Kisműholdakat bocsát fel megfizethető áron a magánűripar legújabb szereplője

A Rocket Lab a hétvégén sikeresen teljesítette első éles küldetését: az Electron nevű hordozó hét űreszközt állított pályára.

Kisműholdakat bocsát fel megfizethető áron a magánűripar legújabb szereplője

A kaliforniai székhelyű, rakétáit jelenleg Új-Zélandról indító székhelyű cég a vasárnapi start előtt mindössze két tesztkilövést hajtott végre. Az első során 2017 májusában, a hordozórakéta a kommunikációs rendszer földi részének meghibásodása miatt nem tudta pályára állítani rakományát. A második, 2018 januárjában végrehajtott kilövés viszont már sikeres volt, ennek során az Electron rakétával négy CubeSatot juttattak alacsony Föld körüli pályára.

A januári startot követően azonban nehezen sikerült továbblépni a cégnek. A most vasárnapi küldetésnek többször is nekifutottak, de a startot mindannyiszor le kellett fújni a hordozórakéta rendszerében felfedezett hibák miatt. Végül a rakétát néhány helyen módosították, és úgy tűnik, hogy a változtatások beváltak, hiszen az Electron minden gond nélkül a levegőbe emelkedett. A rakéta hat kisműholdat és egy fékezőernyős kísérleti rendszert vitt magával.

Utóbbi tervezői azt akarják vizsgálni, hogy hasonló beépített ernyőkkel lehetséges-e passzívan visszairányítani a földi légkörbe a kisebb űreszközöket küldetésük végeztével, hogy azok ne növeljék a Föld környékén már jelenleg is tetemes mennyiségben jelen levő űrszemét mennyiségét.

Galéria megnyitása

Ahogy már említettük, az Electront kifejezetten kisműholdak felbocsátásra fejlesztették ki, amivel az első szereplő a piacon. A hasonló, cipősdoboznál kisebb űreszközöket eddig vagy nagyobb rakétákkal, nagyméretű műholdak mellett másodlagos vagy harmadlagos rakományként vitték fel, vagy a Nemzetközi Űrállomásról dobálták ki. Amivel az anyagiakon túl az is probléma volt, hogy a kisműholdak tervezőinek kevés beleszólásuk volt abba, hogy milyen magasságú és irányú pályára kerülnek űreszközeik.

A 17 méter magas, 12,5 tonnás Electron azonban ideális ezekhez az űreszközökhöz. A hordozó 150–225 kilogramm terhet képes 600–800 kilométer magasságú, napszinkron pályára állítani, de persze a jövőben más típusú alacsony pályák is megvalósíthatók lehetnek a megrendelő igényei szerint. Ami ideális lehet a kisműholdak számára, amelyek esetében eddig a fellövés módja miatt ilyen alacsony pályák elérésére nem nagyon volt mód.

Egy-egy kilövés nagyjából 6 millió dollárba kerülhet a jövőben, és a Rocket Lab a jövő évben már 16 startot tervez megvalósítani. Hogy ezt teljesíteni tudják, nemrégiben Új-Zélandon is nyitottak egy gyárat a meglévő, kaliforniai összeszerelő létesítmény mellé. És 2019-ben már várhatóan az Egyesült Államokból is lesznek rakétaindítások, a cég ugyanis szert tett egy új kilövőállásra is, a NASA Wallops-szigeten található bázisán.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap