Shop menü

MÁR IZOMROSTOK IS VANNAK A LABORBAN NÖVESZTETT HÚSBAN

Ha minden jól megy, a nem túl távoli jövőben állatok leölése nélküli steakek jöhetnek.
Jools _
Jools _
Már izomrostok is vannak a laborban növesztett húsban

A Tokiói Egyetem kutatói egyelőre csak egy kis darab műhúst növesztettek, amely a valódi izmokat imitálja szerkezetében, de ez nagyon fontos lépést jelent a realisztikus struktúrájú, értékelhető méretű, állatok leölése nélküli hússzeletek felé. Világszerte számos kutatócsoport dolgozik azon, hogy olyan alternatívákat kínáljon a jelenlegi húsipari termékek helyett, amelyek révén etikusabban és kisebb környezeti lábnyommal juthatunk fehérjékhez. A próbálkozások egy része növényi alapanyagú műhúsokra irányul, míg mások azzal kísérleteznek, hogy közvetlenül állati sejtekből növesszenek feldolgozásra kész húst, amihez így nem kell egy egész állatot felnevelni, majd leölni.

Ezek műhúsok ízben már ugyan sok esetben nagyon hasonlítanak a hagyományos húsokra, de szerkezetük egyelőre elmarad a várakozásoktól. Így az eddig megismert termékek elsősorban darálthúsként alkalmazhatók, és például burgerek készíthetők belőlük, de nem tartalmazzák az izomrostok, zsír és inak összetett rétegeit, amelyek például egy jó steakhez szükségesek lennének.

Galéria megnyitása

A japán szakértők azonban nemrégiben rájöttek, hogy növeszthetnek olyan izomrostokat a laborban, amelyeknek az izomsejtek rendezett térbeli szerkezetbe állnak össze. Ehhez egyrészt egy megfelelő vázon növesztették a sejteket, másrészt azokat tenyésztés közben is elektromosan stimulálták. A kész struktúra – egy 1 milliméter vastag marhahús-darabka – funkcionálisnak is bizonyult: amikor elektromos feszültségnek tették ki, a marha izomsejtekből álló rostok összehúzódtak, akár az igazi izomrostok.

Az újfajta műhúst, amiből egyelőre csak pár grammot sikerült előállítani, még senki sem kóstolta meg, de a szakértők szerint a szerkezet és a funkcionalitás azt sugallja, hogy annak a felnőtt marhákból származó húshoz nagyon hasonló íze és textúrája lesz, ami miatt kifejezetten vonzó lehet a fogyasztók számára. Az élmény fokozására a szakértők a jövőben más típusú szöveteket, így zsírsejteket és ereket is megpróbálnak integrálni a laborban növesztett izomba, hogy az még realisztikusabb legyen. A szakértők egyébként a Nissin Foods nevű, nálunk leginkább instant leveseiről ismert japán céggel közösen dolgoznak a fejlesztésen, amelynek minden szándéka pár éven belül piacra dobni a valósághű műhúst.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére