Shop menü

MAGYAR ALAPÍTÓVAL A FEDÉLZETEN INDUL ELON MUSK MI-RE FÓKUSZÁLÓ VÁLLALKOZÁSA

Az xAI komoly célokat szolgál majd az üzletember tervei szerint, bár egyelőre a részletek még nem igazán ismertek.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Magyar alapítóval a fedélzeten indul Elon Musk MI-re fókuszáló vállalkozása

Elon Musk az utóbbi időben főleg a Twitter miatt volt a figyelem célkeresztjében, viharos időszak ez a számára. A Tesla és a SpaceX révén ismerté vált Musk jelenleg a mikroblogját formálgatja, miközben már a következő nagyobb projektje is terítéken van. Idén bejelentette az X Holdings Corp.-ot, most pedig indul egy új vállalkozása.

Elon Musk egy ideje tervezte már az xAI elindítását, amit abból tudhatunk biztosan, hogy a dátum sem a véletlen műve. A ’23-as év 7. hónapjának 12. napjára azért esett a választás, mert a számjegyek összege kiadja a 42-t. Ez pedig egy popkulturális utalás a Douglas Adams egyik művére. A Galaxis Útikalauz stopposoknak hasábjain olvasható ez a szám, és a regényben ez jelenti a választ az életet, a világmindenséget, meg mindent érintő végső kérdésre.

Az xAI alapításával együtt elindult a vállalkozás hivatalos honlapja, ami felsorolja a csapat első tagjait, és a jelek szerint kiváló szakemberek vesznek majd részt a projektben. Muskkal együtt tizenkét ember neve szerepel a listán, és bár a legtöbb név olvasóink számára minden bizonnyal ismeretlen, olyan emberekről van szó, akik korábban a legnagyobb MI kutató és fejlesztő csapatok tagjai voltak. A DeepMind, az OpenAI, a Google Research és egyebek mellett a Microsoft Research korábbi alkalmazottai is szerepelnek a listán.

A vállalkozás alapítói olyan termékek létrejöttéhez járultak hozzá korábbi munkahelyeiken, mint az AlphaStar, az AlphaCode, az Inception, a Minerva, és persze a GPT nagy nyelvi modellek, így a GPT-3.5 és a GPT-4, melyek a ChatGPT révén váltak igazán ismerté széles körben. Dan Hendrycks is tagja a csapatnak, ő vezeti a Center for AI Safety-t, azt a nonprofit vállalkozást, ami a mesterséges intelligencia társadalmi kockázatainak csökkentésére koncentrál.

Galéria megnyitása

Különösen érdekes számunkra, hogy Christian Szegedy neve, aki magyar kutatóként dolgozott a Google kötelékében több mint 12 éven keresztül, és számos különböző feladatot látott el ez idő alatt. A Google Research égiszén belül a Google Brain csapatának tagja volt a távozását megelőzően, és az az a részleg, amit a cég most egyesített a DeepMind részleggel, hogy még hatékonyabban menjenek a mesteréges intelligencia fejlesztések. Szegedy például az MI matematikai célokra történő felhasználását kutatta az évek során.

De miről is van szó pontosan az xAI esetében? Olyan dolgokról esett szó egyelőre, hogy az xAI „segít majd megérteni a valóságot”, illetve „felfedezni az univerzum valódi természetét”. Ebből még lényegében semmi nem derül ki, de a tervek szerint tartanak majd egy nyílt Twitter Terek beszélgetést a kiemelt szakemberek.

Galéria megnyitása

A Terek előadás keretében már talán kiderül, hogy mi is a pontos cél. Bízunk abban, hogy sok hasznos információ hangzik majd el, azon túl, hogy a csapat tagjai bemutatkoznak majd, és elvileg beszélni fognak a terveikről. Ha minden igaz, kérdésekkel is lehet készülni, amikre a jelenlevők megpróbálnak majd válaszolni a legjobb tudásuknak megfelelően.  

Bár az xAI nevében ott van az X, ez elvileg egy független projekt az X Holdings Corp.-tól. Azonban a munka során biztosan lesznek kollaborációk, együttműködések például a Tesla, a Space X, vagy az X Corp. (Twitter) mérnökeivel. Musk egyébként már hónapokkal ezelőtt beszélt arról, hogy újabb mesterséges intelligencia fejlesztésekbe fog, és az xAI névről is hallottunk már közvetve, elsőnek áprilisban tűnt fel az X.AI hivatalos dokumentumokban.

Musk mostanában nem örvend túl jó megítélésnek, de az xAI esetében valószínűleg teljesen máshogy fog beszélni és kommunikálni. Az alapján pedig, hogy több neves szakember is csatlakozott hozzá, reménykedhetünk abban, hogy valóban érdemi munkára készülnek, és nem egy újabb chatbot vagy egyéb tucat fejlesztés érkezik.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére