Shop menü

KÉTSEBESSÉGES KAMERASZENZORT FEJLESZTETT A SONY

Az IMX675 folyamatosan tud majd videózni két különböző csatornán, eltérő képkockaszámmal.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Kétsebességes kameraszenzort fejlesztett a Sony

A Sony képszenzorjai globálisan ott vannak szinte minden területen, köszönhetően annak, hogy magas minőséget képviselnek, és esetenként egészen izgalmas újításokat biztosítanak. Ilyen a hírünk alanya is, ahol a világon elsőként sikerült azt megoldani, hogy egy szenzor egyidejűleg kétféle kiolvasási módban üzemelhessen.

Az IMX675 névre hallgató érzékelőt ruházta fel ezzel a különleges lehetőséggel a Sony, és jelen állás szerint biztonsági kamerákban bukkanhat majd fel ez a fejlesztés. De miről is van itt szó egészen pontosan? Nos, egy hagyományos érzékelő képes lehet mozgóképet rögzíteni például 30, 60, 120 vagy tetszőleges FPS-sel, és itt a történet ebből a szempontból véget is ér, de az IMX675-nél más a helyzet. Ez a szenzor meg tudja azt oldani, hogy 40 és 320 FPS-sel is rögzítsen folyamatosan, különálló csatornákat használva.

Galéria megnyitása

A mérnökök kidolgozták annak a módját, hogy az IMX675 teljes felületén tudjon videózni például 10 FPS-es tempóval, miközben a kamera kezelője kijelölheti a képnek egy kisebb részét, amit pedig lényegesen nagyobb sebességgel figyel folyamatosan a rendszer. Így megoldható az, hogy egy utcai biztonsági kamera a teljes elé táruló környezetet vegye egy átlagos tempóval, viszont egy közeli kereszteződésre nagyobb figyelmet helyezzen, és azt már nagy sebességgel rögzítse, hogy adott esetben egy baleset részletesebben legyen megörökítve.

Galéria megnyitása

Ez pedig nem az egyedüli trükkje a Sony újdonságának, ez ugyanis már megkapta a STARVIS 2 technológiát is. Ennek köszönhetően az átlagosnál lényegesen nagyobb lesz az érzékenysége, valamint a dinamikatartománya is rendkívülien alakulhat. A japán mérnökök által megalkotott és szabadalmaztatott struktúra révén akár 78dB-es érzékenység is összehozható. Ennél persze vannak nagyobb érzékenységű érzékelők is, de ez az érték 2,5-szer nagyobb, mint egy tipikus szenzornak az érzékenysége.

Fontos azt is elmondani a Sony IMX675 esetében, hogy alacsony a fogyasztása. Ennek köszönhetően egyszerűbb lesz telepíteni, hiszen akár még napelemről is lehet majd működtetni. A felvételei pedig továbbíthatóak vezeték nélküli átviteli technológiát alkalmazva. Elsőre tehát lehet, hogy nem tűnik lényegesnek ilyen egységnél a fogyasztás, pedig egyáltalán nem elhanyagolható dologról van szó. Kisebb fogyasztás mellett a tervezőknek több lehetősége van még a biztonsági kamerák fejlesztésénél is.

Galéria megnyitása

Nem volt még szó róla, hogy az értékelő egyébként 1/3,1 hüvelykes. Szóval nagynak semmi esetre sem nevezhető, annak ellenére, hogy kiemelkedő az érzékenysége. Azonban a felbontását tekintve sem éppen izgalmas, csak 5,12 megapixeles felvételek készítésére alkalmas. A képpontok mérete 2 mikron, és 12 bites HDR+ anyagok rögzítése esetén is képes elérni a 60 FPS-t, 10 bit mellett pedig 80 FPS-t támogat. A hagyományos Bayer szűrő révén pedig színes képet ad, amit azért érdemes tisztázni, egy biztonsági kamerákhoz szánt érzékelőnél.

Arról nem beszélt a Sony, hogy mikor és hol kerülhet majd bevetésre az IMX675, de mivel itt ipari felhasználás az elsődleges, fogyasztói biztonsági kameráknál aligha lesz egyhamar ilyen megoldás, de mindenképpen érdekes lenne, ha szélesebb közönséghez is eljutna a fejlesztés.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére