Shop menü

KEDVENC KÖVETŐ KAMERÁT CSINÁLHATUNK MAJD AZ IPHONE-BÓL AZ APPLE ÚJÍTÁSA RÉVÉN

Egy olyan API-n is dolgozik az Apple, mellyel a mobil képes lesz motoros mozgatást kínáló állványokkal együttműködni, és közben kamerás követést biztosítani.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Kedvenc követő kamerát csinálhatunk majd az iPhone-ból az Apple újítása révén

A WWDC nyitórendezvényén nem beszélt minden fejlesztésről az Apple, amin jelenleg dolgozik, remek példa erre most az, hogy a vállalat honlapján felbukkant egy dokumentáció arról, hogy a házi kedvencek követésére szolgáló funkcióval is rendelkezhetnek a jövőben az iPhone-ok. Már amennyiben megveszik a készülékhez a megfelelő motoros tartót.

Láttunk már korábban olyan mobilos kiegészítőket, amik képesek az okostelefonhoz úgy kapcsolódni, hogy a készülék tudja vezérelni az állványba épített motorokat, akár annak függvényében is, hogy a kamera mit lát. Így lehet a videózást még hatékonyabbá és simábbá tenni egy stabilizátor révén. A kamerás követést pedig most az Apple igyekszik továbbgondolni, és ennek eredményeként születhet meg az Animal Body Pose API.

Galéria megnyitása

Az új API képes lesz arról gondoskodni, hogy az iPhone-ok minden esetben felismerjék a kamerák elé kerülő háziállatokat, valamint gondoskodik arról, hogy a készülék a nyomkövetéshez szükséges információt is biztosítsa. Mindig igyekezni fog azt megoldani, hogy a szobában lófráló cica a kamera képének közepére kerüljön. Azt is fel tudja majd ismerni, hogy az állat milyen pózban van éppen, így meg tudja állapítani, hogy ül, fekszik vagy éppen ételhez próbál jutni a tálja körül sétálgatva.

Ha a felhasználó azt látja, hogy a kutyája ételt keres, akkor távolról, az okosotthon részét képező etető segítségével képes lesz arra, hogy kiadjon egy adat finomságot. Ilyen megoldásokból egyre több van a piacon, nem régen nekünk is volt alkalmunk kipróbálni az általunk is forgalmazott Tesla etetőt. Az Apple elmondása alapján akár azt is meg lehet majd oldani egy okosotthonon belül a megfelelő alkalmazások révén, hogy különböző interakciókba tudjanak lépni a készülékek. Megoldható lehet például automatikusan is az, hogy amikor látja a mobil kamerája, hogy a kedvenc az ételesénél leül, akkor magától utasítást ad arra, hogy biztosítson egy adag tápot.

A világ legdrágább kedvenc követő kameráját lehet majd összehozni így, hiszen lehetőség lesz arra, hogy az ember például egy iPhone 14 Pro Maxot párosítson egy olyan komplex mobilos állvánnyal, amiben legalább kettő motor van elhelyezve, és különböző tengelyeken tudja forgatni, dönteni a mobilt dokkolást követően. A fejlesztőknek akkor lesz elérhető a fent említett Animal Body Pose API, ha integrálják a DockKit névre hallgató szoftverfejlesztői csomagot is.

Galéria megnyitása

„Automatikus tárgykövetést lehet majd elérni akár 360 fokos szögben is, a felhasználó át tudja majd venni a kontrollt, hogy módosítsa a képkeretezést a követés során, teljes szabadsággal kezelheti a motorokat szükség esetén, és akár egyéb témák követésére is be lehet majd állítani a modellt” – olvasható az Apple leírásában. Szóval, mint egy biztonsági kamerát, szabadon lehet majd kezelni a motorikusan mozgatott állványt, és körül tud nézni az ember távolról a lakás belátható részén ilyen módon.

Az új fejlesztés lehetőséget biztosít majd arra is, hogy a mobiltelefon videókat és fényképeket rögzítsen a lakásban fel-alá szaladgáló macskákról, kutyákról és egyéb témákról. Mivel az okostelefon ilyenkor folyamatos üzemben lesz, minden bizonnyal ezek az állványok tölteni is tudják majd az iPhone-okat „munka” közben. Valószínűleg a MagSafe technológiát is magukban foglalják majd ezek a szerkezetek.

Azt nem tudni, hogy ez a fejlesztés mikor és hol lesz először élesben bevetésen, nem konkrétan az iOS 17 egy újításáról van szó, hanem attól független megoldás ez az Apple-től. A WWDC-n sok kisebb előadás is van a fejlesztőknek, számos alternatív megoldás bukkan fel ilyenkor, és most is egy ilyen fejlesztésről beszélhetünk. Egyébként pedig már láttunk is hasonló próbálkozásokat, csak nem közvetlenül a cupertinóiaktól, kulcsra készen.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére