyő tartalmának a rögzítésére is friss megoldást nyújt az Android 11, ami nagyon sok esetben jöhet jól. Teljesen megörökíthető, mi történik a mobilon, és még akár a mikrofon hangját is hozzá lehet venni, plusz természetesen az eszköz hangja is megörökíthető, igény szerint, bármilyen külső app nélkül.

A kapcsolódó lakáskiegészítők egyre nagyobb szerepet kapnak, szinte már nincs olyan modern háztartás, amiben ne lenne legalább egy olyan eszköz, amit lehet okostelefonról kezelni. És ezért kiemelt helyen jeleníti meg ezeket a Google. Elég a bekapcsoló gombot hosszan megnyomni, és a kapcsolódó berendezések felügyeleti szekciója kézre fog esni. Nem kell minden kütyünek a saját programját feltúrni.

Galéria megnyitása

És mivel folyamatosan szaporodnak a multimédiás kapcsolódó eszközök is, így például a hangszórók, fülhallgatók, fejhallgatók, a Google azt is egyszerűbbé tette, hogy a források között miként lehessen váltani. A hangerőszabályzóval együtt ez a kapcsoló is megjelenik a futó programokon felül.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Google az Android Auto szolgáltatáson is fejleszteni fog, és ezt most hivatalosan be is jelentette. Az Android 11 operációs rendszertől kezdve már a legtöbb okostelefonnal lehet majd használni a vezeték nélküli Android Autót, viszont azért azt el kell mondani, hogy ehhez a járműnek is támogatnia kell a kétsávos Wi-Fi-t, mert ez az 5 GHz-es sávon üzemel.

A biztonságosabb eszközhasználat jegyében az applikációknak innentől már rendszerszinten lehet majd egyszeri hozzáférési engedélyt adni olyan egységekhez, mint a mikrofon, a kamera vagy a GPS. Így adott esetben gond nélkül tudja majd használni a navigációs app a helymeghatározást, viszont a háttérben magától legközelebb már nem tudja majd elérni a felhasználó pozícióját indokolatlanul. Továbbá a sokáig nem használt programok esetében automatikusan visszaállnak majd a korábban megadott engedélyek, hogy elkerülhető legyen az esetleg „kémkedés”.

Galéria megnyitása

A Google már lehetőséget nyújt majd a Play Áruházon keresztül az eddiginél több modul frissítésére. A biztonsági és az adatkezelési szekció számára is lehet majd ezen a felületen javításokat szolgáltatni. Ezek ugyanúgy kerülnek majd telepítésre, mint egy applikáció frissítése. Ezáltal a javítások az eddiginél sokkal rövidebb idő alatt, közvetlenül lesznek majd „leszállítva” a felhasználókhoz. Az Android Enterprise vállalati felhasználók is jobb lehetőségeket fognak kapni.

Az Android 11 a vállalat referencia készülékeire érhető el elsőként széles körben. A Pixel 2, a Pixel 3, a Pixel 3a, a Pixel 4 és a Pixel 4a széria tulajdonosai számolhatnak a támogatással. És a Google kiemelte, hogy a továbbiakban számos partnerénél is lesznek majd frissítések, név szerint említi a vállalat a OnePlust, a Xiaomit, az Oppót és a Realme-t.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap