Lengyelország véget vethet az ACTA-nak

Donald Tusk lengyel miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy Varsó felfüggeszti a nemzetközi online kalózkodás elleni egyezmény (ACTA) országszintű ratifikációját. 

Lengyelország véget vethet az ACTA-nak

Donald Tusk lengyel miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy Varsó felfüggeszti a nemzetközi online kalózkodás elleni egyezmény (ACTA) országszintű ratifikációját. Az előzetes aláírást követően a kormányok általi elfogadásra azért van szükség, mert az egyezmény hatással lehet az adott országok büntetőjogi intézkedéseire. Amennyiben akár egyetlen tagállam is nemet mond a törvénytervezetre, akkor az ACTA az EU területén sehol nem lép érvénybe. Mindennek következtében a lengyel kormányfő döntése akár a sokat vitatott törvény végét is jelentheti.

Ahogy Donald Tusk elmondta: „Kellően jogosnak éreztem az ellenzők aggodalmait ahhoz, hogy ideiglenesen leállítsam a ratifikációs folyamatot. Az ACTA aláírását nem előzte meg az a szükségesnek ítélt konzultáció, amelynek során minden érintett oldal kifejthette volna véleményét.” A kormányfő a továbbiakban ezt sürgősen pótolni szándékozik. Az elfogadási folyamat le lesz állítva mindaddig, amíg minden kétséget kizáróan be nem bizonyosodik, hogy a ratifikáció a helyes lépés. Ennek eldöntéséhez azt is meg kell vizsgálni, hogy a lengyel törvények szempontjából mit jelent az ACTA elfogadása. „Nem zárhatjuk ki annak lehetőségét, hogy a végén nemet mondunk az egyezményre” ‒ folytatta Tusk.

A kormányfő azt követően hozta meg döntését, hogy egész Lengyelországban széleskörű tüntetéseket tartottak az egyezmény ellenzői, akik attól tartanak, hogy az ACTA jelentősen korlátozza majd az internet szabadságát. A tiltakozás az után erősödött fel igazán, hogy január 26-án Lengyelország az Unió tagállamainak többségével egyetemben aláírta a nemzetközi egyezményt, amelynek életbe lépéséhez már csak az említett államok kormányainak egyenkénti hozzájárulása kell. A lengyel kormányt rengeteg kritika érte amiatt, hogy előzetesen csak a zeneipari cégekkel és a kereskedelmi médiával egyeztetett, a felhasználókkal viszont nem. Az aláírást számos kybertámadás is követte az Anonymous és a Polish Underground nevű csoportok részéről, amelyek megbénítottak több kormányzati és rendőrségi portált.

Az Anonymous Görögország weboldalait sem kíméli. Véleményük szerint a görögök csak azért mentek bele az egyezmény aláírásába, hogy megkapják az államcsőd elkerüléséhez szükséges uniós támogatásokat. A hackercsoport két hetet adott a kormánynak az egyezmény megtagadására, ha ezt nem teszik meg akkor teljes körű támadást indítanak a kormányzat és a média weboldalai ellen.

Helena Drnovšek Zorko, Szlovénia nagykövete, az ACTA egyik aláírója hosszas blogbejegyzésben fejtette ki hozzájárulásának okait. Mint leírja, az egyezmény aláírása hivatali kötelessége volt ugyan, de ezzel a tettel megsértette állampolgári kötelességét, mivel az egyezmény korlátozza az ifjúság jövőjét. Időközben Ljubljanában is megkezdődtek az ACTA-ellenes tüntetések.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward