Komoly gyorsulást hoz a frissen bemutatott iOS 12

Az Apple a WWDC keretében lerántotta a leplet az új generációs iOS-ről, ami eléggé szerteágazó változásokat hoz, de gyökeres újdonságból nem sok van.

Komoly gyorsulást hoz a frissen bemutatott iOS 12

Az Apple a várakozásoknak megfelelően megnyitotta a Worldwide Developers Conference 2018-at, melyen egyebek mellett az iOS 12 operációs rendszerről is szó esett. Korábban ezzel kapcsolatban kiszivárgott, hogy a cupertinóiak az iOS 11 hibáiból okulva inkább kevesebb újdonságot vezetnek most be, és nagyobb hangsúlyt fektetnek a stabilitásra, de ettől függetlenül még bőven akad változás.

A cupertinói alakulat elsőként azt emelte ki, hogy jelentős gyorsulást lehet kilátásba helyezni. Az Apple korábban is próbált arra gyúrni, hogy jobb sebességet érjen el, de a mostanihoz fogható gyorsulást soha korábban nem tapasztalhattak a felhasználók – legalábbis a vállalat elmondása alapján. Az alkalmazásindítás átlagosan 40 százalékkal gyorsabbá vált, a virtuális billentyűzet 50%-kal hamarabb fog megjelenni a képernyőn, a kamera betöltésénél pedig 70 százalékos előrelépés történt, és még olyan feladatok is lesznek, amit kétszer gyorsabban fog abszolválni az iOS 12, mint ahogy az iOS 11 tette. Itt azzal ért el komoly előrelépést a vállalat, hogy elvileg gyorsabban pörög majd fel a processzor, mint korábban.

Galéria megnyitása

A kiterjesztett valóságra is nagy hangsúlyt fektetett az Apple, és egy új formátumot jelentett be az AR-hez kapcsolódóan. Az USDZ megalkotásakor fontos szempont volt, hogy könnyen lehessen megosztani, így ennek köszönhetően a jövőben egyszerűbb lehet majd kiterjesztett valóság tartalmakat terjeszteni. Ezt a formátumot több vállalat is támogatni fogja, és a létrehozásakor például a Pixarral is együtt dolgozott az Apple. Az Adobe az elsők között állt be az USDZ mögé, és lehetővé teszi, hogy a Creative Cloud alkalmazásokkal ilyen AR tartalmakat lehessen alkotni.

Galéria megnyitása

Részben a kiterjesztett valósághoz, részben pedig a kamerához köthető újdonság, hogy a képalkotó programjába integrálva lett egy mérőfunkció, tehát pillanatok alatt meg lehet vele mérni például egy postai feladásra váró csomag fizikai kiterjedését, vagy egy bútort a boltban, hogy vajon passzol-e a lakásba.

Galéria megnyitása

Az Apple lerántotta a leplet az ARKit 2-ről, ami több ponton is előrelépést hoz a korábbi kiadáshoz képest. Az új ARKit már ügyesebb az arckövetésben, realisztikusabban tudja renderelni a virtuális valóságban megjelenő tárgyakat és képes felismerni 3D objektumokat. Érdekesség itt, hogy az ARKit 2 már arra is lehetőséget biztosít, hogy az emberek osztozzanak az élményben. Itt gyakorlatilag arra kell gondolni, hogy multiplayer módban is próbára tehetőek majd a kiterjesztett valóságban létrehozott programok. Összesen négy embernek lesz lehetősége egyszerre ugyanabban a „virtuális térben” jelen lenni.

Galéria megnyitása

Az iOS 12 érkezésével a fényképek és videók kezelésében is lehet majd újdonsággal számolni. A legfontosabb ezen a ponton, hogy a rendszer már szolgálni fog keresési javaslatokkal, amikkel gyorsabban és egyszerűbben lehet böngészni a felvételek között. Kutathatóak lesznek a fotók és a videók az alapján, hogy hol vagy mikor készültek, esetleg milyen esemény alkalmával születtek. Egy új fül is megjelent itt, ez pedig a „For You” néven fut. Ezen a felületen már egyenesen arra is ajánlatot tehet majd a rendszer, hogy a felhasználó ossza meg a képeit. Ez úgy működik, hogy érzékeli azt, hogy egy fotón többen vannak, és magától fel tudja kínálni, hogy kikkel lenne érdemes megosztani az adott képet – felismeri a „szereplőket”. Fontosnak érezte kiemelni az Apple azt is, hogy az eredeti minőségükben kerülnek megosztásra a tartalmak, és ami valóban lényeges, hogy végponttól végpontig terjedő titkosítással dolgozik az adattovábbításnál az iOS.

Galéria megnyitása

A Siri sem maradt ki a fejlesztésekből. A digitális hangalapú asszisztens szolgáltatás lehetőséget fog biztosítani arra, hogy egy előre meghatározott kifejezéssel egy adott alkalmazást tudjon elindítani a felhasználó. Nem kell kimondani a programnak, hogy indítsa el a Térképet, utána pedig az útvonaltervezést, hanem megadható, hogy az útvonaltervezés parancsra magától a Térkép program induljon el, és ezt követően már csak a kívánt úti célt kell megválasztani. És már a Siri is tud intelligens ajánlásokat tenni, például ha tudja, hogy éppen jegye van egy filmre az eszköz tulajdonosának, akkor felkínálja a „ne zavarj” mód bekapcsolását az értesítési felületen. Itt elvileg egészen komplex lehetőségekkel is számolni lehet majd.

Galéria megnyitása

Az iOS 12 érkezésével a News alkalmazás is változáson ment keresztül. Megjelent ezen a téren az új böngészés fül, ahol új híreket és hírforrásokat lehet majd keresni. Az alkalmazás felülete az iPadeken átalakul, sokkal jobb helykihasználásban részesülnek majd a felhasználók a jövőben. A tőzsdei alkalmazását lényegében teljesen újraépítette az Apple. Már ezen a felületen is lesznek hírek, méghozzá olyanok, amik a részvényárfolyamok mozgásához köthetőek. És a Voice Memos is teljes felújításon esett át, ennek örülhetnek majd azok, akik előszeretettel készítenek hangfelvételeket. Apróság, de erre is kitért a vállalat: az iBooks mostantól Apple Books néven fut, itt nem történt jelentős változás a szolgáltatásban.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A CarPlay is kapott némi figyelmet a WWDC nyitóeseményén. Az iOS 12-től kezdve a személygépjárművek számára létrehozott felületen már lehetősége nyílik majd a felhasználóknak arra, hogy harmadik féltől származó navigációs appot vegyenek igénybe. Szóval jöhet a Waze vagy a Google Térkép is.

Galéria megnyitása

Az Apple frissítette a „ne zavarj” üzemmódját, már több opcióból lehet majd választani például az automatikus visszaállást illetően, de a korlátozási módok is bővültek. És azt is elmondta a vállalat, hogy egyszerűbb lesz kezelni a funkciót az Vezérlőközpontból. Az értesítések kezelésén is változtatott a vállalat az iOS 12-nél. Itt a legérdekesebb az, hogy az azonos alkalmazástól származó applikációknak az értesítései összerendeződnek majd csoportokba, ennek köszönhetően sokkal áttekinthetőbb lesz a felület, és az Apple úgy tervezte meg ennek a kinézetét, hogy ne kerülhesse el az emberek figyelmét, hogy csoportos értesítésről van szó. A cupertinóiak egy olyan területet is létrehoztak, ahol azt lehet majd figyelemmel kísérni, hogy mennyi időt volt naponta használatban az eszköz, és milyen programokkal töltötte az idejét a szerkezet gazdája. És limitációk beállítására is van mód. A szülők részletesen szabályozhatják, korlátozhatják majd a gyerekeik mobilhasználatát is.

Az Animojik is változtak, amit be is mutatott az Apple. Ezek az arcmozgást utánzó hangulatjelek már támogatják a nyelv mozgásának a követését, illetve egyáltalán a nyelv felismerését. És a vállalat szakemberei létrehozták a Memojit, amivel egyedi karaktereket lehet alkotni, és azokból generál a rendszer hangulatjeleket.

Végül a Facetime sem maradhatott ki a műsorból, itt egy egészen komoly csoportos opciót hozott létre az Apple. A Facetime már a Messages alkalmazáson belül érhető majd el, és egyszerre 32 ember vehet részt ezekben csevegésekben. Itt akár már annak a lehetősége is felmerül, hogy egy tanár például távolról tartson órát élő bejelentkezésben az otthon ülő diákjainak.

Galéria megnyitása

Az iOS 12 telepíthető lesz minden olyan eszközre, amire az iOS 11 elérhető volt, ami eléggé meglepő lépés. Az operációs rendszer első előzetes kiadása máris letölthető és telepíthető, de ezt elsődleges használatban levő mobilra nem érdemes felpakolni, mert minden bizonnyal akadnak még benne hibák. Az újdonság előre láthatólag szeptemberre készülhet el teljesen.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward