Lemondtak a Google alapítói vezető pozíciójukról

Larry Page és Sergey Brin átadja a helyét az Alphabet élén a Google vezérigazgatójának.

Lemondtak a Google alapítói vezető pozíciójukról

Talán egy korszak végéhez érkeztünk azzal, hogy a Google alapítóatyjai a háttérbe vonulnak az Alphabet éléről. Ennek következtében az Alphabet új ember irányítása alá kerül, akinek a neve szintén ismerősen csenghet olvasóink számára. Sundar Pichai mostantól a vállalatbirodalom vezetője.

Az Alphabet 2015-ben alakult, egy olyan holdingról van itt lényegében szó, ami azért jött létre, mert a Google egész egyszerűen túlnőtte a saját határait is, egész egyszerűen már nem lehetett felügyelni és megfelelően kezelni a különböző ügyeit. Sergey Brin és Larry Page még 1998-ban alapították meg a Google-t, ami a kezdetek óta egy kereső volt elsősorban, és lényegében ma is az, csak éppenséggel elképesztően megnövekedett, és számos területre lépett be új fejlesztésekkel vagy éppen felvásárlások útján. Az Alphabet alatt a Google magában üzemel, és mellette ott van még a Nest, a Google X, a Project Loon és a legfrissebb szerzemény, a Fitbit is egyebek mellett.

Galéria megnyitása
Sergey Brin és Larry Page

A vezető szerepet a kezdetektől Sergey Brin és Larry Page töltötte be az Alphabetnél, de most, több mint 20 évvel a Google megalapítása után, úgy döntöttek a szakemberek, hogy egy lépést tesznek hátra, és átadják a helyüket. Page és Brin továbbra is szerepet vállal az Alphabet vezetésében, csak már nem olyan kiemelt pozícióban, mint azt korábban tették. A jövőben igazgatótanácsi tagok lesznek a holdingnál. De azt ki kell emelni, hogy ketten 51%-os szavazati joggal rendelkeznek, szóval a kulcsfontosságú döntéseknél könnyűszerrel tudják majd érvényesíteni az akaratukat – ha a szükség úgy hozza.

Jelen állás szerint Sundar Pichai magában fogja vezetni az Alphabetet, szóval az igazgató és a vezérigazgató poszt egybeolvad az átalakulással. Mindezt nyílt levélben közölte Sergey Brin és Larry Page. A szakemberek elmondták, hogy meglátásuk szerint nincs tovább szükség arra, hogy ketten felügyeljék az ernyőcég működését. És azért döntöttek úgy, hogy átadják a helyüket Pichai számára, aki meglehetősen hosszú utat járt be, mire a csúcsra jutott. Ráadásul a Google nem kap új CEO-t, hanem azon a poszton is marad Sundar Pichai, szóval az eddigi munkáján felül kell majd menedzselnie az Alphabet kisebb érdekeltségeinek a működését is.

Galéria megnyitása
Sundar Pichai

„Nagyon izgatott vagyok az Alphabettel és annak hosszú távú céljaival kapcsolatban, arra vonatkozóan, hogy nagy technológia áttöréseket érjen el. Örömmel várom, hogy továbbra is együtt dolgozzunk Larry-vel és Sergey-jel az új szerepeinkben. Nekik köszönhetően időtlen küldetésünk, tartós értékeink és egyedi kultúránk van az együttes munkában és a felfedezésben. Ez egy erős alap, amelyre tovább építünk.” – jelentette ki Sundar Pichai.

Az Alphabet új vezetője 2004-ben érkezett a Google-höz, mondhatni egy idős a vállalat vezetőivel, mindannyian 47, illetve 46 évesek. Eleinte a Chrome-on dolgozott, majd a Google Térkép és a Gmail fejlesztését is felügyelte. 2013-tól az Android is hozzá tartozott, és amint azt látjuk, sikeresen igazgatta az operációs rendszer fejlesztését. 2015-ben így már a Google vezérigazgatói székében találta magát, miután az alapítók fentebb léptek az akkor létrehozott Alphabethez. És az elmúlt négy évben bebizonyította Pichai a rátermettségét, így a korábbi vezetők magabiztosan adhatták át neki a helyüket.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap