Shop menü

MÁR TORRENTEZNI IS GOND NÉLKÜL LEHET IPHONE-OKON

Hála az Európai Unió döntésének, most már torrent alkalmazásokat is lehet telepíteni az Apple mobiljaira jailbreak nélkül.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Már torrentezni is gond nélkül lehet iPhone-okon

Az Apple az EU kitartó nyomásgyakorlásának és az új digitális piacokról szóló jogszabálynak engedve, tavasszal megnyitotta az utat a harmadik féltől származó piactereknek, és egyéb olyan fejlesztéseknek, amiket korábban nem engedett a platformjain érvényesülni. A DMA-nak köszönhetően számolhatunk most be arról is, hogy már torrentkliens is telepíthető iPhone-okra minden gond nélkül.

Egyelőre ugyan csak az európai felhasználók élvezhetik azt a szabadságot, amire korábban nem volt még példa az Apple eszközökön, de idővel talán ez is változni fog. Mostanra az iPhone-okon, iPadeken akadálytalanul lehet az App Store-on kívülről alkalmazást telepíteni, és az első harmadik féltől származó piactér, ami minden engedélyt megkapott, és már épül a kínálata, az AltStore PAL lett. Ez eredetileg olyan appokkal indult el, amit a piactér fejlesztője, Riley Testut készített, de mostanra színesebb a felhozatala.

Erről az alternatív piactérről lehet letölteni és telepíteni az iPhone-okra, iPadekre az iTorrent alkalmazást, anélkül, hogy a mobilokat, táblagépeket bármilyen formában jailbreakelni kellene. És ugyancsak ezen a piactéren jelent meg a qBitControl nevű applikáció is.

Az iTorrent egy rendes, önállóan működő torrentkliens, amivel a felhasználók képesek lesznek a torrent fájlokat és a letöltéseket helyben kezelni. Az iTorrent fejlesztőjének elmondása alapján ez még előzetes béta verzióban van, így lehetnek benne elvétve hibák, de ezeknek a javításán folyamatosan dolgozik. Az Apple a torrent szoftvereket mindig is tiltotta az iOS-es eszközökön, de persze voltak olyan módszerek, amivel meg lehet kerülni ezt a korlátozást (is). Innentől azonban már nem lesz szükség a trükközésre.

A másik torrentezéssel kapcsolatos új alkalmazás a qBitControl, de ez már nem egy torrentkliens, hanem egy olyan app, amivel egy távoli számítógépen futó klienst lehet online kapcsolaton keresztül menedzselni. Lényegében egy torrentfelügyeleti alkalmazásról van szó a nagy népszerűségnek örvendő qBittorrenthez kapcsolódóan. Valószínűleg lesznek olyan felhasználók, akik ezt is tárt karokkal fogadják majd. Androidra már hosszabb ideje van hasonló szoftver, és az iOS-es megoldás sem teljesen új, csak most végre kiléphet a szürkezónából.

Emellett most jelent meg az AltStore Pal kínálatában a PeopleDrop alkalmazás is, melyről azt kell tudni, hogy egy eléggé sajátos formában működő társkereső. A fejlesztője a Tinderhez hasonlította, és ez abban tér el a megszokott közösségi randiappoktól, hogy az embereknek a való életben kell egymásra találniuk. A háttérben fut az app, és jelez, ha a felhasználók egymás közelében vannak. Androidra még nem elérhető, de már készül az alkalmazása a rivális platformra is.

Galéria megnyitása

Összesen négy applikáció került most be az AltStore Pal felhozatalába, de a negyedikről már volt szó korábban, ez az UTM SE emulátor, amivel lehet akár milyen operációs rendszert futtatni egy iPhone-on, iPaden. Így az Apple táblagépén beüzemelhető a Windows XP, és lehet játszani a jó öreg aknakeresővel. Mert hát miért is ne akarna az ember szabadidejében néhány kört letolni a klasszikus játékban nyugtató jelleggel.

Az újdonságok közül az UTM SE az egyedüli, ami az új szabályzat mellet már az App Store kínálatában is megjelenhetett. A fejlesztők most az új irányelvek határait feszegetik, és voltak is már problémák ebből, éppen az említett emulátor engedélyét az Apple első körben visszadobta. Valószínűleg lesznek még ilyen esetek az elkövetkezendő időszakban.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére