Már 10 millió QLC NAND Flash alapú SSD-t készített az Intel

A QLC NAND Flash alapú SSD-k lassan az összes fontosabb szegmensben feltűnnek.

Már 10 millió QLC NAND Flash alapú SSD-t készített az Intel

Az Intel nagyon fontos mérföldkőhöz érkezett a napokban NAND Flash fronton, ugyanis elkészült a tízmilliomodik olyan SSD kártya, amely a cellánként négy bitnyi adat tárolására képes QLC NAND Flash technológiára alapoz. A QLC NAND Flash lapkák első generációjának sorozatgyártását még 2018. májusában kezdte meg a Micron és az Intel által közösen üzemeltetett IMFT, majd 2018. augusztusában meg is jelent az első olyan Intel SSD sorozat, amelynek tagjai már a 64 cellaréteggel ellátott QLC NAND Flash lapkákat alkalmazzák – ezek voltak a 660p család tagjai.

Galéria megnyitásaA fejlesztés természetesen nem állt meg, ugyanis 2019 folyamán elkészültek a 96 cellaréteggel ellátott QLC NAND Flash lapkák is, amelyek már a nemrégiben bemutatott Intel SSD 665p sorozatot erősítik. Ezzel együtt egy speciális, Intel Optane Memory H10 típusú megoldás is megjelent, ami a 3D Xpoint és a QLC NAND Flash előnyeit egyesítve próbál ütőképes megoldásként szelet kifogni a versenytársak vitorláiból.

A nagy adatsűrűségű QLC NAND Flash lapkák a konzumerpiaci megoldásokon felül természetesen egyéb területeken is megjelentek, így már az adatközpontokba szánt termékek között is találkozhatunk velük, valamint noteszgépekbe is kerülnek QLC NAND Flash alapú SSD kártyák. A QLC alapú megoldások persze nem csak az Intel kínálatában szerepelnek, hanem a versenytársakéban is, így egyebek mellett a Samsung, az ADATA, az SK Hynix, illetve a Western Digital is lát fantáziát a cellánként négy bitnyi adat tárolására képes lapkákban.

A szakemberek természetesen már az új generációs QLC NAND Flash lapkákon is dolgoznak, amelyek a 64 és 96 cellarétegből álló megoldásokhoz hasonlóan szintén 1024 Gb-es kapacitással bírnak majd, ám már 144 cellaréteggel rendelkeznek. Az új megoldás segítségével jelentősen növelhető az adatsűrűség az SSD kártyák szegmensében, ami költséghatékonyabb gyártást és kedvezőbb árakat eredményezhet. A QLC alapú megoldásokkal az iparági szereplők célja, hogy minél inkább segítsék a merevlemezekről történő költséghatékony átállást, valamint a klasszikus mechanikus adattárolókhoz képest nagyobb adatátviteli sávszélességet, alacsonyabb fogyasztást és hangtalan működést is ígér az „új” technológia.

Galéria megnyitása

A 144 cellarétegből álló QLC NAND Flash lapkákat várhatóan még idén elkezdi alkalmazni a vállalat, ám első körben nem a klienspiacon, hanem az adatközpontok szegmensében juthatnak szerephez a friss termékek. Később természetesen a konzumerpiacra is leszivároghat az új fejlesztés. Később aztán a cellánként 5 bitnyi adat tárolására képes PLC (Penta-level Cell) lapkák is megjelenhetnek, de az már egy másik történet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap