KF sorozatú processzorok és új HEDT platform az Inteltől

Rengeteg információ szivárgott ki a Gigabyte egyik privát rendezvényéről, így most ezekből csemegézünk.

KF sorozatú processzorok és új HEDT platform az Inteltől

KF sorozatú kilencedik generációs Core processzorok is forgalomba kerülnek?

A Gigabyte belsős prezentációja alapján úgy néz ki, hogy négy KF sorozatú Intel processzor jelenik meg a nem is oly távoli jövőben, amelyek a Core i9-9900KF, a Core i7-9700KF, a Core i5-9600KF és a Core i3-9350KF jelölést kapják. A „KF” jelzésből a „K” betű a szorzózár-mentességre utalhat, ahogy azt már megszokhattuk, az „F” pedig az inaktív vagy fizikailag hiányzó iGPU-ra hívhatja fel a figyelmet.

Hasonló dologra korábban már volt példa, azaz jelentek már meg olyan Intel processzorok, amelyek nem rendelkeztek aktív iGPU-val. Ezzel a gyakorlattal a vállalat azokat a processzorlapkákat értékesítheti, amelyeknél az iGPU részleg valamely komponens vagy komponensek hibái miatt nem használható az eddig piacra dobott modelleknél, a processzor részleg azonban hibátlan, így kár lenne eldobni a lapkát, ha abból profitot is lehet generálni egy kis kreativitással.

Galéria megnyitása
Egyelőre csak ennyi tudható

A „KF” sorozatú lapkáknál akár fizikailag is hiányozhatna az iGPU, ami csökkentené a lapkák komplexitását, ez pedig a lapkaméretre és a kihozatali arányra is pozitív hatást gyakorolhatna. A nyolcmagos lapkáknál 15%-os, a hatmagos lapkáknál pedig nagyjából 25%-os területcsökkenést eredményezne az iGPU elhagyása, már amennyiben tényleg ez a terv és nem a hibás egységek egyszerű letiltása.

Mivel az Intel háza táján a 14 nm-es csíkszélesség leterheltsége miatt elég nehéz teljesíteni a piaci megrendeléseket, hiszen annyiféle termék készül ezzel a technológiával, amennyit a jelenlegi kapacitással nem lehet győzni, így a „KF” sorozat bevezetése jó megoldás lenne a helyzet javítására. A „K” sorozatú processzorokat rendszerint úgysem azért veszik, hogy az iGPU-t használják, vagyis az esetek többségében mindenképpen kerül videokártya az adott gépbe, így az iGPU-ra nincs is nagy szükség. Fogyasztás terén az iGPU elhagyása számottevő előnyt egyébként nem hozna, hiszen az inaktív iGPU-t le tudja választani a rendszer a tápellátásról (Power Gating), így a lapka felhasználó által letiltott részlege nem fogyaszt feleslegesen.

A dia szerint a„KF” sorozatú processzorok mellett „F” sorozatú termékek is érkeznek, amelyek a fenti logika alapján szorzózáras kivitelben, de iGPU nélkül kerülnek a boltok polcaira. Az újdonságok között első körben két modell kap helyet: az egyik a Core i5-9400F, a másik pedig a Core i3-8100F lesz.

Jön a Glacier Falls HEDT platform és néhány egyéb friss lapkakészlet is

Az Intel aktuális HEDT platformja, a Basin Falls Refresh október folyamán mutatkozott be és sok újítást igazából nem hozott: processzorok frontján csak minimális előrelépés történt, ami azért mindenképpen üdvözlendő, az X299-es platform azonban változatlan maradt, igaz, néhány új alaplap azért érkezett. Úgy tűnik, hogy a Basin Falls Refresh nem lesz egy hosszú életű sorozat, ugyanis az Intelnél már a következő generáció, a Glacier Falls érkezésére készülnek, amire egy nemrég kiszivárgott belsős prezentáció utal. Ez a dia egyébként szintén a Gigabyte egyik rendezvényéről szivárgott ki, csak úgy, ahogy a következő generációs Ryzen processzorok érkezésére utaló anyag. A Glacier Falls platform a jelek szerint a következő év második negyedévének végén, illetve harmadik negyedévének elején debütálhat. A friss processzorokkal és magával a platformmal kapcsolatban egyelőre nem érkeztek részletek.

Galéria megnyitása Csak ez a dia szivárgott ki (egyelőre) A jobb oldalt látható dia az új HEDT platform mellett azt is elárulja, hogy asztali fronton két új lapkakészlet érkezik, amelyek a belépőszintet, illetve a kereskedelem fő áramát veszik célba. Az egyik a B365 Express, míg a másik a H310C Express – utóbbi igazából a H310-es lapkakészlet korábban emlegetett 22 nm-es változata lesz, amelynek gyártásába a hírek szerint a TSMC is beszállt. Hogy a B365 Express is 22 nm-es csíkszélességgel készül-e? Erre elég nagy az esély, hiszen így tehermentesíteni tudná az Intel az igencsak leterhelt 14 nm-es gyártósorokat, amelyek nem győzik a piaci igények kielégítését, így egyes processzorokból kisebb hiány alakult ki az elmúlt hónapok során. És ez a hiány sajnos az árak alakulásán is meglátszik…

A két új lapkakészlettel szerelt alaplapok várhatóan erősebb VRM-et kapnak, mint aktuális társaik, így a belépőszinten is gond nélkül alkalmazhatóak lesznek a kilencedik generációs Core sorozat hat- és nyolcmagos tagjai, amelyek akár 140 wattnyi teljesítményt is igényelnek, ha aktiválódik a Turbo Boost szolgáltatás.

Jelenleg még arra is van esély, hogy a B365 Express lapkakészletnél bevezetik a tuning támogatást annak érdekében, hogy az újdonság konkurenciát állíthasson az AMD B450-es lapkakészletének, ami ugye lehetőséget biztosít a túlhajtásra.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap