Már úton van az 5G-s Nokia

Egy friss licencszerződés révén az is kiderült, hogy ki lesz a HMD Global partnere az eszköz létrehozásában.

Már úton van az 5G-s Nokia

Az idei évben eddig még nem sok okostelefon jelent meg 5G támogatással, annak ellenére, hogy tavaly arról lehetett hallani, hogy több tucatnyi ilyen eszköz is befuthat. Viszont az év második fele már fellendülést hozhat, a HMD Global például minden jel szerint már gőzerővel dolgozik a saját megoldásán.

A finnek bejelentették, hogy a Qualcommal egy globális 5G szabadalmi licencmegállapodást kötöttek, melynek következtében teljesen biztossá vált, hogy a Snapdragon termékcsalád tagjaira támaszkodva fog megszületni az első 5G-s Nokia. „A Qualcomm együttműködésünk lehetővé teszi, hogy élenjáró fejlesztéseket hozzunk a piacra és betarthassuk a fogyasztóknak tett különleges ígéretünket, miszerint telefonjaink az idő előrehaladtával egyre jobbak lesznek.” – emelte ki az ügy kapcsán Florian Seiche, a HMD Global vezérigazgatója.

Galéria megnyitása

A mostani licencszerződés lényegében csak egy kiterjesztése, következő állomása annak a kapcsolatnak, ami már a kezdetek óta megvan már a HMD Global és a Qualcomm között. A hivatalos közlemény szerint az aktuális megállapodásnak egyébként nemcsak az 5G terjedésére vonatkozóan lesznek pozitív hatásai, hanem elvileg a 4G esetében is érezhető előrelépést hozhat ez. Szóval minden bizonnyal a Qualcommtól olyan szabadalmakat is licencelni kezdett most a HDM Global, melyek a korábbi hálózati technológiát is segíteni fogják valamilyen tekintetben. Az elmondottak alapján single-mode és a multimode eszözök egyaránt érintettek egyébként, és a jövőben a finnek a mostaniaknál is jobb 3G, 4G és 5G támogatást biztosító készülékeket tudnak majd így fejleszteni.

Egyébként a HMD Global már februárban is ott szerepelt a Qualcomm 5G kollaborációs partnereinek a listáján. Ez alapján lehetett sejteni, hogy lesz olyan terméke a finneknek, ami 5G támogatást fog garantálni, de csak most vált ez teljesen biztossá. Eddig minden Qualcomm alapokra épülő, 5G modemes okostelefon ugyanazt a hardveres felállást használja, így szinte biztosak lehetünk benne, hogy a HMD Global sem fog ettől eltérni kezdetben. A Nokia márkanév alatt egy olyan mobil kerülhet majd bemutatásra a mostani megállapodás következtében, ami a Snapdragon 855 mobilplatformot és a Snapdragon X50 komponenst foglalja magában. Ez duplán érdekes lehet, mert a Nokia kínálatában még olyan szerkezet sincs, ami pusztán a Snapdragon 855-öt használná; a cég aktuális csúcsragadozója, a Nokia 9 PureView még a Snapdragon 845-öt vonultatja fel.

Galéria megnyitása

Jelenleg a Xiaomi, a Huawei, a Samsung és az Oppo kínál 5G hálózati modemmel felszerelt okostelefont, és ebbe a sorba fog hamarosan beállni a HMD Global is egy egyelőre ismeretlen Nokiával.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap