Megjelentek az Intel második generációs QLC NAND Flash alapú SSD kártyái

Az SSD 665p széria ugyanazt a vezérlőt viszi tovább, amit a 660p-nél már megismerhettünk, viszont ehhez már gyorsabb és strapabíróbb QLC NAND Flash lapkák csaltakoznak.

Megjelentek az Intel második generációs QLC NAND Flash alapú SSD kártyái

Nagyjából 2 hónappal ezelőtt derült fény arra, hogy az Intel rövidesen frissíti QLC NAND Flash alapú termékekből álló kínálatát, ahol az SSD 660p sorozat állja a sarat, az új modell pedig az SSD 665p jelölést viselheti. A számozás alapján nem volt túl meglepő, hogy az újdonságok nem hoznak radikális változást, viszont egy téren mindenképpen nagyot lépnek előre, ez pedig nem más, mint a QLC NAND Flash lapka. Míg az SSD 660p család esetében 64 cellarétegből álló QLC NAND Flash lapkákat használt a gyártó, addig az új változatnál már 96 cellarétegre támaszkodó megoldások jutnak szerephez.

Galéria megnyitása

A jelek szerint az új NAND Flash lapkák sorozatgyártása még nem pörgött fel eléggé, ugyanis egyelőre csak egyetlen egy modell jelenik meg az SSD 665p sorozatban, ez pedig nem más, mint az 1 TB-os kiadás. 512 GB-os változat egyáltalán nem készül, a 2 TB-os példányra pedig 2020 első negyedévéig kell várni, legalábbis a jelenlegi tervek szerint. Az 512 GB-os példány esetében a teljesítménnyel magyarázható a döntés, valamint azzal, hogy az 512 GB-os TLC NAND Flash alapú SSD kártyák már most is igen agresszív árazással keresik új tulajdonosaikat.

Galéria megnyitása

Maga az SSD 665p továbbra is a Silicon Motion SM2263-as vezérlőjét használja, amely apró DRAM alapú gyorsítótárral, valamint változtatható kapacitású SLC alapú gyorsítótárral gondoskodik a megfelelő sebességekről. A 96 cellarétegből álló QLC NAND Flash lapkák bevetésével némileg növekszik a sebesség, igaz, ez eléggé elhanyagolható mértékű, ahogy az a lenti tesztekből is kiderül.  Ennél sokkal fontosabb az a tény, hogy a strapabíróság 50%-kal javul, így az 1 TB-os változat 300 TBW, a 2 TB-os pedig már 600 TBW írásmennyiséget visel el élettartama során. Ez persze még mindig nem túl acélos, ha az adattároló kapacitáshoz viszonyítjuk, ám azt sem szabad elfelejteni, hogy lényegében belépőszintű megoldásokról van szó.

A PCI Express 3.0 x2-es csatolófelületet használó meghajtó eleinte a 660p fölé érkezhet árban, legalábbis a nagy ünnepi ajándékvásárlási láz idején, később azonban fokozatosan átveheti a 660p család helyét a piacon, így az árazás is arra a szintre állhat be. Az 1 TB-os kiadás rövidesen elérhetővé válik kereskedelmi forgalomban, hivatalos listaárát azonban nem közölte a gyártó.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap