Maguktól őssejtté alakulnak a gyomor egyes sejtjei

Az erősen specializálódott pepszinogéntermelő fősejtek ráadásul a vártnál is gyakrabban teszik meg ezt. A jelek szerint az őssejtté alakulás a gyomor mindennapos karbantartásának szerves részét képezi. 

Maguktól őssejtté alakulnak a gyomor egyes sejtjei

Egy nemrégiben megjelent kutatás eredményei szerint a gyomorban jóval gyakrabban keletkeznek őssejtek, mint azt korábban gondolták a szakértők. Ezen átalakulások fő célja feltehetően a gyomorfal kisebb-nagyobb sérüléseinek javítása, amelyek különféle fertőzések, ételek, illetve az emésztőnedvek következtében gyakorta előfordulnak.

Az őssejtek az utóbbi években az orvosi kutatások középpontjába kerültek, hiszen sokféle specializált sejt létrehozható belőlük, és a legkülönbözőbb sérülések kijavítására is képesek. Mivel azonban a felnőtt szervezetben nincs sok belőlük, a kutatók többek közt a már specializálódott sejtek újraprogramozása révén igyekeznek az adott szervezettel kompatibilis őssejteket létrehozni.

Ez a folyamat a szervezetben időnként természetes körülmények közt is megtörténik, a Washington Egyetem és az Utrechti Orvosi Központ szakértői azonban most igazolták, hogy a gyomor egyik sejtcsoportjának tagjai a vártnál is gyakrabban vedlenek vissza őssejtekké. Ahogy Jason Mills, a kutatás vezetője elmondta, azt eddig is tudni lehetett, hogy gyomor nyálkahártyájának fősejtjei nagyobb sérülések esetén képesek őssejtté változni, hogy gyors ideiglenes javításokat eszközöljenek. A mostani vizsgálatból azonban az derült ki, hogy ez kisebb problémák esetén is megtörténik, és a fősejtek őssejtté programozódása a gyomor „karbantartásának” szerves részét képezi.

Ez azért nagyon érdekes és jelentős felfedezés, mert egyben azt is jelenti, hogy bizonyos felnőtt sejtek őssejtté való átprogramozása jóval könnyebben megy, mint gondoltuk. Ha pedig sikerülne megfejteni az átalakulás titkát, és esetleg lemásolni a folyamatot, máris sokkal könnyebb dolguk lenne az őssejtterápiák kidolgozásával próbálkozó orvosoknak.

A fősejtek pepszinogént termelnek, amely a gyomorsav hatására aktív pepszinné alakul, és az elfogyasztott fehérjék elsődleges bontását végzi, különböző nagyságú polipeptidekre darabolva ezeket. Funkciójuk ellátásához nagyon specializált felépítésére van szükség, ezért a fősejtek úgy néznek ki, mint egy-egy miniatűr, de annál összetettebb vegyszergyár: teli vannak csővezetékekkel és szekréciós rendszerekkel.

Amikor a fősejt visszaalakul őssejtté, ez a bonyolult rendszer teljes egészében felszámolódik, elemei pedig újrafelhasználásra kerülnek. Meglehetősen átfogó változásról van tehát szó, mondja Mills, amelyet követően a gyomor nyálkahártyájának bármelyik sejtjévé képesek átalakulni. A szakértő a kutatás következő fázisában azt szeretné tanulmányozni, hogy milyen hatásra indul be az átprogramozódás folyamata, vagyis honnan „értesül” egy fősejt arról, hogy sérülés történt, és ezért mostantól őssejtként lesz rá szükség.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward