Látható fényt használ a sarkon benéző kamera

Izraeli kutatók olyan kamerát kreáltak, amely képes belátni a sarkokon, és átlátni egyes szilárd objektumokon. A készülék mindezt kizárólag „hétköznapi”, látható fény alkalmazásával éri el.

Látható fényt használ a sarkon benéző kamera

Izraeli kutatók olyan kamerát kreáltak, amely képes belátni a sarkokon, és átlátni egyes szilárd objektumokon, például az opálos üvegen vagy az emberi bőrön. A készülék mindezt kizárólag „hétköznapi”, látható fény alkalmazásával éri el, tehát szó sincs röntgensugárzásról vagy lézerekről. A módszer lényege, hogy a készülék felerősíti mindazon szóródásokat, amelyek a sarkon túl vagy egy „átlátszatlan” üveg mögött elhelyezkedő tárgy jelenlétéből adódnak, és ezek segítségével meglepően pontos képet állít össze az objektumról.

A térbeli fénymodulátornak (SLM) nevezett készülék azt a tényt használja ki, hogy a fény hullámainak sebessége és iránya megváltozik, ha ezek akadályba ütköznek, mégpedig a visszaverő felület milyenségétől függő mértékben. Ezeket az aprócska eltéréseket érzékeli az SLM és „fordítja át” pixelről pixelre a tárgy képévé.

Az alapelv tehát nagyban hasonlít az MIT egy korábban bemutatott projekténél már ismertetett metódusra, ott azonban lézerfényt alkalmaztak a kutatók. Az izraeli tudósok találmánya abban új és nagyszerű, hogy inkoherens fényt (villanykörtét vagy napfényt) használnak hasonló hatékonysággal, és jóval olcsóbb hardverrel dolgoznak.

Módszerük segítségével immár látható fényben is tükörré válhatnak a leghétköznapibb falak vagy egyéb felületek. Az újdonság legfontosabb alkalmazási területét az orvosi képalkotásban látják a tudósok, ahol eddig nehezen megfigyelhető részletek válhatnak láthatóvá a módszer révén. A készülék persze számtalan más területen is használható lehet, és különösen annak tudatában, hogy míg az MIT verziója még mindig a „mozdíthatatlan” mérettartományba esik, az izraeliek készüléke állítólag rövidesen egy egyszerű kamerába is beépíthető lesz. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward