Magyar beszédfelismerővel segítené a távoktatást egy hazai cég

A gyerekek ennek köszönhetően kész órai szöveganyagokat kaphatnak, és hatékonyabban tanulhatnak az iskola falain kívül.

Magyar beszédfelismerővel segítené a távoktatást egy hazai cég

Sok vállalat próbál segíteni a technológiái oktatási célokra való felajánlásával, és más egyéb módokat keresve az utóbbi időben, ami dicséretes. Ezúttal pedig egy egészen érdekes területtel foglalkozó vállalat jelentette be, hogy a fejlesztését elérhetővé teszi oktatási célokra.

A Régens Zrt. által létrehozott, Alrite névre hallgató szolgáltatás képes elképesztő pontosságú beszédfelismerésre magyar nyelven. A digitális transzformáció területén tevékenykedő vállalat nagy tapasztalattal rendelkezik már, és egyebek mellett mesterséges intelligenciát is használ ahhoz, hogy maradandót nyújtson.

Galéria megnyitása

Nem egy teljesen új terület az, ahol az Alrite próbál helytállni, viszont az elért eredményei alapján hazai viszonylatban kiemelkedő minőséget képvisel. A magyar nem egy egyszerű téma a nyelvfelismerő rendszerek számára, és éppen ezért sok esetben a nyelvünk támogatása eléggé hiányos például a digitális asszisztensek esetében. Azonban az Alrite a Régens elmondása alapján akár 96 százalékos pontossággal is képes lehet a magyar nyelvet átírni. Ez pedig mondanunk sem kell, hogy kiemelkedően jó.

Egy olyan webalkalmazásról beszélhetünk, ami mögött mélytanulásos technológia üzemel neurális hálózatok alkalmazásával. Olyan gépi tanulással kapcsolatos algoritmusokat használ a Régens fejlesztése, amelyek sokszor szinte hibátlanul tudnak bármilyen magyar forrásból leiratot létrehozni. Legyen az beszéd, digitális hanganyag vagy videó, automatikusan létrehozható megfelelő felirat.

Galéria megnyitása

És a vállalat szerint az Alrite a tanítók, tanárok számára is nagyon hasznos lehet, mert elegendő a használatához egyetlen mikrofon, és nagyon egyszerűen készíthetnek a távoktatásban kiválóan használható leiratokat. Egyszerűen felmondhatják az adott órára szánt anyagot néhány perc alatt, amit formázás után továbbíthatnak a diákok számára. Vagy akár teljes videót készíthetnek, amire feliratot is illeszthetnek, és ezt akár a YouTube-on is megoszthatják.

A gyerekek az írott anyagokból egyszerűen létrehozhatnak kivonatokat, vázlatokat, amik segítik a tanulást más tartalmakkal kombinálva. Sőt mi több, a feliratokat akár keresésnél is használhatják, így a lényeges dolgokat sokkal gyorsabban megtalálhatják, ezzel hatékonyabbá téve a tanulással eltöltött időt. És az sem elhanyagolható pozitívuma ennek az alkalmazásnak, hogy a gyerekek a videókra úgy tudnak összpontosítani, hogy nem kell közben jegyzetelniük.

Galéria megnyitása

Az oktatók egy egyszerű regisztrációt követően vehetik igénybe a szolgáltatást. Alapesetben 100 órányi feliratozása oldható meg itt, amivel remélhetőleg bőven ellehetnek a tanárok a mostani tanév végéig. A Régensnek csak annyi elvárása van, hogy az illetékesek az intézményi e-mail címüket használják a regisztrációhoz, erre minden bizonnyal a visszakövethetőség miatt van szükség. A regisztrációt egyébként az iskola is megoldhatja, de külön-külön is intézhetik ezt a lelkes oktatók.

A Régens azt is elmondta, hogy az MTVA M5 csatorna anyagait külön kigyűjtve ellátják azokat felirattal, és az érdeklődő diákok az oktató műsorhoz letölthetik a szöveges jegyzetet is, amit felhasználhatnak a későbbi tanuláshoz.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap