Különös pert akasztott egy nő az Apple nyakába az új iPhone-ok miatt

Az USA-ban egy vásárló úgy érzi, hogy a cupertinói alakulat több dologgal is megvezette. Ha a felperes nyer, akkor annak komoly következményei lehetnek.

Különös pert akasztott egy nő az Apple nyakába az új iPhone-ok miatt

Az Egyesült Államokban különösen sokszor szoktak az emberek a bíróságokhoz fordulni, és néha meglehetősen érdekes perek indulnak. Ezúttal egy nő az iPhone XS Max megvásárlását követően döntött úgy, hogy nekimegy az Apple-nek, mégpedig azért, mert a vállalat a véleménye szerint megtéveszti a vásárlóit több dologgal is.

Courtney Davis egyszerre él kifogásokkal az okostelefonja specifikációja és a hivatalos képei miatt. Az amerikai hölgy ugyanis részben azért vásárolta meg az iPhone XS Max modellt, mert szerinte minden jel arra utalt, hogy ennek a készüléknek már nincs ott az ormótlan betüremkedés a kijelzőjén, ami az iPhone X esetében látható volt. A perben foglaltak alapján Davis azt kifogásolja, hogy az Apple szinte az összes reklámanyagban olyan képeket tett közzé, amiken egyáltalán nem lehetett látni a bemetszést a panel felső részén, ráadásul olyan szlogent választott („It's all screen”), mely szintén ezt sugallta. A valóság viszont az, hogy az iPhone XS Max ugyanazt a dizájnnyelvet követi, mint az iPhone X. Courtney Davis ráadásul nem állt meg ennyire alapvető vádnál, hanem még részletesebben belemerült abba, hogy az Apple mivel téveszti még meg a vásárlókat.

Galéria megnyitása

A hölgy által benyújtott perirat rendkívül részletesen kitér arra, hogy az okostelefonok megjelenítője egyáltalán nem olyan paraméterekkel rendelkezik, mint amiket a cég hirdet. Az egyik probléma szerinte, hogy a cég sem a lekerekített sarkakkal, sem pedig a bevágással nem úgy számol, ami a valóságnak megfelelő. Davis szerint rögtön a képátló hibádzik, ugyanis az iPhone X például egyáltalán nem 5,8 hüvelykes, hanem csak 5,6875 col van a megjelenítőjének a két legtávolabbi pontja között. A felbontás esete sem olyan egyszerű, ahogy azt a vállalat feltünteti, hiszen a 2436 x 1125 képpontból 120 pixel kiesik a bevágás területén, és a sarkaknál sincs meg minden képpont. A nő vélhetően szakértők bevonásával kiszámolta, hogy valójában az alkalmazások csak 2195 x 1125 pixelt használnak ki a legtöbb esetben a kijelzőből, és ez több mint 10%-os kiesés a gyári adathoz viszonyítva (de nagyon meglepődnénk, ha ezt sikerre lehetne vinni a bíróságon).

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

És ha még a fentiek sem bizonyulnának elegendőnek, a nő még tovább megy, és arra is rámutat, hogy az Apple azon állítása sem teljesen helytálló, hogy az iPhone X felbontása nagyobb, mint az iPhone 8 Plus-é. Az alpixelek szintjén az OLED-es jubileumi modell elvérzik az LCD-s társával szemben. Mivel az OLED esetében nem a hagyományos RGB alpixel elrendezés van, így igazából ezt a kijelzőt csak 5 481 000 alpixel alkotja, míg az iPhone 8 Plusnál 6 220 800 aktív alpixel van.

Elnézve a nő vádjait, nem lehet azt mondani, hogy teljesen alaptalanok a dolgok, több kifogása is megállhatja a helyét, ugyanakkor azt is hozzátesszük, hogy az OLED panel sajátosságait firtatni már eléggé nonszensz dolognak tűnik. Az Apple a rendes felbontásra vonatkozó adatokat adott meg, és az OLED esetében az RGB-től eltérő felépítéstől függetlenül a felbontás nagyobb, mint az iPhone 8 Plus esetében. (A vádak egy részében egyébként sok más gyártó ellen is lehetne pert indítani.) Kíváncsian várjuk, hogy mi lesz ennek az ügynek a kimenetele, mert akár precedenst is teremthet az Egyesült Államokban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap