Készül a Huawei saját rendszere, és egészen meglepő lehet

Rengeteg pletykákat lehet hallani a Huawei saját operációs rendszeréről, talán nemcsak a mobilokat fogja célozni.

Készül a Huawei saját rendszere, és egészen meglepő lehet

Miután az amerikai elnök döntése nyomán – más vállalatok mellett – a Google bejelentette, hogy szakítani fog a Huawei-jel, gyakorlatilag azonnal szárnyra kapott több olyan hír is, hogy a színfalak mögött a kínaiak már készítik a saját operációs rendszerüket az Android leváltására. Most azt fogjuk megnézni, hogy milyen információkat lehet erről hallani.

A Huawei állítólag már 2012 óta dolgozik egy olyan rendszer fejlesztésén, ami adott esetben képes lenne helyettesíteni az Androidot. Ez nem meglepő, hiszen a legnagyobb gyártóknak általában vannak olyan törekvéseik, hogy menekülő utakat hozzanak létre ilyen váratlan esetekre, a Huawei számára ebben a helyzetben a „b terv” a HongMeng OS vagy a Kirin OS lehet, legalábbis a legtöbb forrás ezekről a nevekről számolt be. A legfrissebb hírek viszont már arról szólnak, hogy a cég berkeiben egyébként „Project Z” fejlesztési néven fut az az operációs rendszer, ami akár az Android helyetteséül is szolgálhat a későbbiekben.

A pletykák meglehetősen kuszák, részben biztosan alaptalanok is. A megjelenéssel kapcsolatosan például már nagyon sok különböző teóriát lehetett olvasni a napokban. A legpozitívabb híresztelések szerint a Huawei operációs rendszere már 2019 őszére elkészülhet. Ha valóban így alakulna, akkor a Mate 20 termékcsalád utódja már ezzel kerülhetne forgalomba az év végén. Viszont vannak olyan feltételezések, hogy a kínai alakulat csak 2020 tavaszára hozhatja össze az Android riválisát, amit fel tud használni az okostelefonjain. És akadnak olyan információk is, melyek szerint még ez is túl pozitív, és igazából még tovább kell majd várni a Huawei megfelelő megoldására.

Galéria megnyitása

Arról is többfajta értesülést lehet hallani, hogy pontosan milyen operációs rendszeren dolgozott eddig a vállalat. A legtöbb hír egész egyszerűen csak egy okostelefonokon, táblagépeken bevethető megoldásról szól, ami alkalmas lesz arra, hogy az Androidot kiváltsa. Más pletykák már arról tesznek említést, hogy a Project Z egy olyan belső fejlesztés volt eredetileg, amit csak Kínában szeretett volna hasznosítani a vállalat, és elsősorban viselhető kiegészítőkre, és más intelligens szerkezetekre lett volna tervezve, de így módosul a terv. A legvadabb elmélet szerint viszont a Huawei egy olyan operációs rendszerrel készül, ami nem fog mobilokra limitálódni, de még csak viselhető kiegészítőkre és más intelligens eszközökre sem, hanem szinte bárhol be lehet majd vetni. A Dolgok Internete (IoT) megoldásoktól az okostelefonokon át a személyi számítógépekig mindenhol helytállhat, pont, mint a Google-nél készülő Fuchsia OS, ráadásul ez állítólag még az androidos applikációk futtatását is garantálni fogja. És, ha ez nem lenne már éppen elég, még 60 százalékos gyorsulást is kilátásba lehet helyezni.

Pillanatnyilag elképesztően nehéz pusztán átlátni is a teóriákat, de bármi is legyen igaz ezekből a pletykákból, az biztos, hogy a Huawei egyelőre kapott egy kis haladékot (3 hónap) az Egyesült Államoktól arra, hogy rendezze a sorait. És így a cég amerikai partnerei is megfelelően fel tudnak készülni a szakításra. Jelen állás szerint augusztus 19-ig van biztosítva a Huawei számára, hogy hozzáférjen az amerikai termékekhez, ezt követően csak megfelelő engedélyek megszerzésével lesz erre lehetősége.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap