Már 10% felett van az Android 9.0 részesedése

A Google hosszú idő után most ismét közölte, hogy miként áll az Android fragmentáltsága.

Már 10% felett van az Android 9.0 részesedése

Korábban havi rendszerességgel érkeztek a számok arra vonatkozóan, hogy a különböző Android kiadások milyen részesedéssel vannak jelen az aktív használatban levő okostelefonokon, de tavaly ezt már egyre ritkábban publikálta a vállalat, és most csak több hónapos kihagyást követően kaptunk friss információkat.

Sokan úgy vélték, hogy az Android Pie gyenge szereplése miatt döntött úgy a Google, hogy nem hozza nyilvánosságra a disztribúciós adatokat, de a most megjelent számokból az olvasható ki, hogy erről egyáltalán nincs szó. Az Android 9.0 remekül szerepel az Android Oreo előző évbe mutatott produkciójához képest. Tavaly május elején a korábbi főverziónak a neve mellett még csak 5,7 százalékos részesedés szerepelt az akkori viszonyok mellett, most azonban az Android Pie már túl van a tízszázalékos határon, egészen pontosan 10,4%-on áll. Tehát most csaknem kétszer annyi okostelefon és más eszköz futtatja a legújabb Androidot, mint egy évvel korábban, ami azért mindenképpen jónak tekinthető. Persze arról azért szó nincs, hogy ez volna a legnépszerűbb az aktív használatban levő eszközökön.

Galéria megnyitása

A legelső a részesedéseket tekintve pillanatnyilag az Android Oreo, aminek a neve mellett összesen 28,3 százalékos rész szerepel. Ennél a rendszernél az Android 8.0 és az Android 8.1 kiadások voltak, és az Android 8.1, ami nagyobb népszerűségnek örvend, ennek önmagában 15,4%-os a piaca. Bár viszonylag jól hangzik, hogy az aktuális főverzió szépen tör előre, és az előző Android vezeti a sort, igazából több korábbi verzió is nagy szeletet tudhat magának a több mint 2 milliárd eszközt összefogó képzeletbeli tortából. Az Android 7.1 és a 7.0 együttesen a Nougat kódnév alatt 19 százalékot birtokol, az Android 6.0-t még mindig 16,9 százalékon jegyzi a Google, és a Lollipop is 10 százalék felett van, egészen pontosan 14,5% szerepel a neve mellett. Márpedig az Android 5.0 2014 novemberében debütált, vagyis több mint 4,5 éves már.

A Google az elmúlt években több különböző fejlesztést is letett az asztalra (pl. Android One, Project Treble), amiknek köszönhetően több mobil kaphat főverziós frissítést, mert a frissítések terjesztése egyszerűbbé vált, és az Android Pie részben ennek köszönheti azt, hogy a korábbi főverziónál gyorsabb tempóval tud terjedni. Ez viszont már nem segít az öregebb rendszereken ragadt gépezeteken, ennek „köszönhető” az, hogy még a több éves Android kiadások is viszonylag tekintélyes részarányt tudhatnak a magukénak. A Nougat, a Marshmallow, a Lollipop és a többiek valószínűleg nagyon hosszú idő múlva fognak csak kikopni ebből a statisztikából.

Még az Android 4.4 KitKat is 6,9%-ot tudhat a magáénak, ami azért szabad szemmel látható, néhány héttel korábban valószínűleg még az Android Pie sem állt jobban. A Google számításba veszi még az Android 4.1, 4.2 és 4.3 kiadásokat összefogó Jelly Beant is, ami együtt 3,2%-on áll. De szerepel még a listában az Android 4.0 Ice Cream Sandwich, és a Gingerbread (Android 2.3) is, de ezek egyaránt mindössze 0,3%-nyi eszközön teljesítenek szolgálatot – az utóbbi egyébként már túl van a nyolcadik születésnapján is.

Galéria megnyitása

A Google ugyanúgy mérte fel az aktív eszközök összetételét, ahogy korábban is, szóval ezen nem változtatott a vállalat, csak ritkábban teszi közzé az adatokat. A Google Play szolgáltatásokat használó eszközöket vette számításba felmérésben a vállalat, és egy hétnapos mintának az elemzéséről van szó.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap