Már több mint 80%-os az iPhone-ok körében az iOS 14 penetráció

Az iPadek terén egy kicsit rosszabb a helyzet, de az újabb készülékek szempontjából nincs nagy különbség.

Már több mint 80%-os az iPhone-ok körében az iOS 14 penetráció

Az iOS operációs rendszer olyan tekintetben fényévekkel jár az Android előtt, hogy mennyire gyorsan jut el a korábban megjelent készülékekre. Azt nem lehet azért kijelenteni, hogy nincs fragmentáció, de szinte elhanyagolható mértékben van ez jelen. Míg az Android esetében általában évek kellenek ahhoz, hogy egy-egy újabb rendszer túlsúlyba kerüljön a teljes eszköztáborra vetítve, addig ez az Apple esetében hetekben mérhető.

Az iOS 14 tavaly szeptember közepén került bevetésre, és nagyon rövid idő alatt elérte azt, hogy ez legyen a legtöbb aktív használatban levő Apple eszközön. Most pedig már arról számolhatunk be, hogy a teljes iPhone felhasználói táborra vetítve elérte az iOS 14 elterjedtsége a 80 százalékos szintet. Tekintve, hogy az Apple hivatalos bejelentése szerint, már egy milliárdnál is több iPhone van használatban globálisan, ez egészen döbbenetes adat. Lényegében arról beszélhetünk, hogy a szeptemberen indult rendszer már legalább 800 millió okostelefonon fut.

Galéria megnyitása

Az Apple külön kiemeli azt is, hogy a négy évnél újabb mobiltelefonoknak a körében még ennél is egy fokkal jobban áll az iOS 14. Ez a 4 éves „keret” magában foglalja az összes támogatott mobilt. Azok között az okostelefonok között, amikre biztosan lehet telepíteni az iOS 14-et, már 86 százalékos elterjedtségi szinten áll az iOS 14. Tehát a felhasználóknak a 14 százaléka vagy úgy döntött, hogy nem szeretné ezt feltelepíteni egyelőre, vagy szimplán csak nem foglalkozott a frissítés lehetőségével.

Azt is megtudhattuk, hogy az iPhone-oknak a 12 százalékán teljesít szolgálatot az iOS 13 operációs rendszer, és mindössze 8 százaléka a mobiloknak, amiken még ennél is korosabb szoftveres környezet van használatban. A négy évnél fiatalabb készülékek esetében is 12%-os az iOS 13 aránya, és csak a fennmaradó 2 százalékon található az iOS 12 vagy régebbi rendser.

Ami az iPadeket illeti, azoknál egy fokkal rosszabb az összkép. Az újabb táblagépeket igazából majdnem ugyanolyan elhivatottan frissítik a tulajdonosok, mint az iPhone-okat. A négy évnél fiatalabb iPad variánsok körében az iPadOS 14 penetráció 84 százalékos szinten áll, ami nagyon jó. Viszont a teljes iPad felhasználói közönségnél már „csak” 70 százalékos szinten van a legfrissebb operációs rendszer.  

Galéria megnyitása

Az újabb masinák esetében az iPadOS 13 található az aktív táblagépeknek a 14 százalékán, és mindössze 2%-ra tehető azoknak a készülékeknek az aránya, amelyek régebbi környezetet futtatnak. A teljese iPad közönség esetében ugyancsak 14 százalékos az iPadOS 13 aránya, és a maradék 16 százalék pedig valamilyen régebb verziót futtat.

Az iPadek esetében azzal magyarázható a rosszabb kép, hogy lényegesen hosszabb a táblagépeknek a kihordási ideje, és egész egyszerűen sok olyan tablet van még használatban, amire nem is érhető el az iPadOS 14. Plusz a régebbi eszközöknek a tulajdonosai eleve kisebb hajlandóságot mutatnak az újabb operációs rendszereknek a telepítésére, mert attól tarthatnak, hogy a friss környezettel a szerényebb hardverek már nehezen birkózhatnak meg.

Az adatokat az Apple az App Store használati statisztikákból nyerte. Az alkalmazásbolthoz február 24-én csatlakozó készülékeknek az adatait vette alapul. Ezek az információk nem elsősorban az Apple számára, hanem a fejlesztőknek lényegesek, ezért teszi őket közzé a vállalat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap