Shop menü

KIRÁNTJA A TALAJT A FAPADOS MESSENGER ALÓL A META

A szerényebb mobilokra szánt Messenger rövidesen megszűnik, ez pedig milliókat érinthet érzékenyen.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Kirántja a talajt a fapados Messenger alól a Meta

A Facebook üzenetküldő szolgáltatása, a Messenger már több mint 12 éve különálló alkalmazás révén érhető el az iOS-t és Android operációs rendszert futtató okostelefonokon. Az évek alatt ez borzasztóan meghízott és nagyon sok funkciót kapott, így eléggé kinőtte a szerényebb képességű mobilokat, ami az Android esetében problémát jelentett.

A fejlesztők 2016-ban elindították a Messenger Lite alkalmazást, most pedig kiderült, hogy ez a végnapjait éli, kevesebb mint egy hónapja maradt hátra.

A Meta szóvivőjének beszámolója szerint szeptember 18-ig marad még elérhető a Messenger Lite, ezt követően a felhasználók kénytelenek lesznek más elérési lehetőséget választani. Jellemzően fejlődő régiókban lehet ennek különösen nagy hatása, ahol a mai napig az olcsóbb és öregedőfélben levő készülékek vannak használatban. Még utoljára megnézné, milyen is volt az a Messenger Lite? Nos, felejtse el. Hivatalos forrásból már nem beszerezhető az alkalmazás, a Meta gondoskodott arról, hogy a leállítás híre előtt eltűnjön a kínálatból a szóban forgó app. Csak azok tudják már ezt elérni, akiknek fent van a készülékén, de azok sem sokáig.

Kiemelte a vállalat, hogy nem kell aggódni amiatt, hogy ez bármilyen formában adatvesztéssel járna, a felhasználói információkra, beszélgetési előzményekre nem lesz semmilyen negatív hatása a Messenger Lite felszámolásának. Az egyetlen problémát az jelenti, hogy már csak komplexebb környezetben lesz elérhető a szolgáltatás. Egyébként egy ideje már nem tartotta magát az eredeti céljához, az évek során ez is hízott. Eredetileg úgy jelent meg, hogy nem nagyobb 10 MB-nál de 54 MB-os méret mellett megy nyugdíjba.

Galéria megnyitása

A Messenger androidos alkalmazása egyébként döbbenetesen gyenge pontszámmal szerepel a Google Play Áruházban, mindössze 3,1-es értékeléssel rendelkezik, miközben 87,7 millió alkalommal lett pontozva. Tehát szó nincs arról, hogy könnyű lenne befolyásolni az átlagját. Nagyon sokan húzzák le a szoftvert teljesítményproblémák okán, és ez a jövőben csak még rosszabb lesz, ha azoknak is a teljesértékű appot kell majd felpakolnia, akiknek a készülékén eddig a Messenger Lite futott.

Ma már talán nincs ennek akkora tábora, mint évekkel ezelőtt, hiszen szerencsére mostanra az olcsóbb mobilok is viszonylag elfogadható teljesítménnyel rendelkeznek, de ettől függetlenül sokakat érinthet ez a lépés érzékenyen. Több millió alkalommal telepítették a Messenger Lite-ot az évek során, és egyébként ennek 4,2 pontos értékelése volt a Play Áruházban, ameddig szerepelt a palettán, hiszen ma már ezt nem lehet elérni.  

Öröm az ürömben, hogy egy „fapados” alternatíva még azért maradt. A Meta szóvivője a bejelentésében elmondta, hogy a Messenger mellett a Facebook Lite még elérhető marad. Ezen belül pedig a felhasználóknak arra is lehetősége van, hogy elérjék az üzeneteiket. Ez sem különösebben hardverigényes app, de azért a Messenger Lite-tól mindenképpen komplexebb, hiszen a Facebook legtöbb funkciója elérhető benne. A Facebook Lite-ot több mint 1 milliárd alkalommal telepítették, ez valószínűleg még nagyon hosszú ideig velünk lesz.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére