Letölthető a CineBench legfrissebb, R15-ös kiadása

A CineBench R15-ös kiadásának érkezésére már nagy szükség volt, hiszen a korábbi változat, az R11.5 még 2010 folyamán jelent meg, így nem volt túl naprakész darab.

Letölthető a CineBench legfrissebb, R15-ös kiadása

A MAXON szoftvermérnökei hosszantartó kemény munka után elkészültek a CineBench R15-ös kiadásával, amely már jobban passzol a mai modern, egyre nagyobb és nagyobb számítási teljesítményt kínáló processzorokhoz, illetve grafikus processzorokhoz. A tesztprogram előző változata, a széles körben ismert és elismert R11.5-ös 2010 folyamán jelent meg, így éppen itt volt az ideje, hogy bemutatkozzon a friss kiadás.

A CineBench a MAXON díjnyertes, CINEMA 4D névre keresztelt animációs szoftverére alapoz, amelynek közreműködésével több népszerű mozifilm is készült. Ezek közül a Vasember 3-at (Iron Man 3), a Feledést (Oblivion), A Pi életét (Life of Pi) és a Prometheus-t emelhetnénk ki, de a felsoroltakon kívül számos egyéb cím is szerepel a repertoárban.

A rendszer processzorteljesítményét ezúttal is egy élethű, számos effekttel teletűzdelt háromdimenziós színpad lerenderelésével méri az alkalmazás. Az új szoftver a rendereléshez akár 256 processzorszálat is igénybe tud venni, így hatékonyan kiaknázhatja a rendelkezésre álló erőforrásokban rejlő lehetőségeket. A színpad nagyjából 2000 objektumból áll, amelyek összesen több, mint 300 000 poligonból épülnek fel. Az objektumok éles és elmosott tükröződéseket, élsimítást és árnyékokat egyaránt kaptak, így a végeredmény egy valóban fotorealisztikus kompozíció. A teszt végén ezúttal is pontokat kap az adott rendszer: minél magasabb a pontszám, annál gyorsabb az adott processzor. A teszt futtatásához legalább 1 GHz-es magórajelen ketyegő processzorra és 1 GB-nyi rendszermemóriára van szükség. A támogatott processzorok listáját itt találják az érdeklődők.

Az új OpenGL teszt
Az új OpenGL teszt

Persze nem csak a processzorteljesítményt vizsgáló szoftverrész, hanem a GPU teljesítményt mérő, OpenGL alapú teszt is frissült. Az új teszt egy háromdimenziós színpadot tár elénk, amelyben éppen autós üldözés zajlik. A színpad közel egymillió poligonból épül fel, de emellett textúrákat és számos effektet is tartalmaz annak érdekében, hogy alaposan megizzaszthassa a GPU-t. A teszt 30 másodpercnyi folyamatos futás után értékeli a rendszer teljesítményét, ám fontos, hogy az így kapott eredmény az alaposan átdolgozott szoftver miatt nem összehasonlítható a CineBench korábbi kiadásaiban kapott eredményekkel.

Az autós üldözéses jelenetet szimuláló színpad nagyjából 280 000 poligonból áll, a GPU-nak azonban összességében 500 000 és 1 000 000 közötti poligonmennyiséget kell feldolgoznia a teszt során. A GPU teszt Open GL 2.1-es alapokon nyugszik, így futtatásához elengedhetetlen az OpenGL 2.1-es támogatás megléte. Emellett legalább 512 MB-nyi videó memóriára is szükség van. Amennyiben a szoftver úgy ítéli meg, hogy a videó alrendszer a szükséges támogatások hiánya vagy a sebesség miatt nem felel meg a követelményeknek, "<1 FPS" figyelmeztetést ír ki, így a teszt le sem fut.

Aki kedvet kapott a CineBench R15-ös kiadásának futtatásához, innen letöltheti a szoftver windowsos (Windows Vista, 7, 8) és maces (>=Mac OS X 10.6) kiadásait. Várjuk az eredményeket! :)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward