Készül a duplakijelzős, androidos appokat futtató Surface a Microsoftnál

Ismét előkerült a kinyitható Surface terve, és több részletről is szó esik az eszköz kapcsán.

Készül a duplakijelzős, androidos appokat futtató Surface a Microsoftnál

Már több mint egy éve lehetett olyan híreket hallani, hogy a Microsoft egy olyan eszközt szeretne létrehozni, amit könyvként lehet szétnyitni, és igazán különleges lehetőségekkel szolgál. Némi csendet kövezően a napokban friss pletyka látott napvilágot a Surface kapcsán, ami állítólag jövőre valósulhat meg.

A híresztelés alapján a Microsoft egy olyan szerkezeten dolgozik titokban, ami még viszonylag hordozható, és kifejezetten nagy képernyőfelületet képes a tulajdonosok elé tárni szükség esetén. Az IHS Markit piackutató azt állítja, hogy a redmondi szakemberek egy olyan készüléken munkálkodnak, ami kettő, egymás mellé szorosan elhelyezett kijelzőt tartalmaz, és úgy lehet ezt összehajtani, hogy a panelek szembe kerülnek egymással a házon belül. Elvileg a különleges megoldás kettő darab 9 hüvelykes képernyőt foglal majd magában, melyek hagyományos, 4:3-as képaránnyal rendelkeznek. Az IHS Markit beszállítói információkra alapozza a jelentését.

Amennyiben a piackutató által közöltek tényleg megvalósulnak, és a menetrend szerint halad a készülékkel a Microsoft, abban az esetben 2020 első negyedévében, vagy legalábbis az első felében bemutatkozhat a termék. A szerkezet állítólag a Centaurus kódnévre hallgat (korábban egy hajtogatható személyi számítógép kapcsán lehetett hallani az Andromeda névről is), és nemcsak az lesz az érdekessége, hogy kettő kijelzővel és összehajtható dizájnnal fog rendelkezni, hanem például az is, hogy futtatni fogja az Androidra szabott applikációkat. Az eszközön a Windows Core OS (WCOS) operációs rendszer teljesíthet szolgálatot, ami elvileg egy könnyített változata a Windowsnak. Ez a megoldás azzal a céllal készülhet eredendően, hogy a Chromebook számára megfelelő ellenfelet tudjon felmutatni a Microsoft. És ez az elmondottak alapján képes lesz megfelelően lekezelni a duplakijelzős készülékeket.

Galéria megnyitása
Akár ilyen is lehet a Centaurus

Azt nehéz egyelőre megmondani, hogy az androidos applikációk használata pontosan hogyan működhet majd, de mindenképpen jó döntés lehet a Microsoft részéről, ha ezt megoldja. Az Android elképesztő felhasználói táborral rendelkezik, és folyamatosan növekvő appkínálat áll mögötte, ráadásul az emberek megszokták már a mobilon bevált programokat, és biztosan örömmel vennék ezeket használatba egy ilyen hordozható gépezeten. Viszont a redmondiaknak egy ilyen lépés esetén valószínűleg létre kell majd hoznia egy saját piacteret, mert az borítékolható, hogy a Google Play-szolgáltatásokhoz nem lesz hivatalos úton hozzáférése.

Az IHS Markit úgy véli, hogy a Microsoft a hardveres alapokat tekintve nem szándékozik kísérletezni, nem ARM alapokon képzeli el a terméket, hanem egy Intel processzorra bízhatja a meghajtást. Egy olyan egység kerülhet itt a képbe, ami 10 nanométeres csíkszélességen készül, és kiemelt hatékonysággal szolgál. Abban is hisz a piackutató, hogy biztosítva lesz a mobil hálózati kapcsolat, ezen a fronton viszont a 4G LTE és az 5G egyaránt elképzelhető opció lehet. A Surface Centaurus eszköznél állítólag kiemelt partnerként lesz jelen az Intel; közel állnak a projekthez az Intel szakemberei annak érdekében, hogy a lehető legjobb alapot teremtsék meg a számára.

Galéria megnyitása
Egy korábbi prototípus a Microsofttól

A Microsoft állítólag már egy belső, zárt értekezleten megmutatta néhány alkalmazottnak a masinát, és talán még az idei évben a nagyközönség is megcsodálhatja majd. A vállalat többször rendezett már New York városában, októberben Surface eszközökkel foglalkozó eseményt, és nem lenne meglepő, ha ez a duplakijelzős masina is egy ilyen rendezvény keretében kerülne a kamerák kereszttüzébe először.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap