Még takarékosabb lesz Androidon a Chrome

Még takarékosabb lesz Androidon a Chrome

A Google Chrome már egy ideje rendelkezik olyan lehetőséggel, ami az adatforgalom redukálására és az oldalak betöltésének a felgyorsítására szolgál, és most ezen a fronton még tovább erősít. A vállalatnak az a célja, hogy a felhasználók a lehető legjobb élményben részesüljenek a világ minden táján, de ezt nagyon meg tudja nehezíteni például a gyenge minőségű, lassú hálózati kapcsolat. A megfelelő lépésekkel viszont sokat lehet javítani a tempón nehéz körülmények között is.

A Chrome for Android alkalmazás az integrált Data Saver révén úgy képes optimalizálni a böngészés során meglátogatott oldalakat, hogy adott esetben akár 90 százalékkal is képes lehet visszaszorítani az adatforgalmat. És bár a gyorsulás a Google szerint nem arányos, de olyan téren is jelenetős előrelépés érhető el, a normálhoz képest akár fele idő alatt is betöltődhet egy honlap. A megfelelő eredmény elérése érdekében a vállalat különböző eljárásokat vet be, használ specifikus optimalizálást és külön szervereket is erre a célra. Korábban a Data Saver csak a HTTP oldalakkal volt alkalmazható, viszont mostanra a Google megoldotta, hogy a nagyobb biztonságot nyújtó HTTPS esetében is használható legyen. Ez azért különösen fontos, mert a HTTPS szerencsére egyre gyorsabban terjed.

Galéria megnyitása
A beállításokban könnyen élesíthető a Data Saver

Amikor a Google Chrome egy HTTPS oldallal fog találkozni, akkor különösen körültekintően jár majd el annak érdekében, hogy a böngészés biztonsága ne sérüljön semmilyen mértékben. Ilyen esetekben az alkalmazás kizárólag a webhely címét fogja megosztani a Google-lel, minden más információs titkosan kezel a folyamat során, szóval megóvja a sütiket, adott esetben a bejelentkezési adatokat, valamint a testre szabott tartalmakat is. Ez viszont valószínűleg magával vonhatja azt, hogy a HTTPS esetében kevésbé lesz hatékony a működése, mint a HTTP-nél. Az optimalizálások csak akkor fognak életbe lépni, ha azt a hálózat minősége indokolttá teszi, ezt pedig a Chrome magától képes érzékelni minden helyzetben. Gondolunk itt olyan esetekre, amikor nincs még 3G HSPA lefedettség sem, vagy szimplán nagyon lassú az adatkapcsolat.

Az emberek azonnal láthatják már a böngészőben, ha a Lite optimalizált oldalt nézik, mert a címsor elején, a hivatkozás előtt ez jól láthatóan ki lesz emelve. Így a felhasználó tisztában lesz azzal, hogy nem az eredeti oldalt látja. Ezt a részt megérintve át lehet váltani a böngészőben a normál lapra, és ugyanitt extra információkhoz is lehet jutni az oldallal és az optimalizálással kapcsolatban. Az eredeti oldal elérésére akkor lehet szükség, ha például valamilyen anomáliát, rendszertelen működést tapasztal a felhasználó – de ezeket egyébként elvileg igyekszik megelőzni a Google. A Chrome elég intelligensen tudja kezelni a Lite oldalakat, és ha azt érzékeli, hogy egy adott lapnál többször is át lett állítva manuálisan az eredeti nézetre, akkor ezt „megtanulva” a későbbiekben már magától azt fogja elővenni. Ezzel meg tudja előzni az extra vesződést és adatforgalmat, mivel feltételezi, hogy a felhasználónak mindig a normál oldalra van szüksége.

Galéria megnyitása

A Chrome for Android Data Saver funkciója egyelőre még az iOS-es kiadásban nem érhető el, és fontos leszögezni, hogy inkognitó módban sem működik. A Google azt tanácsolja azoknak, akik szeretnék ezt bekapcsolni, de általában gyors hálózaton használják az okostelefonjukat, táblagépüket, hogy a chrome://flags részen keressék meg a #force-effective-connection-type kapcsolót, és állítsák át. Ha pedig valaki nem akarja, hogy a Chrome automatikusan kikapcsolja bizonyos körülmények között ezt a funkciót egy adott lapon, akkor az #ignore-previews-blocklist kapcsolót kell engedélyezettre módosítani.

Google Chrome: Android

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap