QLC NAND Flash alapú Samsung SSD-k átlagfelhasználóknak

Az első QLC NAND Flash alapú Samsung SSD-k 2,5 hüvelykes formátummal és SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel érkeznek, teljesítményük pedig a TLC V-NAND Flash alapú megoldásokéhoz hasonlít majd, legalábbis papíron.

QLC NAND Flash alapú Samsung SSD-k átlagfelhasználóknak

A Samsung a Flash Memory Summit alkalmával elárulta, már elindult az átlagfelhasználóknak szánt QLC NAND Flash lapkák sorozatgyártása, így az első olyan SSD meghajtókra sem kell már sokat várni, amelyek a cellánként 4 bitnyi adat tárolására képes lapkákat használják.

Galéria megnyitásaA QLC V-NAND Flash lapkák 64 rétegből állnak és 1 Tb-es kapacitást kínálnak, vagyis TLC V-NAND Flash alapú társaikhoz képest 33%-kal nagyobb adatsűrűséggel és adattároló kapacitással rendelkeznek. Az új lapkák esetében a bitek számának háromról négyre történő növelése az adatsűrűséget ugyan növeli, viszont a különböző állapotok megkülönböztetése nehezebbé válik, mivel az elektromos töltés akár 50%-kal is alacsonyabb lesz, így a megszokott teljesítmény- és sebességszintet is sokkal nehezebb fenntartani. A Samsung fejlesztőcsapata az új lapkákhoz átalakított TLC NAND Flash vezérlőt és TurboWrite gyorsítótár-technológiát használt annak érdekében, hogy a TLC NAND Flash alapúmeghajtóknál megszokott teljesítményszint elérhető maradjon. Az új, SATA 6 Gbps-os csatolót használó meghajtók esetében 540 MB/s-os folyamatos maximális olvasási- és 520 MB/s-os folyamatos maximális írási sebesség áll rendelkezésre.

Galéria megnyitásaA QLC V-NAND Flash alapú meghajtók első hulláma 2,5 hüvelykes formátumban, SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel érkezik, méghozzá 1 TB-os, 2 TB-os és 4 TB-os változatban. Utóbbiban összesen 32 darab negyedik generációs, 64 réteggel rendelkező 1 Tb-es V-NAND lapka foglal helyet. Jótállás terén ezúttal csak 3 évre számíthatunk, nem úgy, mint a 860-as sorozatú meghajtóknál, ami arra enged következtetni, hogy strapabíróság terén gyengébb lesz a QLC, mint a TLC volt, de ez aligha meglepő.

A korábbi információk és az üzleti szegmensben megjelenő termékek alapján a QLC NAND Flash alapú meghajtók inkább olvasás-intenzív feladatokra lesznek jók, például nagyméretű játékkönyvtárak tárolására, illetve minden egyéb olyan feladatra, ahol az olvasás dominál.

Az új SSD meghajtók elérhetőségével és árával kapcsolatban egyelőre nincs információ, de mivel a QLC V-NAND lapkák sorozatgyártása már megindult, az elkövetkező hónapok folyamán a velük felszerelt SSD-k is egészen biztosan megjelennek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward