Máris elérhető az iOS 13.1, és befutott az iPadOS

Az Apple idejét látta az iOS 13 első nagyobb frissítésének az elindítására, és ezzel együtt a táblagépekre is megérkezett az új rendszer.

Máris elérhető az iOS 13.1, és befutott az iPadOS

Az Apple meglehetősen hamar elindította az iOS 13.1-et, az iOS 13 első nagyobb frissítési csomagját. Talán soha nem kapott még ilyen gyorsan, ennyire jelentős frissítést az iOS a főverzió megjelenését követően, ami részben annak is köszönhető, hogy az eredetileg tervezett szeptember 30-i rajtot váratlanul előrébb hozta az Apple a múlt héten. Az iOS 13.1 kart karba öltve jött az iPad OS-sel, így már a tablettulajdonosok is örülhetnek az iOS 13 újításainak.

iOS 13.1

Az iOS 13.1 rengeteg hibát javít, melyeknek köszönhetően megbízhatóbb és biztonságosabb lesz, de új funkciókat is tartogat. Újítás például az iOS 13.1 esetében, hogy az AirDrop képességnél a korábbinál több lehetősége lesz azoknak a felhasználóknak, akik friss iPhone 11, iPhone 11 Pro vagy iPhone 11 Pro Max készülékkel rendelkeznek. Az U1 chip révén az ultra szélessávú technológiát kihasználva tudatában lesznek a mobilok a körülöttük elhelyezkedő támogatott mobilok jelenlétével. A Térkép teljesen új lett az iOS 13-ben, az iOS 13.1-től kezdve pedig már olyan funkcióval is szolgál, amivel egyszerűen megoszthatja a felhasználó az érkezésig hátralevő idejét egy-egy utazás alkalmával. És a kiválasztott ismerősök pedig menet közben egy új felületen követhetik élőben figyelemmel, hogy éppen hol jár a felhasználó.

 

Galéria megnyitása

A Parancsok funkció is változik, a szokásos napi tevékenységhez igazodó, testreszabott javasolt automatizálások várják majd a felhasználót a Galériában. Személyes és otthoni automatizálások jönnek a Parancsokat kiváltó eseményekre történő automatikus futtatásához. Az Automatizálás lapon pedig felbukkant az Home alkalmazás támogatása a különböző opcióknál. Az akkumulátor élettartama hosszabb lehet majd ettől kezdve, ugyanis az iOS 13.1 úgy fogja optimalizálni a töltési folyamatot, hogy a gépi tanulást kihasználva megállapítja, milyen ütemben érdemes tölteni az okostelefont, hogy az minél kevesebb időt legyen a maximális töltöttségi szinten.

Az iPhone XR, XS és XS Max esetében ettől kezdve lehet a CPU fojtás okozta lassulásokra számítani, ugyanis innentől ezek a mobilok vissza lesznek fogva, ha a telep élettartama már nem megfelelő. Ezt azért teszi az Apple, hogy megelőzze a váratlan leállásokat és más problémákat. És a rendszer figyelmezteti majd az embereket, ha egy cserénél nem gyári Apple akkumulátor lett beépítve hivatalosan.

 

Galéria megnyitása

A Find My alkalmazáson belül lesz már egy olyan hivatkozás, amin keresztül vendégeknek lehetősége lesz bejelentkezni, ha egy elveszett készüléket szeretnének megtalálni. Így a felhasználó akár idegeneknek is segíthet ilyen gond esetén. A kapcsolódó vezeték nélkül fülhallgatóknak egy egyedi, stilizált ikonja lesz, így a felhasználó több eszköz használatakor is látja majd, hogy éppen mit vezérel. A Fotók appon bel az animáció megújult, a HomeKit pedig új piktogramokat kapott. A Könyv applikációban az olvasási időt is lehet már kitűzött célként követni, és szélesebb beállítási lehetőségek lesznek a betűtípusok esetén, továbbá a HEVC kódolás is fejlődött, és már a képernyő cseréjénél is lesz figyelmeztetés, ha nem szervízben történt a művelet.

Amerikában néhány állami szervezet arra hívta fel a figyelmét a dolgozói körében, hogy ne telepítsék fel az iOS 13-at, mert az olyan problémákkal küzd, amik veszélyt jelenthetnek. Ezért várják meg a tulajdonosok az iOS 13.1 érkezését. Azt nem lehetett tudni, hogy milyen sérülékenysége volt az iOS-nek, de elvileg az iOS 13.1 egyebek mellett már arra is gyógyírt jelent. Az Apple változási jegyzékében szó esik több olyan javításról, ami a Mail és az Üzenetek applikációkat érintette. De van javítás itt az új Emlékeztetőkhöz köthetően, a Jegyzeteknél, a Naptárnál, a fájlkezelőnél, a kamera alkalmazásánál és a lezárt képernyőnél is. Az is előfordulhatott, hogy a főképernyőn az ikonok nem megfelelően jelentek meg, és a sötét/világos módok közötti váltásnál is voltak problémák, de elvileg ezeket is megoldotta már az Apple. És még egy sor kisebb-nagyobb javítást is bevetett annak érdekében, hogy minden tekintetben jobb legyen az iOS működése.

Az iOS 13.1 frissítést minden felhasználó telepítheti, akinek a készüléke kompatibilis az iOS 13 főverzióval.

iPadOS

 

Galéria megnyitása

Az Apple most először különválasztott, és sok egyedi lehetőséget felvonultató operációs rendszert nyújt az iPad felhasználók számára, így ezek a készülékek jobb élményt nyújthatnak. Az iPad OS alapját az iOS 13 adja, szóval annak minden vonatkozó újítását magában foglalja kezdve a sötét móddal. Extraként pedig olyan dolgokkal lehet itt számolni, mint például a widgetek kihelyezése a főképernyőre, ezzel sokkal jobban kihasználható a nagy felület.

Több ablakban megnyitható ugyanaz az applikáció is egymás mellé, ami a multitasking új formája itt. És a Slide Over felületen már több alkalmazást is lehet majd futtatni, a programok benyitását pedig intuitív módon kivitelezte ezen a ponton az Apple, hogy mindenkinek kézre álljon. Az App Expose pedig még könnyebbé teszi a megnyitott ablakok, alkalmazások közötti váltást és gördülékenyebb lesz ezáltal az iPaden a navigálás.

Galéria megnyitása

Az iPad OS már egy tovább fejlesztett fájlkezelővel lett ellátva, ami a szakemberek munkáját is megkönnyíti majd a készülék nyomkodása közben. A Safariban már van egy korrekt letöltéskezelő rész is, és a fájlkezelővel az így beszerzett dokumentumokat is könnyen lehet mozgatni, valamint már külső adattárolóknak a csatlakoztatására is van lehetőség, és az iCloudra küldés is könnyebbé vált. A tabletekhez már egeret is lehet társítani, sőt mi több, az iPadet pedig hozzá lehet kapcsolni egy macOS Catalina rendszerű számítógéphez, és használható másodlagos kijelzőként. Az Apple Pencillel így lehet grafikus munkát végezni a Mac-re egy iPadet közbeiktatva.

 

Galéria megnyitása

A kezdőképernyő jobb kihasználását segíti az az újítás is, hogy már lehet sűrűbben rendezni az ikonokat a főképernyőn. A vállalat a munkára való használatot, a produktivitást fontosnak tartja, és ennek jegyében több olyan módosítást is meglépett, amik például a szövegszerkesztős képességet javítják. Az Apple Pencilt bevetve pedig lehet gyors képernyőmentéseket készíteni, amik akár egy komplett weboldalt is megörökíthetnek az iOS 13 újításainak hála. Beállítható lebegő billentyűzet, melyet úgy helyezhet el az ember, ahogy csak kedve tartja, az elektronikus levelek formázásához pedig már egy új lebegő eszköztár tartozik, ami kiemelkedő funkcionalitással bír.

 

Galéria megnyitása

Az iPad OS esetében ezek a főbb újítások az iOS 13-ban található lehetőségeken felül. Az iPad az új operációs rendszer révén még népszerűbb lehet majd, és így tovább erősödhet az Apple ezen a fronton, miközben már egyébként is kiemelkedő a részesedése a tabletek piacán.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap