Kiderült, meddig lehet még Windows 7 OEM licencet vásárolni

A Windows 7 OEM licencek értékesítése alig egy év múlva ér véget, és a Windows 8.1 OEM licencek is csak eddig kaphatóak. A Windows 8 már jövő nyáron búcsúzik.

Kiderült, meddig lehet még Windows 7 OEM licencet vásárolni

A Microsoft frissítette a különböző OEM Windows licencek életciklusait tartalmazó listát, amelyből kiderül, hogy a Windows 7 2016. október 31-ig lesz elérhető az OEM-ek számára, ezután újabb számítógépekre már nem lehet előtelepíteni a szoftvert. A Windows 8.1 esetében szintén az említett időpontban fejeződik be a licencértékesítés.

A nem túl jó hírnevű Windows 8, amely a Microsoft első "modern" Windows kiadása volt, még ennél is hamarabb tűnik el a piacról, ugyanis a Windows 8 esetében csak 2016. június 30-ig értékesítik az OEM licenceket. Ez azt jelenti, hogy az említett dátumok után már csak a raktárkészletek erejéig lehet majd olyan komplett konfigurációt vásárolni, amelyre előtelepítették az említett három előző generációs Windows valamelyikét.

Noha az említett operációs rendszerek OEM licenceinek értékesítése már jövőre befejeződik, a Microsoft természetesen még hosszú évekig biztosít hozzájuk terméktámogatást: a Windows 7-hez 2020-ig, a Windows 8-hoz pedig 2023-ig érkeznek majd a kisebb-nagyobb javítások.

A Microsoft általában egy adott Windows kiadás értékesítését két évvel az azt követő változat megjelenése után szokta leállítani. A Windows 7 esetében emiatt már 2014 októberében el kellett volna jönnie az OEM licencértékesítés utolsó napjának, ám a Windows 8 meglehetősen kedvezőtlen fogadtatása miatt végül alaposan meghosszabbították a Windows 7 licencértékesítési ciklusát.

A váltás átlagelhasználói szinten elég jól halad, de az üzleti felhasználókat rendszerint nehéz rávenni, hogy a Windows legfrissebb változatát használják – ennek általában több oka is van. Az egyik legfontosabb a meglévő szoftveres- és hardveres infrastruktúrával való kompatibilitás kérdése. Most azonban úgy tűnik, a Microsoftnál már biztosak abban, hogy az üzleti felhasználók is megkezdik az áttérést Windows 7-ről Windows 10-re – a Windows 7-es, 8-as és 8.1-es OEM licencek értékesítésének tervezett befejezése erre utal.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward