Korrózióvédelem grafénnal

A grafén rengeteg felhasználási módjáról hallhattunk az elmúlt időszakban és ezekhez most egy újabb csatlakozik: a korrózióvédelem. 

Korrózióvédelem grafénnal

A grafén rengeteg felhasználási módjáról hallhattunk az elmúlt időszakban és ezekhez most egy újabb csatlakozik: a korrózióvédelem. Az ezzel kapcsolatos kutatás eredményeiről az ACS Nano oldalain megjelent tanulmányban számolnak be a kutatók.

A fémek korróziója jelentős problémát jelent világszerte, és folyamatos próbálkozások folynak ezen anyagok roncsolódásának megakadályozására, illetve lelassítására. Korróziós folyamatok akkor indulnak be, amikor a fém felszíne levegővel, vízzel vagy más anyaggal érintkezik, így az egyik logikus megoldás a fémfelület védőbevonattal való ellátása, hogy ne érintkezzen közvetlenül környezetével. A jelenleg erre használatos anyagok hatékonysága azonban véges, így újabb és újabb potenciális anyagfajták kerülnek górcső alá. Dhiraj Prasai és kollégái a grafén védőbevonatként való alkalmazásának tesztelésébe kezdtek. A szénatomok egyetlen rétegéből álló anyag rendkívül erős és vékony, valóságos „csodaszernek” tartják. A hexagonális kristályrácsba rendeződő atomok átlátszó réteget alkotnak, amelynek egyetlen grammjával egy focipályányi terület beteríthető lenne.

A kísérletek eredményei alapján a grafén védőrétegként is jól vizsgázott: a bevonattal nem rendelkező réz hétszer gyorsabban korrodálódott, mint az egyetlen grafénréteggel bevont, a bevonat nélküli nikkel pedig huszadannyi idő alatt korrodálódott, mint a több grafénréteggel bevont minta. Egyetlen grafénréteg ugyanolyan szintű korrózióvédelmet biztosít, mint a hagyományosan használt, de ötször olyan vastag védőrétegek. A grafén így olyan felületeken is használható lehet, ahol más védőréteg túl vastag lenne a tárgy méreteihez képest, így például a mikroelektronikában.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward