Intel H310-es alaplapok Windows 7 támogatással?

2016 óta az új processzorokhoz új operációs rendszer kell, ám ezt a jelek szerint éppen megkerüli az Intel, ugyanis partnerei friss H310-es alaplapokat dobnak piacra, amelyekhez Windows 7 támogatás is jár.

Intel H310-es alaplapok Windows 7 támogatással?

Iparági információk szerint új H310-es lapkakészlettel szerelt alaplapok érkeznek, amelyek a lapkakészlet legfrissebb revízióját alkalmazzák és Windows 7 támogatást is biztosítanak a Coffee Lake processzorok mellé.

Galéria megnyitása ASUS Prime H310M-D R2.0 Ez azért jó hír, mert a Microsoft 2016-ban korlátozta a támogatott processzorok körét Windows 7 alatt, vagyis a később érkező AMD RYZEN, illetve Intel Kaby Lake és Coffe Lake processzorokhoz – meg még néhány egyéb modellhez is – Windows 10 operációs rendszert kell használni. A lépést azzal indokolta, a Microsoft, hogy a modern hardverben rejlő lehetőségek kiaknázásához modern szoftver kell, ami igaz is, ám az is benne lehetett a dologban, hogy növelni szerették volna a Windows 10 piaci részesedését. A Windows 7 persze még így is népszerű a felhasználók körében, legyen szó otthoni vagy éppen üzleti konfigurációkról, ugyanis sokan nem tudnak, vagy éppen egyszerűen nem akarnak Windows 10-re váltani.

A „második generációs” H310-es alaplapok pont őket veszik célba, ugyanis ezekhez a termékekhez 32- és 64-bites Windows 7 driverek is érkeznek, amelyek az Intel Management Engine Interface, az Intel Rapid Storage Technology, valamint az USB 3.0-s vezérlők működését segítik. Ezzel együtt megfelelő audió és GbE driverek is érkeznek az újdonságokhoz, egy komoly hiányosság azonban így is alaposan beárnyékolja az erőfeszítést. Az Intel a jelek szerint továbbra sem akar Windows 7-es drivereket írni HD/UHD sorozatú integrált videó vezérlőihez, így ezeket mellőzni kell majd, vagyis mindenképpen külön videokártya használatára lesz szükség. Fontos azt is kiemelni, hogy az új lapkakészlet új eszközazonosítót kap, vagyis a hozzá készített Windows 7-es driverek csak vele fognak együttműködni, egyéb 300-as sorozatú lapkakészletekkel nem, így a Windows 7 támogatás eléréséhez mindenképpen új alaplapra lesz szükség.

A H310-es lapkakészlettel szerelt alaplapok a nagy teljesítményre és modern technológiákra vágyó felhasználók számára nem lesznek jók, hiszen nem lesz rajtuk USB 3.1 Gen2-es port, valamint PCIe 3.0-s sávokat és Intel Optane Memory Cache Drive támogatást sem kínálnak majd – ezek többségét persze úgysem támogatja a Windows 7 sem.

Nagy kérdés, hogy az Intel magánakciójában partner lesz-e a Microsoft, ugyanis a modern hardvert alkalmazó Windows 7-es konfigurációkhoz szükség lenne folyamatos frissítésekre is, ám a Microsoft eddig nem beszélt hasonló tervekről, így az Intel kezdeményezése egyelőre meglehetősen egyoldalúnak tűnik. A Microsoft még 2017 márciusában zárta ki a Windows Update rendszerből azokat a Windows 7 és Windows 8.1 alapú konfigurációkat, amelyek AMD RYZEN, Intel Kaby Lake vagy Qualcomm 8996-os processzort alkalmaznak – és természetesen az ezeknél újabb processzorokat is érinti a korlátozás. Az új alaplapok elsősorban a Windows 7-hez ragaszkodó vállalati szektor számára jöhetnek jól, valamint az OEM partnerek is profitálhatnak majd belőlük, de átlagfelhasználói szinten is jó hír lehet a Windows 7 támogatás megléte. A Windows 7 egyébként még mindig elég magas piaci részesedéssel rendelkezik, és a jelek szerint nem igazán akar nyugdíjban menni.

A speciális H310-es alaplapok az ASUS és a Gigabyte hivatalos weboldalán már fel is tűntek, ami arra utal, hogy már nem kell sokat várnunk kereskedelmi forgalomban történő megjelenésükre sem. Az aktuális kínálatról az alábbi felsorolás ad képet.

ASUS:

Gigabyte:

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap