Shop menü

KARBON VÁZSZERKEZET MELLETT LETT NAGYON VÉKONY A XIAOMI MIX FOLD 4

A Xiaomi is előrukkolt az új hajtogatható mobiljával, ami remek kamerarendszert használ, bírja a vizet, és még a tömege is egészen kedvező.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Karbon vázszerkezet mellett lett nagyon vékony a Xiaomi Mix Fold 4

A Samsung és a Honor után mutatta be a Xiaomi a saját „foldable” csúcsmodelljét, és a Mix Fold 4 névre hallgató eszköz nagyon jól sikerült, csak azért kell szurkolni, hogy megvásárolható legyen globálisan. Az elérhetőséggel a Xiaomi hajtogatható eszközeinél azért még vannak gondok.

Az újdonság 6,56 hüvelykes külső képernyővel és 7,98 colos belső képernyővel lépett a színre. Mind a kettő egység LPTO AMOLED technológiát használ, és kiemelkedő fényerővel tud szolgálni. Ezek az egységek egyaránt képesek akár 3000 nites csúcsfényt produkálni, a teljes felületükön pedig 1700 nit leht a fényerő. Támogatott a széles skálán vezérelt képfrissítés, 1 és 120 Hz között tudják a mobilok a tartalom függvényében állítani a képfrissítést.

Galéria megnyitása

A Xiaomi igyekezett kívül belül ugyanolyan látványvilágot elérni, éppen ezért még a felbontásokat is úgy alakította, hogy kívül és belül ugyanúgy 418 PPI-s pixelsűrűség legyen, ez már egy remek érték. A kinti pandel 2520 x 1080 képpontos felbontást használ, a belső pedig 2488 x 2224 pixeles. 2160 Hz-es PWM vezérlést is biztosít az eszköz kívül-belül, így is kíméli a felhasználók szemét egyebek mellett. A hatjogatható képernyő védelmére a Xiaomi UTG réteget használ, míg a külső felületet Shield Glass üveg óvja.

Galéria megnyitása

A HyperOS grafikus felhasználói felület itt debütál hajtogatható okostelefonon, méghozzá az Android 14 operációs rendszert alapul véve. A Xiaomi minden más gyártóhoz hasonlóan arról kezdett beszélni, hogy már a mesterséges intelligencia is bevetésre kerül a szoftveres oldalon, sok kisebb-nagyobb funkciónál fog felbukkanni az MI. Arról azonban nem esett szó, hogy a frissítésekkel hogy áll majd a Mix Fold 4, pedig ez valószínűleg több embert érdekelne.

Galéria megnyitása

A fedlapon és a belső kijelzőben is van egy-egy „szelfikamera”, noha ebben az esetben egyébként már a főkamerát is lehet használni minden gond nélkül, még akár a videohívások során is. 16 MPixeles mind a kettő kamera, és ami kicsit szomorú, hogy még csak 4K támogatást sem tudnak, 1080p videózásra képesek.

Galéria megnyitása

Négy kamera is került a nagyon vékony Mix Fold 4 hátoldalára, és 15 mm-től 115 mm-ig terjedő gyújtótávval dolgozik, ami nagy szabadságot ad. A főkamera 50 MPixeles szenzort használ és F/1.7-es rekesznyílású optikán keresztül tekint a világra. A 1/1,49 colos szenzort használ a készülék optikai stabilizátorral, és még lézeres AF is segíti a munkáját az élességállítás során. 8K Ultra HD videózra képes a mobiltelefon 24 FPS mellett, és Dolby Vision HDR felvételt is tud készíteni.

Galéria megnyitása

Biztosított a készülékben egy ultraszéles látószögű kamera, ami 12 megapixeles szenzort használ. Van továbbá egy 50 MPixeles képalkotó, ami kétszeres optikai zoomra képes, és a makrózást is támogatja, egészen közelről lehet majd vele remek fotókat készíteni. Ezeken felül pedig még egy 10 megapixeles, periszkópos lencserendszerű, 5-szörös zoomot nyújtó kamera is található a fedélzeten. Mindegyik kamera, ami zoomra szolgál, biztosít optikai stabilizálást is, hogy a fotók kevésbé mozduljanak be, videók ne remegjenek.

Galéria megnyitása

A Xiaomi a Leica márkanevet itt is használja, Summilux fantázianevű optikák vannak a Mix Fold 4-nél használatba véve. A vállalat azt is elmondta, hogy használ Dual Native ISO technológiát, ennek köszönhetően gyengébb fényviszonyoknál is jobb minőségű felvételeket rögzíthet. MI alapú képszerkesztési lehetőségek is biztosítva lesznek itt, ahogy azt mostanra már más gyártók révén is kezdjük megszokni.

A Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 rendszerchipet vette használatba, ami igazából a legtöbb csúcsmobil számára a megfelelő alapot biztosítja jelenleg. A tervezők egy hatékony hőelvezető rendszerrel is megtoldották a készüléket, hogy bírja a huzamosabb terhelést. A rendszer számára biztosított RAM 12 vagy 16 GB lehet a Mix Fold 4-ben. A tárhely kapacitása 256 GB-tól 512 GB-on át egészen 1 TB-ig terjedhet, a vásárló választásának megfelelően.

Galéria megnyitása

5G-s az újdonság, és a Xiaomi még a műholdas kapcsolódási lehetőséget is garantálja, ami mindenképpen egy jó hír. Kétirányú adatkapcsolatot tud nyújtani ott is, ahol nincs hálózati lefedettség. Adott még a Mix Fold 4-nél az NFC chip, a fejlett A-GPS vevő, a Bluetooth 5.4 modul LHDC kiterjesztéssel is, és van még Wi-Fi 7 támogatás is.

Galéria megnyitása

A Mix Fold 4 nem lett a világ legvékonyabb hajtogatható mobilja, de nem sok választja el ettől a címtől. A szerkezet mindössze 9,74 milliméterre emelkedik ki a síkból, mikor össze van hajtva, és 4,59 milliméteres nyitott állapotában. A tömege pedig 226 gramm, pont mint a Magic V3-nek, ami ennél egy kicsit még kecsesebb. A Xiaomi tervezőo T800H nagy strapabíróságú szénszálas kompozitot használtak a belső struktúra alapjának. Ennek hála nemcsak, hogy vékony, de rendkívül ellenálló is a Mix Fold 4. A zsanér is új, és állítólag 500 ezer meghajtást is képes lesz elviselni.

Galéria megnyitása

Azt is hozzá kell tenni, hogy IPx8 tanúsítványt szerzett a mobiltelefon, tehát jól fogja bírni még a vizet is. 30 percet gond nélkül el tud viselni 1,5 méteres mélységben. Miközben elvileg tényleg elviseli még azt is, ha kis magasságból elejtik. Sztereó hangszórót is integráltak a készülékbe a szakemberek, hogy jó legyen a hangzása, van Dolby Atmos támogatás is, vezetéket fej- és fülhallgatót viszont csak az USB-C (3.2) csatlakozón keresztül kezel. Az ujjlenyomat-olvasó a kereten kapott helyet, így minden esetben jól hozzáférhető lesz.

Galéria megnyitása

Az akkumulátor két részletből adódik össze, így kapunk 5100 milliamperórányi tartalékot. A telep töltése 67 wattos teljesítménnyel történhet majd, legalábbis kábeles kapcsolat mellett. Lesz ugyanis vezeték nélküli töltési opciós is, méghozzá szerénynek egyáltalán nem nevezhető, 50 W-os teljesítményt támogatva. Még a gyári vezeték nélküli padon is villámgyorsan fog újult erőre kapni a mobil, a teljes feltöltése alig több mint 30 percet fog igénybe venni.

Galéria megnyitása

A Xiaomi Mix Fold 4 fehér, fekete és kék színben kerül a boltokba, valamint lesz még egy karbonmintás verzió is. A készülék ár a 9000 jüanról (445 ezer forint) indul 12/256 GB-os kivitelben, és 11 ezer jüanig (541 ezer fportin) terjed a paletta, ezért a pénzért már a karbon kivitelt lehet zsebre tenni 16 GB RAM-mal és 1 TB tárhellyel. A mobil forgalmazása Kínában már ezen a héten indul.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére