Már hümmögésből is felismeri a zenéket a Google

A dalfelismerési funkciót új szintre emelte a vállalat, de az biztos, hogy nem lesz egyszerű dolga az algoritmusnak.

Már hümmögésből is felismeri a zenéket a Google

Az okostelefonokon a zenefelismerés ma már teljesen átlagos funkciónak számít, sőt mi több, még okostelefonok sem voltak, mikor már tudtak ilyet a mobilok. Az utóbbi időben viszont valamiért újra nagyobb figyelmet kap ez a funkció. Az iOS 14.2 esetében az Apple kiemeli a Shazam támogatást a Siriből, és jól látható, könnyen elérhető helyre teszi, a Google pedig már zene nélkül is felismerné a dalokat.

Biztosan volt már úgy szinte mindenkivel, hogy egy ritmus benne ragadt a fejében, de nem tudta, hogy mi lehet az adott zene cím, és ezen gondolkodott nagyon sokáig. Nos, a Google ezentúl elméletileg már ilyen esetben is képes lesz segíteni a felhasználók számára. Olyan algoritmust vezet be a vállalat, ami egyszerű hümmögésből vagy ritmusos fütyülésből meg tudja majd mondani, hogy milyen zene jár az ember eszében.

Galéria megnyitása

Az újítást használatba vétele nem igényel semmilyen extra műveletet az eddigi zenekereséshez képest. Nem kell ehhez többet tenni, mint megnyitni a Google Kereső alkalmazást, és a szövegmező végén található mikrofon piktogramot megbökni, az így megnyíló felületen pedig rábökni a „Zene keresése” gombra. Ha kint van az embernek a főképernyőjén a Kereső widget, akkor ez csak kettő érintésbe kerül. Ha ezen túl van az eszköz tulajdonosa, akkor máris elkezdheti a fejében járó dalt hümmögni.

Gépi tanulást használ a Google ahhoz, hogy a hallott anyagot megpróbálja az adatbázisát kihasználva beazonosítani. A rendszer digitalizálja a fütyülést, hümmögést, és azt továbbítja felismerésre. Minél közelebbi „reprodukciót” ad az ember, annál könnyebb lesz az algoritmus feladata. Szóval, akik ügyesen találják el a fejükben lévő zenét, biztosabban megtalálhatják majd, hogy mi lehet a címe. Több hasonló zenét is tud majd listázni az app, ha több hasonló mintát talál.

Galéria megnyitása

A Google alapvetően nagyon jól teljesít már dalfelismerésben, viszont ez egészen más műfaj, ezért is büszke az újításra a vállalat. Itt nemcsak a bevitt hangmintát kell egészen más módon keresni, mint egyébként a zenefelismerés során, hanem a felismerendő dalokat is más módon kell vizsgálni. Ki kell vonni a zenékből a szöveget és a hangszerek hangját is, hogy csak a jellegzetes ritmusát megkapják a szakemberek az összevetéshez.

Bár a hümmögésről úgy gondolnánk, hogy minden nyelven egyforma, viszont a Google az új funkciót ennek ellenére nyelvi korlátozással indította el. Jelenleg több mint 20 nyelv esetén támogatott az egyszerűen csak „Hum to Search” néven bevezetett funkciója a keresőnek, és a magyar egyelőre nincsen ezek között. Hamarosan viszont biztosan bővíti majd a nyelvi támogatást a Google, és reményeink szerint a hazai felhasználók is elhümmöghetik majd azoknak a zenéknek a dallamát, amiknek nem jut eszükbe a címe.

A Google Kereső mostani újítása platformtól függetlenül kihasználható Android és iOS esetében is a támogatott nyelvterületeken is. Frissíteni sem kell az alkalmazást ahhoz, hogy ez kiaknázhatóvá váljon, ugyanis szerveroldalon aktiválja a lehetőséget a vállalat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap