Kötelezheti az EU a mobilgyártókat az akkucsere könnyítésére

Kiszivárgott információk szerint az európai döntéshozók a csatlakozók összehangolásánál nem fognak megállni, már újabb terveken dolgoznak.

Kötelezheti az EU a mobilgyártókat az akkucsere könnyítésére

Az Európai Parlament néhány hete arról döntött, hogy az összes okostelefont szabványos, egységes csatlakozóval kell majd a jövőben felszerelni, és most kiszivárgott információk jelentek meg arról, hogy egy újabb javaslatokon is dolgoznak az illetékesek. Következő körben már arról születhet döntés a mobilok kapcsán, hogy akkumulátorok cserélését – újra – meg kell majd könnyíteni.

Azzal az indokkal hozta meg a töltőcsatlakozók egységesítéséről szóló döntést az EU, hogy ezzel csökkenti az elektronikai hulladék keletkezését, ami napjainkban nagyon komoly problémát jelent. Most pedig ugyanebből az okból dolgozhat ki arra javaslatokat, hogy könnyebbé tegye a telepek cserélését. Hiszen amennyiben le lehetne egy okostelefon akkumulátorát cserélni néhány pillanat alatt, akkor valószínűleg sokkal többen döntenének az adott eszköz javítása mellett, mint az eszköz teljes leváltása mellett.

Galéria megnyitása

Az okostelefont felhasználók körében a kutatások szerint a legtöbbször az indokolja a váltást, hogy a meglévő masina már nem bír elég hosszú üzemidőt nyújtani. Manapság több gyártónak is van olyan technológiája, ami a telep állagának megóvására szolgál, de 2-3 év alatt így is drasztikusan tud esni a lítium-ion és lítium-polimer egységeknek a kapacitása. Az akkut cserélni pedig általában körülményes, és az olcsóbb eszközök esetében pedig megesik, hogy már gazdaságilag sem éri meg a beavatkozás a magas szervizköltség miatt.

Ha az EU tényleg egyre nagyobb mértékben szeretné csökkenteni az elektronikus szemét keletkezésének a mértékét, akkor mondanunk sem kell, hogy az akkucsere megkönnyítésével sokkal jelentősebb hatást érhetne el, mint tette azt a töltők csatlakozójának az egységesítésével. Egy ilyen döntés nyomán a mobilok élettartama valószínűleg jelentősen növekedhetne. Jelenleg az átlagos élettartam 2,5-3 év között van, ami a kutatások szerint lassan, de folyamatosan emelkedik.

Ma már egy középkategóriás okostelefon is akkora teljesítménnyel bír, ami évek múltán is elegendő némi odafigyeléssel, a szoftveres oldal rendben tartásával. Ha a készülékek akkumulátora a mostaninál sokkal egyszerűbben cserélhető lenne, akkor elképzelhető, hogy 3 év fölé emelkedne konzumer eszközök élettartama idővel. A kiszivárgott tervezet alapján nemcsak az okostelefonoknál kellene egyébként a könnyebb akkucseréről gondoskodni, hanem a táblagépeknél és a viselhető kiegészítők esetében is, így például a vezeték nélküli fülhallgatóknál.

Galéria megnyitása

Egyebek mellett arról is szó esik a dokumentumokban, hogy az akkumulátorok előállítási menetén is változtatni kellene, hogy az környezetbarátabb módon történjen, most ugyanis a telepek gyártása nem eléggé fenntarthatóan megy. És a csomagolásokra is kihatnának a javaslatok, a készülékeket környezetkímélőbb, újrahasznosíthatóbb módon kellene csomagolni, kevesebb mikroműanyag felhasználásáva.

Az Európai Bizottság továbbá azt is örömmel látná, ha a készülékek javítása is egyszerűbbé válna, könnyebben el lehetne érni a cserélhető belső komponenseket, mint jelenleg. És azt is elérné, hogy a vállalatok hosszabb garanciaidőt vállaljanak, mint jelenleg. Állítólag még azt is fontolgatja az Európai Bizottság, hogy egy nemzetközi gyűjtőrendszert dolgozzon ki a kiöregedett, támogatásukat vesztett okostelefonokra, táblagépekre, és azok töltőire.

Ha minden jól megy, akkor a következő hónap, tehát március közepén ismertetheti majd a szóban forgó javaslatokat hivatalosan az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans. És ezeken felül más dolgokról is szó eshet majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap