Már tudjuk, miként lesz elérhető Androidon a COVID-19 kapcsolatkövetés

A Google a legegyszerűbb eszközt használja fel a frissítés terjesztésére, hogy az minél hamarabb és több emberhez juthasson el.

Már tudjuk, miként lesz elérhető Androidon a COVID-19 kapcsolatkövetés

Áprilisban kiderült, hogy az Apple és a Google is azon dolgozik, hogy összefogásban létrehozzon egy rendszert, ami rendszereken átívelően képes követni, hogy a felhasználók kikkel kerülnek közelségbe. És amikor kiderült valakiről, hogy elkapta a koronavírust, akkor jelzést küld mindenki számára a szolgáltatás, hogy potenciálisan fertőzött lehet, mert tartózkodott olyannal egy helyen, aki érintett a járványban.

A kontaktusfigyelő számára a vállalatok elérhetővé tesznek iOS-re és Androidra is egy olyan API-t, amit harmadik fél által létrehozott alkalmazásokban lehet majd felhasználni a betegség követésének a céljával. A távlati cél pedig az, hogy az Apple és a Google maga is biztosítson olyan funkciót az embereknek, ami önállóan tudja kezelni a kapcsolatok követését.

A kapcsolatoknak a követése Bluetooth alapon megy majd, és minden mobil egy véletlenszerű azonosítót kap majd, ami 14 napot követően rendszeresen cserélődni fog. A COVID-19 követés miatt lényeges azonosító alapján a felhasználókat nem lehet majd beazonosítani, ezt kiemelték a vállalatok. Nem kell attól tartani, hogy a riasztott emberek tudják majd, hogy kitől kaphatták el a fertőzést, és persze azt sem lehet majd kideríteni utólag, hogy a felhasználók kikkel találkoztak a mindennapjaik során. Szóval érzékeny adatokhoz nem lehet ezáltal hozzájutni.

Az Apple esetében a frissítések mindig nagyon gyorsan terjednek, és csak kicsi része a felhasználóknak, akikhez nem jut el egy-egy csomag. Szóval az iOS-nél nem lesz majd probléma a COVID-19 nyomkövetésre szolgáló API-nak a szállítása. Az Android esetében viszont nem kell ecsetelnünk, hogy ez nem ennyire egyszerű, de a Google megtalálta annak a módját, hogy az újdonságot kellő hatékonysággal tudja terjeszteni.

A keresőóriás úgy döntött, hogy a Google Play-szolgáltatást használja ki erre a célra, az ugyanis már kellően mélyen van integrálva az Androidban, és elképesztően sok okostelefon esetében lehet rövid idő alatt terjeszteni a frissítést. Az Android 6.0 operációs rendszertől felfelé lesz támogatott a koronavírus kontaktuskövető. Az Apple-lel kollaborációban megalkotásra kerülő funkciót így az Android tábornak a jelentős része megkapja majd.

Galéria megnyitása

Már azt is lehet tudni, hogy a funkciót az okostelefonok beállításán belül, a Google-lel kapcsolatos menüponton belül lehet majd megtalálni. A vállalat annak érdekében, hogy ez mindenki számára könnyen elérhető legyen, ezt felülre kiemeli majd az eszközökön. Lényeges, hogy a funkciót ki lehet majd kapcsolni, és manuálisan is törölhető lesz a véletlenszerűen generált, és automatikusan cserélődő azonosítót. És a beállításokban azt is lehet majd látni, hogy milyen programok kapcsolódnak ehhez.

Viszont azt is hozzá kell tenni, hogy azokon a mobilokon nem lesz majd biztosított az új API, amelyeken nincs ott a Google Mobile Services csomag. Szóval Kínában például sokan kimaradhatnak ebből, valamint az új Huawei eszközöknél sem lesz megoldott a dolog nemzetközi szinten, ugyanis a Google jelen állás szerint nem engedélyezi a lehetőség átvételét.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap