Megérkezett a Chromium alapú Opera webböngésző

A béta fázis után elkészült az új Opera végleges változata is, ami hasznos szolgáltatásokkal érkezik.

Megérkezett a Chromium alapú Opera webböngésző

Az Opera Chromium alapú webböngészője május óta érhető el béta változatban Windows-ra és Mac-re. Az új szoftver az Opera állítása szerint alapjaitól épült újjá, méghozzá a Google Chromium motorjára támaszkodva. A felhasználók számára jó hír, hogy az új Opera friss Speed Dial oldalt kapott annak érdekében, hogy a kedvenc weboldalak elérése még gyorsabb lehessen, de emellett egy Discover lap is rendelkezésre áll, ami az új tartalmak közötti szűrést hivatott megkönnyíteni.

A maces kiadás

Az új webböngésző most végre kilépett a béta fázisból, végleges kiadása így már bárki számára letölthető. Az új Opera fentebb említett Discover szolgáltatása a Flipboard-hoz és a HTC BlinkFeed-hez hasonlóan működik, azaz megpróbál témába illő, releváns találatokat produkálni, amelyek abszolút beleillenek az adott olvasó érdeklődési körébe. A fő kategóriák és a helyszínek kiválasztásával a felhasználó szűrt híreket, illetve egyéb tartalmakat kap, így kényelmesen, gyorsan csillapíthatja információ-éhségét.

A repertoárban a Stash is jelen van, ami a mentett weboldalak esetében Evernote stílusú "jegyzetek" készítését teszi lehetővé. Ez a megoldás az Opera szakemberei szerint különösen jól jöhet, ha valaki utazással kapcsolatos tervezést folytat: ekkor az utazással és szállással kapcsolatos információk egyetlen helyen, rendezetten foglalhatnak helyet. A szolgáltatás emellett receptekhez, DIY projektekhez és hosszabb olvasmányokhoz is hatékonyan használható.

A windowsos kiadás

A mobil felhasználók ezzel egy időben Off-Road módot is kapnak, ami a havi adatforgalom csökkentésében vállal aktív szerepet. A szolgáltatásnak köszönhetően szerveroldali adattömörítés történik, mielőtt a mobil webböngésző az adott tartalmakat letöltené, így csökken az adatforgalom. Persze az Opera szakemberei szerint nem csak akkor jön jól a szolgáltatás, ha a letöltendő adatmennyiséget szeretnénk csökkenteni, hanem akkor is, ha éppen alacsony sávszélességű internetkapcsolaton keresztül vagyunk kénytelenek internetezni, hiszen ilyenkor a tömörített adatok gyorsabban lejönnek, a felhasználói élmény tehát lényegesen jobb lesz.

Az Opera egyébként ugyanúgy Blink motorra fog átállni, mint a Google Chrome webböngészője, azaz a WebKit alapú Chromium motor nyugdíjba megy. Mikor a Google április folyamán bejelentette, hogy Blink névvel új webböngésző motort fejleszt, arra is ígéretet tett, hogy az átállás zökkenőmentes lesz, emellett a kompatibilitás és a sebesség is javul. A korábbi hírek szerint a Google szoftvermérnökei már alaposan bele is vetették magukat a munkába.

Az Opera legfrissebb, windowsos vagy maces kiadásának letöltéséhez ide kell elfáradniuk az érdeklődőknek. Az iOS-re, Android-ra és egyéb mobil operációs rendszerekre szánt kiadások itt találhatóak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward