Kínába küldött adatokat néhány Nokia

A HMD Global pedig villámgyorsan előállt a magyarázattal.

Kínába küldött adatokat néhány Nokia

Néhány napja derült fény arra, hogy bizonyos Nokia okostelefonok kínai szerverekre próbáltak adatokat eljuttatni Európából. Eddig még ilyen problémával nem szembesülhettek a HMD Global eszközök vásárlói, és mint az mostanra kiderült, egy meglehetősen érdekes hiba miatt történt ez az eset. Nem szabálytalan adatgyűjtésről vagy a felhasználók megfigyeléséről van szó a cég elmondása alapján.

Egy norvég lap számolt be arról, hogy néhány Nokia 7 Plus okostelefon személyes információkkal bombáz egy olyan szervert, ami Kínában található, ahol a HMD Global eszközöknek egy jelentős része készül. A szóban forgó mobilok személyes adatokat osztottak meg látszólag illetéktelen féllel. A Nokia 7 Plus modellek olyan adatokat jutattak el Kínába, mint a pillanatnyi földrajzi helyzet, a használatban levő SIM kártya sorszáma, és a szerkezet egyedi azonosítója, széria száma. Ezek az információk ráadásul titkosítás nélkül indultak el a világ másik részére.

Galéria megnyitása

A jelentés szerint az érintett okostelefonok minden olyan alkalommal adatküldést indítottak, amikor be lettek kapcsolva, vagy feloldották a képernyőjüket valamilyen módon. A Nokia 7 Plus készülékek egy olyan szerverre igyekeztek információkat eljuttatni, ami a China Telecom tulajdonában van. Hogy miért küldenek az okostelefonok információkat az egyik legnagyobb kínai szolgáltatónak Európából? Nos, a hivatalos magyarázat szerint azért, mert eltévedtek.

A HMD Global közleményben számolt be arról több szaklapnak is világszerte, hogy valójában nem arról van szó, hogy szabálytalanul próbáltak az eszközök adatokat gyűjteni, hanem arról, hogy egész egyszerűen rossz országba kerültek leszállításra, és ettől a szoftver hibába futott. Egy Nokia 7 Plus szállítmány az év elején nem Kínában kötött ki, hanem Norvégiában, az pedig teljesen bevett szokás a cég elmondása alapján, hogy a fent említett adatokat egyszer a mobilok elküldik az adott szolgáltató részére, ezzel regisztrálják a garanciális idő indulását. Az adatküldés azért vált ebben az esetben állandóvá, mert a másik fél nem küldött visszaigazolást.

A finnek tisztában voltak azzal, hogy egy kellemetlen logisztikai hibát vétettek, mikor nem megfelelő helyre küldtek egy szállítmányt a Nokia 7 Plust. A vállalat már februárban megtette a szükséges lépéseket, és kiküldött egy olyan szoftverfrissítést az érintett masinák számára, ami tisztába teszi a hátterüket, leállítja a téves adatküldéseket. Ugyanakkor a HMD Global információ alapján nem telepítették ezt az összes készülékre a tulajdonosok. A finn alakulat talán jobban tette volna, ha visszahívja azokat az okostelefonokat, melyek rossz régióban kerültek forgalomba, ezzel megelőzhető lett volna a mostani eset.

Napjainkban, amikor az adatvédelem nagyon komoly hangsúlyt kap, ez a mostani eset akkor is aggályos lehet a felhasználók számára, ha nem szándékosság állt a hátterében, hanem más hiba csúszott a gépezetben. A rövid közleményében a HMD Global igyekezett kiemelni, hogy komolyan veszi a személyes adatok védelmét, és persze a biztonság garantálását is. Remélhetőleg a jövőben nem fut bele több ilyen esetben a vállalat, aki tavaly egyébként a piac legnagyobb növekedését produkálta éves viszonylatban, és valószínűleg idén is folytatni fogja az előmenetelést.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap