Már igényelhetik a kártérítést az iPhone lassítási botrány „áldozatai”

Az akkumulátorokkal kapcsolatos botrányban az Apple már többször is kénytelen volt fizetni, és most is a zsebébe nyúlhat.

Már igényelhetik a kártérítést az iPhone lassítási botrány „áldozatai”

Arról már korábban beszámoltunk, hogy az Apple-t hivatalosan is vétkesnek találta az eljáró bíróság az Egyesült Államokban (de egyébként más helyeken is) a felhasználók megtévesztésében, és ezért fizetnie kell. Az ügyben a vállalat fellebbezett, de ezt az illetékesek elutasították, és helybenhagyták az eredeti ítéletet.

A bíróság döntése értelmében az Apple-nek nemcsak büntetést kell fizetnie, hanem kártérítésben is kell részesítenie minden felhasználót, aki az ügyben közvetlenül érintett lehetett. A felhasználók csalódására, a kártérítés összege nem különösebben nagy, mindössze 25 dollár. Sokan azt kifogásolták, hogy ez igazából arra sem elegendő, hogy az akkumulátorcserével járó költséget fedezzék belőle. Ez eredetileg 79 dollárba került, de az Apple a botrány kirobbanása után nagyvonalúan 29 dollárra csökkentette a költségét, ami még mindig több, mint a mostani 25 dolláros kárpótlás.

Galéria megnyitása

Az Egyesült Államokban megítélt kártérítést sajnos csak az USA-ban lehet megigényelni, az amerikai vásárlóknak jár. És ezen belül is azok jogosultak rá, akiket a botrány kirobbanása előtt az Apple nem értesített egyáltalán arról, hogy a háttérben mit csinált, tehát megtéveszthetett. Olyanok jelentkezhetnek, akik iPhone 6, iPhone 6 Plus és iPhone SE modellel rendelkeztek annak idején, amin az iOS 10.2.1 futhatott, vagy olyan iPhone 7, iPhone 7 Plus volt vagy van a birtokukban, amire az iOS 11.2 települhetett.

A 2017. december 21. előtti felhasználóknak van arra lehetősége, hogy kártérítést igényeljenek az Apple kasszájából.

Aki esetleg nincs tisztában azzal, hogy az Apple miért kapott büntetést, arról van szó, hogy a cupertinóiak mindenféle figyelmeztetés és felhívás nélkül úgy határoztak, hogy elkezdik visszatekerni azoknak az okostelefonoknak a teljesítményét, amiknek a rendszer felismerése szerint az akkumulátora vészesen „megkopott” a használat során. Innentől az emberek gyakorlatilag nem azt kapják, amiért fizettek, és az Apple pedig megtéveszti őket azzal, hogy erről senkit nem tájékoztat.

Az összefüggés az akku és a processzor teljesítmény között az, hogy amikor a telep már nem megfelelő élettartammal rendelkezik, akkor képes lehet meginogni a hirtelen feszültségváltozások miatt, amit a nagyobb tempóra kapcsoló rendszerchip okoz. Ha tehát a maximális órajelet korlátozza az iOS szoftveresen a háttérben, akkor ez az instabilitás nem jelentkezhet, vagy legalábbis minimálisra csökken az esélye.

Galéria megnyitása

A csoportos per keretében a számítások szerint az Apple a felhasználók kárpótlására 310 és 500 millió dollár közötti összeget fizethet majd ki. Nem lehet tudni pontosan, hogy mennyi érintett fogja jelezni, hogy igényt tart a viszonylag komolytalan, 25 dolláros kártérítésre, amiből ma már egy gyári védőtokot is nehéz vásárolni az újabb készülékekre.

Az ügy rendezéséhez egy külön weboldal lett létrehozva, ezen keresztül, vagy akár e-mailben is jelezhetik majd a felhasználók a kártérítési igényüket. Egészen október 6-ig jelezhetik károsultak, ha szeretnének részesülni a pénzalapból.

Az Apple természetese továbbra is elutasítja azt, hogy bármi rosszat tett volna, és úgy gondolja, hogy a felhasználók érdekét szem előtt tartva járt el, mikor a készülékek élettartamának meghosszabbítására alkalmas fejlesztést vezetett be. Csupán azért fogadta el mostanra az ítéletet, hogy elkerülje a perköltség további emelkedését, és azt a terhet, ami a tárgyalásokon a vállalatra nehezedik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap