Shop menü

KIVONULT A MICROSOFT AZ OPENAI IGAZGATÓI TANÁCSÁBÓL, AZ APPLE PEDIG MÁR BE SEM ÜLHET

A szabályozók nyomásgyakorlásának eredményeként átalakul az OpenAI igazgatótanácsa, de az kérdéses, hogy ennek lesz-e valódi következménye.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Kivonult a Microsoft az OpenAI igazgatói tanácsából, az Apple pedig már be sem ülhet

Az OpenAI és a Microsoft nagyon különleges viszonyban van, globálisan több országban is vizsgálták már azt, hogy mennyire egészséges és szabályos a két cég kapcsolata. A vádak szerint a Microsoft lényegében a leányvállalataként kezeli a céget, és ennek jele volt az is, hogy még az igazgatói tanácsban is volt helye. Ennek azonban most vége, a kiemelt pozíciót feladta a szoftveróriás.

Nemrég még arról szóltak a pletykák, hogy az Apple is delegálhat egy igazgatótanácsi tagot, most viszont már arról beszélhetünk, hogy a Microsoftnak sem lesz ilyen embere.

A Microsoft néhány hónappal ezelőtt tudta azt elérni, hogy helyet kapjon az OpenAI vezetőségében, de nem élvezhette túl sokáig ezt a felállást. Vélhetőan a folyamatos vizsgálatok és nyomozások hatására úgy döntöttek a felek, hogy kirántják a széket a redmondi szoftveróriás alól. Papíron a Microsoft csak megfigyelőként volt jelen az OpenAI igazgatóságában, szavazati joggal nem rendelkezett.

Azt azonban látni kell, hogy ebben a helyzetben a Microsoft teljes mélységében beleláthatott az OpenAI működésébe, nem voltak előtte zárt ajtók. Hozzáférhetett a titkos információkhoz, átláthatta a terveket, és így tovább. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy nem véletlenül juthatott ilyen helyhez a Microsoft, hiszen több mint 13 milliárd dollárt fektetett már be az OpenAI-ba, kizárólagos felhős szolgáltatója a cégnek, és a részvények 49 százalékát birtokolja. Emiatt van folyamatosan vizsgálat alatt a két fél kapcsolata.

Galéria megnyitása

Noha nem teljes értékű igazgatótanácsi tagot tudott delegálni a Microsoft, de ez így is hatalmas támadási felületet jelentett a trösztellenes szabályozók számára. Ezért dönthettek úgy, hogy inkább felszámolják a megfigyelői helyet. Jelen állás szerint nem is érdemes arra számítani, hogy később más cég ilyen kiváltságos szerepbe kerülhetne, vagy, hogy a Microsoft visszalopná magát erre a helyre.

Az OpenAI a friss hírek kapcsán elmondta, hogy a jelenlegi álláspontjuk szerint nem lesz a továbbiakban olyan pozíció az igazgatói tanácsban, mint amit a Microsoft számára hónapokig biztosítottak. Mikor egy szék megüresedik egy igazgatói tanácsban, azt legtöbbször fel szokták tölteni, de ebben az esetben más a helyzet, már senkinek nem kívánnak „megfigyelői” széket adni. Ezzel pedig lényegében azt is kijelentették, hogy az Apple nem ülhet be a vezetőség tagjai közé.

Többen hangoztatták az elmúlt hetekben, hogy a cupertinóiak helyet kaphatnak majd az OpenAI vezetőségében, és talán volt is ilyen terv, de az biztos, hogy jelenleg nem érdemes erre számítani. A hivatalos álláspont szerint a Microsoft azért távozott az igazgatói tanácsból, mert az elmúlt időszakban elég információhoz jutott, és meggyőződött arról, hogy az OpenAI jó irányba halad a mostani vezetőség irányítása alatt. A továbbiakban már teljes bizalommal tudják folytatni a partnerkapcsolatot.

Eredetileg a megfigyelői helyet az után kapta a cég, hogy az OpenAI igazgatósága váratlanul eltávolíttatta a társalapító vezérigazgatót, Sam Altmant a helyéről. Ez hatalmas felhördülést váltott ki, és sokan már arról kezdtek beszélni, hogy ez jelentheti az OpenAI végét, de rövid időn belül szinte minden visszaterelődött a régi kerékvágásba. Az Altman elleni támadással óriásit kockáztatott a vállalat, és miután a Microsoft töméntelen mennyiségű pénzt lapátolt bele, dollármilliárdok forogtak kockán.

Most elmondta az OpenAI, hogy a Microsofttal továbbra is szoros együttműködésben lesznek, és osztoznak az értékeken. Az igazgatói tanács összetételét érintő döntésnek nem lesz negatív hatása a cég működésére nézve.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére