Látásproblémák kezelésére is jó lehet az Oculus Rift

A Diplopia nevű játékban a felhasználó a kép egyes elemeit csak a bal, másokat pedig csak a jobb szemével látja, így kénytelen mindkét szemét használni, ha eredményes kíván maradni.

Látásproblémák kezelésére is jó lehet az Oculus Rift

A tompalátás kialakulása a kezeletlenül maradt szemtengelyferdülés gyakori következménye. Mivel a két szem nem tud ugyanoda nézni, és két különböző képet lát, kettőslátás alakul ki, amit az agy úgy próbál kiküszöbölni, hogy a gyengébb szemből érkező jeleket egyszerűen figyelmen kívül hagyja. A gyengébb szem ilyenkor tompalátóvá válik, vagyis a használatlanság következtében mindenféle szervi ok nélkül erősen romlani kezd a látásélesség, ami a térlátás teljes elvesztéséhez vezethet. A szakértők körében vitatott kérdés, hogy milyen korig lehet javítani az állapoton, sokak szerint csak 8−12 éves korig kezelhető, többek közt a takarásos módszerrel, mások azonban úgy vélik, hogy még felnőtt korban is lehetséges javulást elérni. Egy biztos: nagyon sokakat érintő problémáról van szó, hiszen az emberiség 2−5 százaléka tompalátó.

A tompalátás felnőttkori kezelésében különösen biztató eredményeket értek el az utóbbi években kipróbált videojátékos terápiák. Egy ilyen megírására szánta rá magát James Blaha is, aki személyesen érintett a problémában. Az általa fejlesztett Diplopia (jelentése: kettőslátás) nevű játékban az Oculus Rift két, több szempontból is különböző képet közvetít a szemekbe: a képek elemeinek kontrasztossága is különbözik, illetve egyes játékelemek csak az egyik képen szerepelnek, így a játékos kénytelen mindkét szemét használni, ha eredményes akar maradni.

Blaha szerint már 2−3 hét alatt jelentős látásjavulás érhető el, amennyiben napi 1−2 órát játszik a páciens. A Diplopia a tervek szerint különféle beállítások mellet játszható majd a felhasználó szemeinek állapotához igazítva a VR headset képeit. Ennek megfelelően különböző súlyosságú tompalátásban szenvedők és egészséges látásúak egyaránt játszhatják majd a játékot, és fejlődhetnek tőle. Maga a játék a klasszikus faltörő játékok egy térbeli verziója, és ahogy a mellékelt képen is látszik, az egyik lehetséges tompalátó módban csak az egyik szem látja a labdát és a falat, és csak a másik a labda visszaütésére használt téglát.

A legutóbbi évek kutatásai alapján a hasonló jellegű kezelések hatszor eredményesebbek bármilyen korábbi metódusnál. A gyerekek esetében pedig különösen hatásos lehet, tekintve, hogy a kis páciensek általában milyen nehezen viselik a tompalátás konzervatív kezelési módját, vagyis az egyik szem letakarását. A Diplopia tehát szórakoztató és igazoltan hatásos módja lehet az állapot javításának, legyen szó gyermekekről vagy felnőttekről, mondja Blaha.

Blaha az Indiegogo közösségi finanszírozási oldalon igyekszik pénzt gyűjteni projektjének piacképessé tételére. A kampány egyelőre kiválóan halad, alig két nap elteltével már több mint 5000 dollár gyűlt össze, és még további 48 napig tart a gyűjtés.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward