Jöhet az Android frissítési Kánaán?

Jöhet az Android frissítési Kánaán?

Bár egyelőre nem látni az eredményét a Project Treble-nek – amivel korábban már részletesen is foglalkoztunk –, a Google nagy reményeket fűz hozzá. A vállalat rendszeresen kiemeli a Project Treble-t, most például az Android Dev Summit eseményt követően beszélt arról, hogy ez az architektúra komoly változásokhoz vezethet a frissítések terén.

A keresőóriás egy fejlesztőknek szóló blogbejegyzésben beszélt érintőlegesen arról, hogy az Android 9.0 operációs rendszertől kezdve már az összes kereskedelmi forgalomba kerülő termék kompatibilis a Treble architektúrájával. Ez pedig a Google szerint egyértelműen azt fogja eredményezni, hogy gyorsabban érkeznek majd a frissítések az eszközökre.

Konkrétumokról ritkán szokott beszélni a keresőóriás, de most ezt is megtette. A vállalat a Project Treble kapcsán kijelölt egy kisebb célt. Bár a legutóbbi Android disztribúciós statisztikában még valamilyen oknál fogva nyoma sem volt az Android 9.0-nak (egyértelműen vannak már olyan eszközök, amiken a Pie fut, és biztosan 0,1%-nál nagyobb a részük), a fejlesztői blogon megjelent beszámoló szerint a Google úgy véli, hogy az idei év végére nagyobb lesz a részesedése házon belül az Android 9.0-nak, mint amekkora egy évvel ezt megelőzően volt a nyolcas Androidnak. Szóval a Pie a keresőóriás szerint lekörözi majd az Oreót. Persze az Android 8.x igazából nem tette túlzottan magasra a lécet tavaly: decemberben az aktív eszközöknek a 0,5 százalékán volt jelen, januárban pedig 0,7%-ra mérte a Google. Szóval egy 1 százalék környéki eredménynek már örülhetne a vállalat.

Galéria megnyitása
Október 26-i adat az Android fragmentációjáról

Az igazi előrelépés viszont a Google elmondása alapján a következő főverziós Android érkezésekor jöhet, hiszen akkorra már viszonylag sok olyan szerkezet lesz, amin az Android Pie fog szolgálatot teljesíteni a Treble-vel karöltve. A Treble egyébként már az Android Oreónak is a része volt, de abban az esetben nem volt kötelezően előírva az új architektúra felhasználása, így csak a készülékek egy részénél lett biztosítva a kompatibilitás. Viszont a Google ezeknek a masináknak a fényében vetíti most azt előre, hogy az Android Pie már több termékre lesz rászabva idén, mint egy éve az Oreo.Galéria megnyitása

Az Android Dev Summit keretében a Google kiállított egy sor különböző gyártótól származó mobilt, amelyekre ugyanazt a GSI (Generic System Image) rendszert húzta fel, hogy ezzel demonstrálja, hogy milyen egyszerű lesz a frissítések terjesztése. Az említett eseményen azzal a céllal tette ezt a Google, hogy megmutassa az alkalmazásfejlesztőknek a GSI jó oldalát, ennek köszönhetően bármilyen Android 9.0 rendszert futtató gépezeteken lehet fejleszteni és tesztelni egy applikációt, az más hasonló készülékeken is tökéletesen fog működni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap