Már a lazacokat is mesterséges intelligenciát használva tenyésztik

Norvégiában a Microsoft és az ABB közbenjárásával hoztak létre egy ultramodern és fenntarthatóbb haltelepet.

Már a lazacokat is mesterséges intelligenciát használva tenyésztik

Napjainkban már lassan nem lehet olyan ágazatot találni, ahol még nincsen jelen a mesterséges intelligencia valamilyen formában. Ezúttal arról számolhatunk be, hogy a Microsoft a saját rendszereit ötvözve az ABB fejlesztéseivel, olyan lazactenyésztő telepet hozott létre a Norway Royal Salmonnal közösen, ami számos szempontból új korszakot hoz az iparban.

A népesség folyamatos emelkedése miatt a Földön egyre nagyobb az igény az élelmiszerre, és annak érdekében, hogy ezt a felfelé ívelő igényt ki tudják elégíteni az ágazat szereplői, egyre modernebb eszközöket kénytelenek használni. És ennek a legújabb fokozataként jött létre a Norway Royal Salmon (NRS), a Microsoft és az ABB közötti együttműködés.

Galéria megnyitása

Az NRS-ről azt kell tudni, hogy az egyik legnagyobb lazactenyésztőről van szó, melynek telepei olyan helyeken vannak, ahol elképesztően zord körülmények között dolgoznak az emberek azon, hogy megfelelő minőségű élelmiszer előállításához gondoskodjanak kiváló alapanyagról. És a munka során nemcsak arra kell figyelni, hogy a lazacok tenyésztése jól menjen, hanem arra is, hogy a rendszer kiemelkedő hatékonysággal működjön, miközben a környezetet sem szennyezi jelentősen, és a munkavállalók is a legnagyobb épségben lehetnek.

A mesterséges intelligenciát felhasználva az ABB, az NRS és a Microsoft egy olyan megoldást dolgozott ki, ami nemcsak azt segíti, hogy nagyobb mennyiségben lehessen előállítani kiváló minőségű élelmiszert, hanem azt is, hogy az egész biztonságosabb és fenntarthatóbb legyen, mint korábban bármikor. A dolgozóknak az új komplex rendszernek köszönhetően kevesebbszer kell veszélyes körülmények között tevékenykedni a nyílt tengeren, és az egyszerűbb, kevesebb műveletből álló tenyésztés miatt kisebb lesz a CO2-kibocsátás.

Galéria megnyitása

Egészen pontosan arról van itt szó, hogy az ABB és a Microsoft által biztosított infrastruktúra távoli, vizuális objektumdetektálási módszert garantál a biomassza becslésére és a halállomány nagyságának meghatározására. Gyakorlatilag valós időben lehet azt figyelemmel követni, hogy a telepeken tenyésztett lazacok milyen tempóban növekednek, szóval ezt nem kell a dolgozóknak folyamatosan felmérni.

Kamerák és más szenzorok révén folyamatosan lehet majd azt nézni, hogy az adott telepen egészen pontosan mekkorák a pisztrángok, illetve mennyi darab hal található az adott ketrecben. A dolgozók távolról eldönthetik az adatok alapján, hogy mikor kell őket begyűjteni. És hosszabb távon látni fogják, hogy milyen tényezők befolyásolják a növekedést.

Az Microsoft Azure felhőszolgáltatásnak és az ABB Ability platformnak hála a mesterséges intelligenciát kiaknázva olyan kulcsfontosságú adatokat lehet gyűjteni, amiknek köszönhetően a haltenyésztés hatékonysága és sebessége soha nem látott szintre emelhető. Elvileg a rendszer arra is képes, hogy a lazacoknak az egészségügyi állapotát felmérje, így azonnal tudják majd a Norway Royal Salmon munkatársai, ha valami gond van egy-egy telepen. Ezáltal a megelőzés és például a problémák kezelés is hatékonyabbá válhat.

„A fenntarthatóság folyamatos fejlesztése és a dolgozóink biztonságának javítása érdekében vállalatunk az ABB-vel és a Microsofttal közösen olyan innovatív módszereket dolgozott ki, amelyekkel tevékenységünk minden területén jobb eredményeket érhetünk el.” – nyilatkozta Arve Olav Lervag, az NRS haltenyésztési ágazatának igazgatója.

Az ABB szakembere, Guido Jouret pedig azt is elmondta egyebek mellett, hogy ezzel a rendszerrel az NRS a versenyképességét is javíthatja. Hosszútávon a lazactenyésztés költségei csökkenek majd, ha minden jól megy. Szóval a gazdasági szempont sem lehetett utolsó, amikor a rendszer megtervezése mellett döntöttek a norvégok.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap