Már a világ egyik legnagyobb szolgáltatója is fellép a Huawei ellen

Egy fontos partnerének a bizalma is megrendült mára a vállalatban, és egyelőre nem látni, hogy hol lesz ennek az ügynek a vége.

Már a világ egyik legnagyobb szolgáltatója is fellép a Huawei ellen

A Huawei ellen továbbra sincs konkrét bizonyíték arra vonatkozóan, hogy összejátszana a kínai kormánnyal, és ezért nemzetbiztonsági kockázatot jelentene más országokra nézve, de mégis egyre nagyobb tábor ellenzi a vállalat termékeinek a használatát. Most már a Vodafone is szünetelteti a cég készülékeinek az alkalmazását, ez pedig minden korábbinál nagyobb csapást jelenthet a számára.

A Vodafone Csoport a világon a legnagyobb szolgáltató, aki nyíltan fellép a Huawei ellen, és tekintve, hogy Európa elsőszámú piaci szereplőjéről beszélhetünk, ez a mostani ügy lehet a vállalat számára az eddigi legfájdalmasabb. A vörösök egyelőre nem azt mondják, hogy betiltják a kínaiak által tervezett megoldásokat, hanem „mindössze” felfüggesztik az ilyen komponensek alkalmazását a maghálózat építésénél. A döntésről személyesen Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója számolt be, aki korábban is utalt már arra, hogy a biztonsági rétegeknél és a maghálózatnál igyekeznek távol maradni a kínai megoldásoktól.

Galéria megnyitása

A brit vállalat esetében egyébként nem elsősorban az vezetett a mostani döntéshez, hogy nem találja kellően biztonságosnak a cég készülékeit, hanem sokkal inkább az, ahogy a Huawei kezeli a kialakult helyzetet, és hogy az egész ügy egyre jobban kezd elharapódzni. Bár a kínaiak rendre elutasítják az összes vádat, ami őket éri, azonban a Vodafone úgy véli, hogy valójában nem kezelik megfelelően az ügyet, nem lépnek fel olyan határozottsággal, ahogy az ilyen esetben elvárható lenne. Miközben már több telekommunikációs cég kezd leállni a Huawei hálózati berendezéseinek a használatával, és a Deutsche Telekom is elrendelte a beszerzési stratégiájának a felülvizsgálatát, a vállalat szinte csak ugyanazt szajkózza.

Az ügy súlyosságát egyébként az is jól jelzi, hogy a mostani lépés a Vodafone Csoport számára is fájdalmas lehet, mégis meghozták a döntést. A Huawei 2017 óta Európa legnagyobb hálózati eszköz beszállítója az Ericsson előtt, és a cég technológiáit aktívan alkalmazza a Vodafone is, szóval a mostani szünet miatt a vállalat valószínűleg nem olyan ütemben halad majd az 5G-s fejlesztésekkel, ahogy azt korábban tervezte. Márpedig a Vodafone a világ egyik legnagyobb szolgáltatójaként nehezen engedheti meg magának az új generációs hálózat rajtjának a küszöbén, hogy önmagát jutassa hátrányos helyzetbe. A cég vezetése lényegében a piaci verseny elé helyezte azt, hogy nyomatékosan meggyőződjön a felhasználásra kerülő eszközök megbízhatóságáról. Márpedig ilyenre valószínűleg csak akkor kerülhet sor, ha a szolgáltató is azt érzi, hogy valami tényleg nincs rendben.

Galéria megnyitása

A Huawei szóvivője elmondta, hogy a Vodafone már tájékoztatta az ügyről, és igyekeznek az illetékesek mielőbb megtalálni a megfelelő megoldást. Emellett pedig igyekezett kihangsúlyozni a vállalat megbízottja, hogy ez a partnerkapcsolat 2007 óta virágzik, ez a mostani eset pedig csak az jövőben bevetésre kerülő 5G hálózati megoldásokat érinti, a már működő eszközökre nincsen hatása, a szolgáltató nem vonta ki a cég eszközeit a rendszeréből. A Huawei továbbra is úgy véli, hogy hamarosan minden az eddigiek szerint mehet tovább.

A kínai alakulat az elmúlt években nagyon magasra tört, ezt senki nem vitathatja, de az is egyre biztosabbnak tűnik, hogy ő lesz az 5G elterjedésének a legnagyobb vesztese, és az apró lépésekkel felépített telekommunikációs birodalom hamar megrogyhat, ha ez így megy tovább. Kíváncsian várjuk, hogy a következő csapást honnan fogja elszenvedni a cég, és meddig tűri többé-kevésbé tétlenül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap